Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kuka tarvitsee lappilaista yritystä?

Lappilaisen yrityksen elinehto on lappilaiset ihmiset ja yritykset. Ilman paikallisia asiakkaita yritysten toimintaedellytyksiä ei ole eikä silloin ole myöskään paikallisia työpaikkoja. Lapin yrittäjien, kauppakamarin samoin kuin alueellisten yhdistysten agendalla on pitkään ollut julkisiin hankintoihin liittyvien tarjouspyyntöjen saaminen sellaisiksi, että myös paikalliset yritykset voivat osallistua tarjouskilpailuihin. Järjestöjen toiminta jää juhlapuheisiin, jos jäsenistö ei itse noudata toiveita.

Rakennusala on yksi suurimmista työllistäjistä lapin maakunnassa. Alueella on kymmeniä pitkään toimineita suunnittelu-, rakennus-, LVI-, sähkö- ja maanrakennusyrityksiä, jotka ovat vuosikymmenten aikana toteuttaneet lähes kaikki maakunnan merkittävimmät rakennushankkeet ja siten osoittaneet ammattitaitonsa ja kilpailukykynsä.

Kemi-Keminmaa alueelle toteutetaan kuluvana vuonna kaksi merkittävää liikerakennusta, joissa kummasakin on tilaajana vanha lappilainen yritys. On hämmentävää, ettei kummankaan yrityksen johto kelpuuttanut yhtään lappilaista yritystä edes tarjoamaan hankkeiden toteuttamista huolimatta henkilökohtaisista yhteydenotoista. Vertailuna esim. monesti parjatut suuret S- ja K-ryhmät, jotka aina kilpailuttavat hankkeensa myös paikallisilla yrityksillä.

Tarjouskilpailu on yritysten normaalia toimintaa eikä aina voi voittaa ja jokainen yritys saa tehdä yhteistyötä kenen kanssa tahansa ja ostaa mistä haluaa. Se, ettei kukaan lappilainen kelvannut edes tarjoamaan osoittaa kyllä suurta ylenkatsomista. Hankkeisiin on ”suorahankintana” valittu toteuttajaksi pörssiyhtiö, joka tuo aliurakoitsijat, jopa kaivinkoneet ja ajoneuvonosturit Iijoen eteläpuolelta eikä alueelle jää kuin rippeet hankinnoista ja töistä.

Jokaisen lappilaisen yrittäjän ja yrityksen työntekijän tulisi omissa hankinnoissaan pohtia, että keneltä ostaa. Viekö rahansa yritykseen, joka ylenkatsoo omassa hankintatoimessaan lappilaisia vai ostaako sellaiselta yritykseltä, joka käyttää lappilaisia palveluksia ja siten euro jää pyörimään alueelle.

Itse olen aina pyrkinyt siihen, että mahdollisimman suuri osa ostoon käyttämistämme euroista kävisi ainakin kolmen alueen yrityksen kassan kautta ennen kuin euro livahtaa Iijoen eteläpuolelle, silloin se on menetetty lopullisesti.

Kuka tarvitsee lappilaista yritystä, jos me itse emme niitä tarvitse?

 

 

Kemissä 10.8.17

 

Mikko Kurtti, tj

Rakennusliike M. Kurtti Oy

Luotettavaa lappilaista rakentamista vuodesta 1960

Mikko Kurtti

Rakennusliike M. Kurtti Oy (per. 1960)

toimitusjohtaja vuodesta 1984

LähiTapiola Lappi, hall.pj

järjestötoiminnasta eläkkeellä