21.1.2021 klo 05:04
Uutinen

Lapin Yrittäjien uusi palvelu auttaa omistajanvaihdosta suunnittelevia yrittäjiä – ”Ainoa tavoitteemme on se, että toimivat yritykset saavat jatkaa elämäänsä”

Lapin Yrittäjät tarjoaa nyt matalan kynnyksen omistajanvaihdospalvelua yrityksen myymistä ja ostamista suunnitteleville lappilaisille. Palvelun tiimoilta käynnistyy helmikuussa myös kaikille avoin, maksuton asiantuntijawebinaarisarja myyjille ja ostajille. Ääneen pääsee asiantunteva joukko omistajanvaihdoksen ammattilaisia – pääpuhujana on Henkka Hyppönen.

On ennustettu, että seuraavan 10 vuoden aikana omistajanvaihdos tulee ajankohtaiseksi jopa 3000 lappilaiselle yritykselle. Määrä on valtakunnallisesti vertailukelpoinen ja linjassa muun Suomen kanssa. Yksi syy siihen, että niin monet kotimaiset yritykset ovat vedenjakajassa, on väestön ikärakenne: moni yrittäjä on harjoittanut yritystoimintaa jo kymmeniä vuosia ja toivoisi, että yritys siirtyisi seuraaviin, osaaviin käsiin.

– Omistajanvaihdos on ajankohtainen aihe juuri nyt, koska suuret ikäluokat ikääntyvät. Myös korona on vauhdittanut monien päätöstä yrityksen myymisestä. Osa on ottanut yhteyttä ja kertonut, että vaikea vuosi on ratkaissut asian, kertoo Lapin Yrittäjien omistajanvaihdospalvelun omistajanvaihdoskoordinaattorina joulukuussa 2020 aloittanut Marko Merkkiniemi.

Lapin Yrittäjien piirissä toivotaan, että jokainen toimiva ja kannattava lappilainen yritys saisi osaavan jatkajan, joka ottaisi vetovastuun yrityksen toiminnasta. Sen mahdollistamiseksi Suomen Yrittäjien pohjoinen aluejärjestö on aloittanut Lapin ensimmäisen, matalan kynnyksen omistajanvaihdospalvelun, jonka tiimoilta käynnistyy helmikuussa myös maksuton asiantuntijawebinaarisarja myyjille ja ostajille.

– Palvelun tarkoituksena on olla omistajanvaihdosta suunnittelevien yrittäjien tukena ja käydä heidän kanssaan läpi kunkin yrityksen yksilöllisiä askelmerkkejä. Minuun voi ja kannattaa ottaa yhteyttä näissä asioissa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, siis heti, kun asia tulee ajankohtaiseksi, Merkkiniemi sanoo.


Lapin Yrittäjien omistajanvaihdospalvelun tiimoilta alkava webinaari on vasta alkusoittoa: – Tarkoitus on järjestää uusia webinaareja ja muita omistajanvaihdokseen liittyviä tapahtumia myös tulevaisuudessa. Myös puhujakaartia vaihdellaan, koska Lapissa on paljon tämän alan asiantuntijoita, sanoo Lapin Yrittäjien omistajanvaihdospalvelun omistajanvaihdoskoordinaattori Marko Merkkiniemi.

Webinaarisarja myyjille ja ostajille

Hyvän startin tietojen kartuttamiseen antaa myös kaikille avoin asiantuntijawebinaarisarja, jonka sisällöt on suunnattu niin myyjille kuin potentiaalisille ostajillekin. Luvassa on kuusi tunnin mittaista tietoiskua viikon välein kuuden viikon ajan. Sarja starttaa Merkkiniemen ja Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salon puheenvuorolla, jossa esitellään omistajanvaihdospalvelu, kerrotaan, mistä on kyse ja mitä asian tiimoilta tullaan tekemään. Ääneen pääsee myös valtakunnallisesti tunnettu yrittäjä Henkka Hyppönen.

– Korostaisin, että nämä aiheet ovat yhtä tärkeitä myyjille kuin ostajillekin, Merkkiniemi mainitsee.

Avausluennon jälkeen kalenteriin kannattaa merkitä KPMG:ta edustavan Tommi Salmisen luennot: Yritys myyntikuntoon, sekä Sukupolvenvaihdos – Sukupolvenvaihdoksen vaiheet ja verotus. Näiden välissä Suomen Yrityskauppoja edustava Juha Hotti kertoo Yrityksen arvonmäärityksestä. Yrityskaupan rahoituskysymyksiin pureutuvat Esko Kujala Nordeasta ja Kari Tuominen Finnveralta. Webinaarisarja päättää Yrityspörssin Meri Varkoi-Anhava aiheena myyjän ja ostajan kohtaaminen ja hyvän myynti-ilmoituksen laatiminen.

– Luennot kattavat kaikki isoimmat otsikot mitä tulee yrityksen myyntiin ja omistajanvaihdokseen. Kaikkea tietoa ei tietenkään saada mahtumaan kuuteen luentoon, mutta ajatuksena on herätellä ajatuksia aiheesta pintapuolisesti. Myöhemmin tarkoitus on pitää esimerkiksi työpajoja, joissa yrittäjät voivat keskustella asioista syvällisemmin asiantuntijoiden kanssa oman yrityksensä näkökulmasta, Merkkiniemi kertoo.

Omistajanvaihdosasiat saman katon alla

Omistajanvaihdoskoordinaattori ei voi – valitettavasti – antaa kenellekään lappua, jossa lukee: ”Tee näin, niin onnistut.” Jokainen yritys ja jokaisen yrityksen tilanne on uniikki, ja ainutkertainen. Sen tietää myös Merkkiniemi, joka haluaa painottaa nimenomaan yksilöllisyyden merkitystä omistajanvaihdoksessa.

– Puolueeton on hyvä sana. Tarkoituksena on tarjota neuvontaa kaikille yrityksille tasapuolisesti. Ainoa tavoitteemme on se, että toimivat yritykset saavat jatkaa elämäänsä, Merkkiniemi linjaa.

Puolueettomuus on kuvaava sana myös siksi, että ennen Lapin Yrittäjien omistajanvaihdospalvelua apua omistajanvaihdokseen liittyviin asioihin on saanut vähän sieltä ja täältä melko ”sirpaleiseen tyyliin”. Nyt se apu, jota moni on saanut esimerkiksi kuntien elinkeinotoimijoilta tai yritysvälittäjiltä, löytyy saman katon alta. Se katto on tarkoitus pitää pystyssä ja yrittäjien päiden päällä pitkälle tulevaisuuteen.

– Tarkoitus on, että omistajanvaihdospalvelusta tulee jatkuva ja pysyvä palvelu, jonka alla järjestämme useita, pienempiä osakokonaisuuksia, kuten asiantuntijawebinaareja ja muita tapahtumia. Myös puhujia vaihdellaan, koska Lapissa on paljon tämän alan ammattilaisia, Merkkiniemi avaa jatkosuunnitelmia.

Vielä pähkinänkuoressa: mitä omistajanvaihdosta suunnittelevan siis kannattaisi ensimmäisenä tehdä?

– Helposti sanottuna ja kiteytettynä: jos omistajanvaihdos on mielessä, ota yhteyttä!

Omistajanvaihdoksen suunnittelu ja rahoitus
-asiantuntijawebinaarit 2.2.-9.3.2021

2.2. klo 15 – 16
Lapin Yrittäjien omistajanvaihdospalvelut – Jatkaja elämäntyöllesi!
Henkka Hyppönen, luova johtaja,
tietokirjailija, yrittäjä, puhuja ja tv-esiintyjä

Pirkka Salo, toimitusjohtaja
Lapin Yrittäjät ry

Marko Merkkiniemi, omistajanvaihdoskoordinaattori
Lapin Yrittäjät ry

9.2. klo 15 – 16
Yritys myyntikuntoon – Mitä olen myymässä?
Tommi Salminen, lakimies
KPMG

16.2. klo 15 – 16

Yrityksen arvonmääritys – Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon?

Juha Hotti, aluejohtaja
Suomen Yrityskaupat

23.2. klo 15 – 16
Sukupolvenvaihdos – Sukupolvenvaihdoksen

vaiheet ja verotus

Tommi Salminen, lakimies
KPMG

2.3. klo 15 – 16

Yrityskaupan rahoitus – Erilaiset tavat rahoittaa yrityskauppa

Esko Kujala, yksikön johtaja
Nordea

Kari Tuominen, aluepäällikkö
Finnvera

9.3. klo 15 – 16
Myyjän ja ostajan kohtaaminen – Miten
myynti-ilmoituksesta tunnistaa hyvän yrityksen?
Meri Varkoi-Anhava, toimitusjohtaja
Yrityspörssi

Ilmoittaudu >>

Lisätietoja
Omistajanvaihdoskoordinaattori Marko Merkkiniemi, puh. 0505511075, marko.merkkiniemi@yrittajat.fi