Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Ilmiö, josta ei puhuta - yksinäinen yrittäjä

Yrittäjyydestä puhutaan paljon ja se herättää monenlaisia tunteita. Sitä ihannoidaan, kadehditaan, pelätään ja siitä haaveillaan. Yrittäjyys on vapautta, vastuuta, työtä, valintoja ja – yksinäisyyttä.

Työelämä muuttuu. Yhtenä muunnoksena mukaan on vahvasti tullut netin yli tehtävät työt, kotitoimistot, verkkopalaverit ja etätyöskentely. Ne antavat myös paljon mahdollisuuksia yritystoiminnalle. Matalamman kulurakenteen myötä ne luovat matalamman kynnyksen yritystoiminnan aloittamiselle ja hyvä niin. Mahdollisuuksien lisäksi saa bonuksena usein myös yksinäisyyden. 

Yrittäjien yksinäisyydestä puhutaan todella vähän, vaikka se on yhä useamman yrittäjän arjessa läsnä. Monelle tämä voi tulla yllätyksenä. Osataan varautua tiukkaan, kiemuraiseen talouteen ja stressiinkin, mutta yksinäisyydestä ei kukaan varoita etukäteen.

Glamour on arjesta kaukana

Yrittäjyys on elämäntapa, sitä ei käy kiistäminen. Yrittäjyyden tuomia haasteita ymmärtää usein parhaiten toinen yrittäjä. Myös työn pienet suuret onnistumiset jakaa helpommin toisen yrittäjän kanssa. Se ei kumminkaan tee muista ystävistä yhtään huonompia. Molemmilla on oma tärkeä paikkansa elämässä. 

Yleiset ennakkoluulot vaikeuttavat myös tilannetta. Helposti ajatellaan, että yrittäjyys on jotain todella hienoa, salattua luksusta suljettujen ovien takana. Yllättävän usein yrittäjillä on kukkaron nyörit tiukilla, siitä ei vain puhuta. Kun alkavan yrittäjän arki koittaa, mahdolliset rahahuolet kaihertavat mieltä ja kotitoimiston seinät alkavat uhkaavasti kaatuilla niskaan, on tuo kuviteltu glamour kaukana todellisuudesta. Tiedän tämän kokemuksesta. Puolituttujen kyselyt kauppareissuilla ”Miten firmalla menee?” eivät helpota tilannetta. Tuntemuksia voi olla vaikea myöntää edes itselle saati hyvän päivän tutuille. Silloin on tärkeää löytää muita, jotka ovat kokeneet samoja tuntemuksia kuin sinä tunnet. Yrittäjäystävien löytyminen ei ole myöskään itsestäänselvyys.

Tekijäklubi - The place to be

Meidät on rakennettu niin, että kaipaamme toisen ihmisen huomiota, hyväksyntää ja myötätuntoa. Työelämässä tarvitsemme vahvistusta, että olemme oikealla reitillä. Työyhteisön merkityksen huomaa usein vasta jälkikäteen.

Tämän päivän yrittäjyys ei ole enää pelkkiä kivijalkamyymälöitä, isoja toimistoja tai liiketiloja. Yrittäjyys samoin kuin työelämä on monimuotoista ja muuttuvaa. Työyhteisöjen tulisi muuttua mukana. Tekijäklubi on 2020 -luvun työyhteisö. Se on The place to be, jossa alati muuttuvan työelämän kyydissä matkaavat yrittäjät voivat pysähtyä, jakaa kokemuksia ja saada vertaistukea.  Se yhdistää samanhenkisiä ihmisiä tarjoten tekijöidensä näköistä toimintaa. Asioiden jakaminen ja niistä puhuminen saa monesti asiat ratkeamaan ja kasvamaan. Monenlaisen osaamisen kohtaaminen synnyttää usein menestystarinoita ja tuo uudenlaista näkökulmaa omaan ajatteluun.

Maailma ja työelämä menevät eteenpäin, mutta me ihmiset tarvitsemme edelleen ihmistä. Siksi Tekijäklubi on ”koti” meille, jotka tarvitsemme omanlaisen työyhteisön.

Tekijäklubin löydät Facebookista ja seuraava tilaisuus on 17.5. VasaVIP Rovaniemen Cafe Hostel Kodissa. Tule sellaisena kuin olet!

VasaVip -tilaisuudesta löydät lisätietoa ja voit ilmoittautua täällä!

 

Kirjoittaja Eliisa Lintula on
35- vuotias Sodankyläläinen
4- pienen lapsen äiti 
Tekijäklubin puheenjohtaja
Yrittäjä yrityksessä Riipi Puukko ky


 

 

Eliisa Lintula

35-vuotias Sodankyläläinen. Pyörittää kahta yritystä syrjäseudulta käsin. Neljän pienen lapsen äiti. Tekijäklubin puheenjohtaja.