Etsi

Yksin vai kaksin - työelämän täydellinen match

Rohkea, älykäs, ystävällinen, empaattinen, mutkaton, huumorintajuinen, iloinen… mm. nämä piirteet lisäisin työelämän tinderiin kun etsisin itselleni täydellistä matchia. Etsisin hieman samankaltaista kuin minä, mutta eri vahvuuksin varustettuna. Mistä ja miten sellaisen voi löytää?

Kun perustimme ensimmäistä yritystämme Riipi Puukkoa, valinta yrittäjäkumppaniksi löytyi saman katon alta. Luettelemani piirteet olin hänestä löytänyt jo vuosia sitten ja niihin rakastunut. Yritystä perustettaessa oli selvää, että minä en puukkoja osaisi tehdä ja aviopuolisoni ei niitä osaisi myydä, markkinoida tai hinnoitella. Olimme siis täydellinen match. Vahvuutemme tukivat toisiamme ja yrittäminen kaksin oli helpompaa ja kevyempää kuin yksin. Nyt olemme myyneet puukkojamme yli 15 eri maahan, mikä on huikeaa. Mika työskentelee käsityöläisenä päivätyökseen ja minä hoidan oman osuuteni osa-aikaisesti.

Viime keväänä totesin neljän lapsemme olevan jo sen verran isoja, että pääsen itsekin takaisin työelämään täysipäiväisesti. Vanhin lähtisi syksyllä kouluun ja nuorin kaksi vuotias ei enää jäisi päiväkodissa isompien jalkoihin. Perustin oman yritykseni, joka auttaa muita yrittäjiä haasteellisissa tilanteissa kuten rekrytoinneissa, asiakassuhteiden luonnissa, sparrauksessa, projektinhallinnassa, myyntiin ja tuotteistamiseen liittyvissä haasteissa jne.  

Vaikka olen siinä onnekas, että omaan hyvän tukiverkoston, josta löytyy upeita ja rohkeita yrittäjiä silti yksin yrittäminen tuntui hyvin haastavalta ajatukselta, pelottavaltakin ja yksinäiseltä. Olinhan tottunut, että vierellä on kumppani, joka auttaa ja kuuntelee. Joka neuvoo niissä asioissa, joissa en ole vahvimmillani. Päätin, että minä selviän YKSIN! En tarvitse apua ja osaan kyllä! 

Yrittää voi yhdessä ja silti erikseen

Olisin varmasti selvinnytkin.  Kumminkin kuin onnenkantamoisen kautta löysin työparikseni toisen yrittäjän joka täyttää ”hakukriteerit”. Myös hän ratkoo solmuja auttaen toisia yrittäjiä.  Minulla kävi tuuri. Löysin yhteistyökumppanin, jonka kanssa tällä hetkellä yritämme yksin, mutta yhdessä. Sparraamme toisiamme, autamme, kuuntelemme ja kehitämme.  Hyödynnämme toistemme osaamista.

Yrittäjyyden ehdottomasti parhaita puolia on, että saat pitkälti valita kenen kanssa teet töitä. Voit valita oletko yksin vai kaksin vai kenties vielä suuremmin? Minulle on tärkeää, että töissä voi nauraa ja jopa itkeä tilanteen tullen. Teen sen mielummin jonkun kanssa, kuin yksin. Itse koen olevani todella onnekas, että olen löytänyt rinnalleni jopa kaksi työelämän täydellistä matchia. Toisen löysin kotoa, toisen verkostoitumalla. 

Mistä sinä löydät oman matchisi ja miten? Pohdi oletko yksin tekijä, vai voisiko työpari tai työyhteisö auttaa sinusta parhaat puolesi esiin. Omaatko tarpeeksi hyvän tukiverkoston, joka auttaa sinua jaksamaan. Tapoja verkostojen löytämiseen on monia, verkostoituminen yksi parhaista, josta Lapin Nuorten Yrittäjien -työryhmä on loistava esimerkki. Osa yksin yrittäjistä löytää työyhteisönsä ns. toimistohotellien kautta, osa osallistuu aktiivisesti yrittäjien järjestötoimintaan, osa rekrytoi itselleen työparin ja osa jatkaa yksin puurtamista. Yksin ei kumminkaan tarvitse jäädä. Jos tarvitset apua työparin tai työntekijöiden löytämiseen, pyydä rohkeasti apua työelämän match makereilta. Me työparini kanssa paitsi avaamme työelämän solmuja myös osaamme solmia niitä. Lisätietoa työelämän solmujen varalle löydät täältä.
 

 

Terveisin,
Eliisa Lintula
35-vuotias Sodankyläläinen. 
Pyörittää kahta yritystä syrjäseudulta käsin.
Neljän pienen lapsen äiti.
Lapin Nuorten Yrittäjien -työryhmän jäsen.

Eliisa Lintula

35-vuotias Sodankyläläinen. Pyörittää kahta yritystä syrjäseudulta käsin. Neljän pienen lapsen äiti. Tekijäklubin puheenjohtaja.