Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjä, mitä palautuminen tarkoittaa sinulle?

Siirryin yrittäjäksi noin vuosi sitten. Halusin ennen kaikkea olla oman ajankäyttöni hallitsija, valita itse, minkä verran teen ja mitä, milloin teen ja miten. Valinnanvapauden käsipuolessa hiipi mukaan vastuu. Vastaan oman pankkitilini elinvoimasta ja asiakkaiden kokemuksista, mutta ennen kaikkea ajankäytöstäni läheisten ja perheen suuntaan. Olen oman ajankäyttöni vartija, mutta hallitsenko sitä sittenkään?

Jokainen yrittäjä joutuu ajan kanssa kasvotusten. Nykyään on mahdollista tehdä työtä melkein missä vain, melkein milloin vain. On helppoa löytää työlle tilaa. Vaikeampaa on löytää tilaa työn lomaan ja laidoille. Voi käydä niinkin, että jatkuva hälytysvalmius alkaa ohjailla yrittäjää sen sijaan, että hän itse tuntisi hallitsevansa työtänsä.

Entä sitten kun tilaa tulee: on vapaahetki, jäämme lomalle tai reissu häämöttää. Miten palaudut työstäsi? Miten irrotat yrityksen piuhat korvien välistä ja kesytät villinä laukkaavan hermoston? Miten suitsit stressin sykkeet jatkuvasta ammentamisen sammosta vastaanottamaan lepoa ja rentoutumista. Ehkä ajattelet, että pysähtyminen ei ole sinua varten, lepäily ja rentoutuminen tekevät sinut vain pitkästyneeksi ja levottomaksi. Oletko varma, että silloin puhuu persoonasi, eikä ylivirittynyt hermostosi ja keho-mielesi? Uskallatko painaa pause -näppäintä?

Palautumisessa ei lopulta ole kyse monimutkaisista asioista. Jokaiselle rentoutuminen tarkoittaa erilaisia asioita, ne on vain löydettävä. Olennaista on etsiä itselleen riittävän sopusointuinen suhde työnteon ja palautumisen väliseen vuoropuheluun. Havainnoimme arjessamme niitä pieniä tekoja, jotka antavat meille tilaa hengittää, tuovat tyytyväisyyttä ja rauhoittavat kieppuvan mielen hetkeksi pelkästään olemisen keinuttavaan virtaan.

Jos tarkkailet arkeasi ja huomaat, että olet jatkuvasti vain veistelemässä käytettävissä olevasta reservistäsi: voimavaroistasi ja osaamisestasi… Ja jos huomaat, ettet osaa oikein vastata kysymykseen: mikä sinua arjessasi palvelee ja mistä Sinä ammennat reserviisi lisää voimaa… Ehkä on aika pysähtyä aiheen äärelle.  

Kun tein harrastuksestani työn, jouduin omituisen tilanteen äärelle. Se mikä oli aiemmin tyynnyttänyt ja rentouttanut minua, olikin yhtäkkiä astia, josta minun piti pystyä jakamaan muille. Jouduin miettimään uudelleen, mistä nyt löydän työlle vastapainoa, miten en uppoa täysin oman ammattini päättymättömään avaruuteen. Mikä vetää minut pois työn imusta hetkeksi? Joudun kysymään itseltäni: Mitä palautuminen minulle tänään tarkoittaa.

Oletko Sinä tietoinen kuinka voi yrityksesi tärkein lenkki, yrittäjä?
 

Heljä Pitkänen
torniolainen yrittäjä, joogaopettaja ja mindfulness -valmentaja sekä Lapin Nuorten Yrittäjien -työryhmän jäsen. Hän tarjoaa yrityksensä kautta viikkotunteja, kursseja ja tilausharjoituksia.

Heljä Pitkänen

Torniolainen yrittäjä, joogaopettaja ja mindfulness -valmentaja sekä Lapin Nuorten Yrittäjien -työryhmän jäsen.