Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yksinyrittäjät Suomen Yrittäjien enemmistönä

Yksinyrittäjät ovat Suomen Yrittäjien jäsenten enemmistöä. Yksinyrittäjien osuus yrittäjäjärjestön jäsenistöstä on 56,5 prosenttia. Suomen yrittäjien mukaan järjestön jäsenmäärä on tällä hetkellä 115 000 jäsentä. Jäsenistä 65 000 on itsensä työllistäviä yrityksiä / yrittäjiä ja 50 000 muitakin henkilöitä työllistäviä yrityksiä. Yksinyrittäjät ovat vahvasti mukana juuri yrittäjäjärjestössä, sillä 36 prosenttia Suomessa toimivista yksinyrittäjistä (180 000) on jäsenenä Suomen Yrittäjissä.
 

Yksinyrittäjä on palvelualalla ja kasvuhaluinen

Millainen on Suomen yrittäjien enemmistön kuva? Yksinyrittäjien kuvaa on järjestössä kartoitettu mm. Yksinyrittäjäkyselyllä 2016. Sen mukaan yksinyrittäjyys painottuu palvelusektorille, jolla ilmoittaa toimivansa 69 prosenttia vastaajista. Noin puolella yksinyrittäjistä on ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkinto ja 40 prosentilla ammatillinen tutkinto. Erityiseen osaamiseen ja asiantuntijuuteen perustuva yksinyrittäjyys on yleistynyt. Vastanneista kokoaikaisesti ilmoitti toimivansa 85 prosenttia.

Kasvuhalukkuus on voimakkaassa nousussa, sillä yhteensä 70 prosenttia vastaajista tavoittelee voimakasta kasvua tai kasvua mahdollisuuksien mukaan. Erityisesti nuorten yrittäjien keskuudessa kasvuhalukkuus on voimakasta, koska 81 prosenttia alle 35-vuotiaista hakee kasvua. Tärkeimpinä kasvukeinoina yksinyrittäjillä korostuvat uudet asiakkaat tai markkinat, yhteistyön lisääminen muiden yrittäjien kanssa verkostoitumalla sekä uusien tuotteiden ja/tai palveluiden kehittäminen. Verkostojen merkitys korostuu yksinyrittäjillä. Voit lukea blogikirjoitukseni 4 pointtia, miksi verkostoituminen on yrittäjälle äärimmäisen tärkeää täältä.
 

Yksinyrittäjissä paljon pienituloisia

Joka toinen yksinyrittäjä (45 prosenttia päätoimisista yksinyrittäjistä) arvioi saavansa yritystoiminnastaan alle 2 000 euron kuukausittaiset tulot. Olen käsitellyt aihetta myös blogissani Yksinyrittäjät pienituloisempia kuin eläkeläiset! Puhutaan rahasta. Yksinyrittäjien pienituloisuusaste oli tuolloin viimeisimpien löytämieni tilastojen mukaan 16,5 prosenttia ja työnantajayrittäjien 5,7 prosenttia. Eläkeläisissäkin on vähemmän pienituloisia kuin yksinyrittäjissä! Kaikki yrittäjät eivät siis suinkaan kylve Roope-Sedän tavoin rahassa, vaikka joskus sellaisiakin uskomuksia tai väitteitä yrittäjiin liitetään.
 

Yksinyrittäjä on koko yrityksen henkilöstö

Yksinyrittäjyyden edistämisessä on omanlaisiaan haasteita.  Yksinyrittäjä vastaa omassa yrityksessään kaikesta: tuotannosta, myynnistä, markkinoinnista, taloudesta, hallinnosta… Kun yksinyrittäjässä yhdistyy usein koko yrityksen omistajakunta ja henkilöstö samassa paketissa, on hänen ajankäyttönsä ja energiansa kriittinen resurssi yritykselle. Tämä saattaa selittää myös sitä, miksi yksinyrittäjiä on usein erilaisissa luottamustehtävissä vähemmän kuin muitakin henkilöitä työllistäviä yrittäjiä. Suomen Yrittäjien hallituksen jäseniä ja varajäseniä on yhteensä 77. Heistä 27 on yksinyrittäjiä. Työvaliokunnan jäseniä on 10 ja heistä yksi on yksinyrittäjä.

On mielestäni erittäin hienoa, että Suomen Yrittäjät käynnisti alkuvuodesta valtakunnallisen yksinyrittäjäverkoston ja nimesi sille johtoryhmän. Yksinyrittäjäverkosto yhdistää yksinyrittäjiä ympäri maata eri toimialoilta. Verkoston tavoitteena on edistää yksinyrittäjien jäsenpalveluja, vahvistaa vertaisverkostoja ja toimia edunvalvonnan tukena yksinyrittäjiä koskevissa asioissa. Ehdotuksia yksinyrittäjyyden kehittämiseksi ottavat erittäin mielellään vastaan ainakin allekirjoittanut sekä muut Suomen Yrittäjien yrittäjäverkoston johtoryhmän jäsenet. Yhdessä olemme enemmän!
 


Tytti Laine
Yrittäjyyden moniosaaja, yrittäjävalmentaja ja yrittäjien onnistumisten vauhdittaja. Hän auttaa työkseen itsensä työllistäviä huipputyyppejä eli pienyrittäjiä tukemalla heidän yrittäjyys- ja digiosaamistaan, palvelujen tuotteistusta ja hinnoittelua, kasvumahdollisuuksia sekä verkostoitumista. Tytti tarjoaa yritystoimintaa vauhdittavia vinkkejä, toimivia tekniikoita ja muuta apua viikoittaisilla posteillaan ja muilla maksuttomillakin keinoilla, jotka löydät osoitteesta www.tyttilaine.fi. Valmistaudu onnistumaan!

Kirjoitus on julkaistu yrittajat.fi:n Kurkistuksia-blogissa 27.3.2017

Tytti Laine

Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäverkoston johtoryhmän jäsen. 
Yrittäjyyden moniosaaja, yrittäjävalmentaja ja yrittäjien onnistumisten vauhdittaja.