15.8.2019 klo 09:22
Uutinen

Nuoripari perusti yrityksen ja perheen samaan syssyyn – ”Hommaa piisasi ja niin lähipiirin kuin yrittäjäjärjestön apu oli tarpeen”

Pellon Yrittäjiin kuuluva tavaraliikenteen tiekuljetusyritys, Kuljetus Kunnari Oy, perustettiin monessa mielessä haasteelliseen aikaan: tuolloin alta kolmikymppiset tulevat yrittäjät olivat tahoillaan kokopäivätöissä, ja pariskunnalla oli vuoden vanha lapsi. Myös kuopus oli pian syntymässä. Kaikesta kuitenkin selvittiin lähipiirin ja yrittäjäjärjestön kullanarvoisella tuella.

Pellossa toimipaikkaansa pitävän Kuljetus Kunnari Oy:n toinen yrittäjä, Elina Kunnari, arvelee yrittäjyyden tulleen hänelle ”salakavalana verenperintönä.” Tästä perinnöstä on kiittäminen ja ehkä myös sormella osoittaminen erityisesti yhtä henkilöä: maidonkuljetukseen erikoistunutta tavaraliikenteen tiekuljetusyritystä jo kolmannessa polvessa pyörittävää yrittäjä-isää. Hänen mukanaan Kunnari reissasi pitkin kotiseutuaan, Pohjois-Pohjanmaata, jo pikkutyttönä. Harvassa ovat ne pikku-neidit, jotka ovat istuneet kuorma-auton etupenkillä ennen koulunpenkkiä!

– Jo lapsena totuin matkustamaan kuorma-autossa ja kulkemaan työajoilla isän matkassa. Sitä myötä myös yrittäjän arki tuli tutuksi. Silti sen enempää yrittäjyys kuin työskentely kuljetusalalla eivät nuorempana olleet haaveissani, alun perin Utajärveltä kotoisin oleva, nyt 30-vuotias Kunnari myöntää.

Veri oli kuitenkin vettä sakeampaa. Itse asiassa niin sakeaa, että se veti nuoren naisen takaisin tien päälle heti, kun ikä riitti kuorma-auton rattiin. Pitkälti sama tarinankaari koskee myös Kunnarin lappilaislähtöistä puolisoa ja yrityskumppania, 31-vuotiasta Jani Kunnaria: oma unelma-ala valikoitui kenties yhtä paljon geenien ja kohtalon kuin omien intohimojen sanelemana.

– Kumpikin meistä on toiminut kuljetusalalla niin kauan kun muistaa. Jani suunnilleen koko ikänsä ja minä epäsäännöllisen säännöllisesti opiskelun ja muiden töiden ohella, Kunnari pohjustaa.

– Lapissa en kuitenkaan ollut käynyt kuin muutamia kertoja ennen vuotta 2014. Silloin lopulta muutin Pelloon, ja tänne me päätimme yhteisen kotimme perustaa, hän lisää.

– Meillä työ- ja perhe-elämä kulkevat pitkälti käsi kädessä. Se vaatii kyllä usein aikamoista taiteilua ja lapsetkin ovat monesti mukana hallilla. Työpäivälle kertyy pituutta keskimäärin kellon ympäri, laskelmoi pellolaisen kuljetusliike Kuljetus Kunnarin toinen yrittäjä, Elina Kunnari.

Tien päällä ”me-hengessä”

Kolme vuotta Lappiin asettumisen jälkeen myös yhteisen yrityksen perustaminen tuli ajankohtaiseksi. Selviteltyään vaihtoehtoja muun muassa yrittäjäjärjestön verkkosivuja apuna käyttäen, tuntui toiminimi kevyimmältä tavalta päästä alkuun. Se on myös eräs Lapin Yrittäjien suosima vaihtoehto etenkin aloittaville yrittäjille. Vuonna 2017 Lapin Yrittäjien rekisteriin liitettiin uunituore toiminimi: Tmi E. Kunnari.

– Vaikka ala oli molemmille tuttu, niin tyhjästähän tämä alkoi. Yritystä alettiin perustaa tilanteessa, jossa olimme tahoillamme kokopäivätyössä ja meillä oli vuoden vanha lapsi. Lisäksi minä odotin kuopustamme. Voi sanoa, että hommaa piisasi, ja yhtä lailla lähipiirin kuin yrittäjäjärjestön apu oli tarpeen, Kunnari nauraa.

Maidonkuljetukseen erikoistuneen kuljetusliikkeen toiminta ponnisti vauhdilla eteenpäin. Nokat eivät kauaa tuhisseet, kun maitoa länsirajan tuntumasta Enontekiö-Ylitornio-akselille asti keräävä ja tuotteet sekä Oulun että Haapaveden meijereille kuljettava yritys otti osakeyhtiön muodon, ja nimen: Kuljetus Kunnari Oy. Viime vuonna Kunnarit ottivat käyttöön uusia muotoja yritystoiminnassaan, kun he alkoivat kuljettaa kermaa Ruotsin puolelle paluukuormana. Toiminta jatkui noin puolen vuoden ajan.

Nuoret yrittäjät kokivat tärkeäksi liittyä yrittäjäjärjestön paikallisyhdistykseen heti yritystoiminnan lähtökuopassa. Jäsenyys mahdollisti avun pyytämisen ja saamisen yhden puhelinsoiton taktiikalla, minkä lisäksi se toimi myös ketteränä informaatiokanavana Lapin ja Suomen muiden maakuntien välillä.

– Olen kokenut Lapin Yrittäjien jäsenyyden tärkeäksi etenkin siksi, että pysyn ajan tasalla Pohjois-Suomen yrityskentän tapahtumista sekä siitä, miten muualla tapahtuvat asiat vaikuttavat täällä, Kunnari pohtii.

– Lisäksi paikallisyhdistykseen kuuluminen tuo tunteen me-hengestä ja yhteenkuuluvuudesta, mikä on ainakin itselleni yrittäjänä ollut todella tärkeää, Kunnari korostaa.

Yrittäjäperhe taiteilee

Vapaus, vastuu ja itsenäisyys. Jos Kunnarilta kysytään, niin siihen kiteytyvät yrittäjyyden parhaat puolet. Yrittäjäksi lähdettyään hän on nauttinut erityisesti mahdollisuudesta oppia uutta, haastaa itseään ja kehittää yritystoimintaa itsenäisesti eteenpäin.

– Toiminta on saatu hyvään pisteeseen, mistä kiitos kuuluu ammattitaitoisille kuljettajillemme. Kilpailu alalla on kuitenkin kovaa, mikä tuo omat epävarmuustekijänsä tulevaisuuden suhteen, Kunnari mainitsee.

Nuori yrittäjäpari ei kuitenkaan ole jäänyt tököttämään peukalot keskellä kämmentä sen enempää mahdollisten tulevaisuuden skenaarioiden kuin arkisten haasteidenkaan edessä. Luottamus toimintaan on vahva ja tieto siitä, että apua on aina saatavilla, kantaa eteenpäin.

Yrittäjäjärjestön lisäksi Kunnarit kertovat saaneensa kullanarvoista apua muun muassa omaan toimialaan erikoistuneelta Elintarvikealan kuljetusyrittäjien liitolta, tilitoimistolta, lähipiiriltä sekä kuljetusalalla menestyksekästä uraa luoneen isän pohjattomasta tietopankista. Laaja-alainen yhteistyö onkin ollut avaintekijä Kunnarien yritystoiminnan jatkuvuuden ja kannattavuuden kannalta.

– Onhan tämän kaiken yhteensovittaminen välillä aikamoista taiteilua, kuten varmasti kaikissa perheissä, joissa molemmat vanhemmat ovat yrittäjiä. Onneksi lähipiiri on ollut apuna lastenhoidossa ja arjen hulinassa. Pienten lasten vanhempina kaikki apu on todella tullut tarpeeseen, Kunnari huokaa.

Elina ja Jani Kunnari haluavat oman kokemuksensa myötä muistuttaa muitakin yrittäjiä ja yrittäjiksi aikovia verkostoitumisen ja avunpyytämisen merkityksestä: apua on aina tarjolla, eikä yksin tarvitse jäädä. Samaa, lappilaisten yrittäjän kannalta elintärkeää mantraa toistetaan aktiivisesti myös Lapin Yrittäjissä.

– Kyllä yrittäjäjärjestöön kannattaa kuulua. Varsinkaan tuoreen yrittäjän ei kannata jäädä pohtimaan asioita yksin, koska apua on tarjolla. Jokainen yrittäjä tarvitsee yhteisön, johon kuulua ja josta pyytää apua tarvittaessa, Kunnari tietää.

Liity mukaan Lapin Yrittäjiin >>