5.6.2002 klo 15:11
Lausunto

HE 20/2002 vp laiksi turvallisuuden edistämistä yleisillä paikoilla koskevien säännösten uudistamiseksi

Eduskunnan hallintovaliokunnalle

Suomen Yrittäjät kannattaa yleisellä tasolla ehdotusta uudeksi järjestyslaiksi sekä siitä aiheutuvia muutoksia eräisiin muihin lakeihin. Järjestyslain tavoitteena on yleisen järjestyksen ja turvallisuuden turvaaminen yleisillä paikoilla, minkä johdosta on perusteltua korvata kunnalliset järjestyssäännöt yleisellä lailla. Kunnallisten järjestyssääntöjen erilaisuus on käytännössä voinut merkitä elinkeinonharjoittajien asettamista eriarvoiseen asemaan toisiinsa nähden. Suomen Yrittäjät haluaa kuitenkin kiinnittää valiokunnan huomioita seuraaviin kohtiin hallituksen esityksessä:

Järjestyksen ja turvallisuuden vaarantaminen sekä häiriön aiheuttaminen

Suomen Yrittäjät pitää hyvänä ratkaisuna, että ehdotuksessa säädettäisiin kielletyksi toiminnat, jotka häiritsevät yleistä järjestystä ja vaarantavat turvallisuutta yleisellä paikalla kuten liikkeessä tai kauppakeskuksessa. Kannatettavaa on myös se, että rikoslain ilkivaltasäännöstä (RL 17:3 §) ehdotetaan muutettavaksi mm. niin, että se soveltuisi häirintään toimistossa, liikkeessä tai muussa yksityisluontoisessa paikassa, jotka eivät ole ehdotuksen mukaisia julkisia paikkoja.

Järjestyslain tavoitteena tulisi olla yleistä turvallisuutta vaarantavien tilanteiden ennaltaehkäisy sekä ympäristön suojaaminen. Elinkeinonharjoittajan kannalta on tärkeää, että liiketoimintaa voidaan harjoittaa turvallisessa ympäristössä. Laissa asetettujen rajoitusten tulee kuitenkin olla järkevässä mittasuhteessa lain tavoitteisiin ja sääntelyssä tulee ottaa huomioon perustuslain ja ihmisoikeussopimusten velvoitteet.

Päihdyttävät aineet, kielletyt esineet ja aineet, vaaraa ja häiriötä aiheuttava toiminta, eläimet

Suomen Yrittäjät pitää yleisellä tasolla hyväksyttävinä ehdotukseen kirjattuja säännöksiä kielletyistä vaarallisista esineistä, toisen vahingoittamiseen soveltuvien esineiden ja aineiden hallussapidosta, kiellosta nauttia päihdyttäviä aineita laissa mainituissa riskipaikoissa, kuten kauppakeskuksissa kuin myös muusta häiriötä aiheuttavasta toiminnas-ta (esim. prostituution harjoittamisesta).

Suomen Yrittäjien mielestä tulisi kuitenkin vielä harkita, onko tarpeellista säätää lain tasolla mainoskiellosta (2:6 §), koirakurista (4:14 §) ja ratsastamisesta (4:15 §). Esimerkiksi mainoskiellon soveltaminen ei saisi johtaa elinkeinonharjoittamisen kannalta kohtuuttomiin rajoituksiin.

Myös ehdotuksen mukainen rakennuksen haltijan edustajalle asetettava velvollisuus huolehtia siitä, ettei putoava jää, lumi tai muu esine aiheuta vaaratilanteita, voi osoittautua ongelmalliseksi. Käytännössä voi olla vaikeaa määritellä se, koska edustajan voidaan katsoa laiminlyöneen velvoitteensa. Lisäksi tahallisuus- ja tuottamuskysymykset voivat nousta esille. Nykyistä käytäntöä, jonka mukaan kiinteistönhaltija on velvollinen korvaamaan ulkopuoliselle aiheutuneen vahingon, voidaan pitää riittävänä.

Suomen Yrittäjät pitää tarkoituksenmukaisena, että ehdotukseen ei ole otettu kulkukauppaa tai ovelta ovelle tapahtuvaa myyntiä rajoittavia säännöksiä. Tällä hetkellä olemassa oleva mahdollisuus rajoittaa kunnallisilla järjestyssäännöillä kaupankäyntiä on elinkeinon harjoittamisvapauden kannalta kyseenalainen. Mahdollisiin ongelmatilanteisiin voidaan puuttua riittävästi kotirauhan rikkomista koskevan säännöksen kautta.

Mielestämme olisi kuitenkin ollut toivottavaa, että ehdotuksessa olisi huomioitu myös ongelmat, jotka aiheutuvat elinkeinonharjoittajan toiminnan asiattomasta häiritsemisestä. Erityisesti olisi tullut tarkastella tilanteita, joissa työtä tehdään asianmukaisesti merkityllä työmaa-alueella, vaara-alueella tai muulla alueella, jossa harjoitetaan asianmukaiseen lupaan perustuvaa toimintaa (kuten metsänkäsittelyä). Mielestämme järjestyslakiin tulisi ottaa säännös, jossa kiellettäisiin edellä mainitun toiminnan häiritseminen.

Järjestyksenvalvojan asettaminen

Järjestyslakia koskevassa ehdotuksessa esitetään erillisen valtuutuksen antamista kihlakunnan poliisilaitokselle asettaa hakemuksesta järjestyksenvalvojia yleisiin kulkuneuvoihin, liikenneasemille ja kauppakeskuksiin. Suomen Yrittäjät suhtautuu yleisellä tasolla myönteisesti ehdotukseen, joka koskee järjestyksenvalvojan asettamista järjestyslain nojalla. Elinkeinonharjoittajien kannalta on tärkeää, että kauppakeskuksissa voitaisiin tarvittaessa ryhtyä toimiin, jotka ovat välttämättömiä yleisen turvallisuuden ylläpitämiseksi.

Kuten työryhmän mietinnöstä ja sen pohjalta laaditusta ehdotuksen 6 luvusta ilmenee, nykyiset resurssit eivät mahdollista järjestystehtävien siirtämistä poliisille. Näin ollen ainoaksi vaihtoehdoksi näyttää jäävän toimivaltuuksien antaminen kihlakunnan poliisilaitokselle myöntää tapauskohtaista harkintaa käyttäen järjestyksenvalvojan toimivaltuudet yksityiselle järjestyksenvalvojalle. Suomen Yrittäjät on valmiita hyväksymään myös tämän mahdollisuuden siirtää em. tehtäviä yksityiselle järjestyksenvalvojalle, vaikkakin lähtökohtaisesti kannattaakin järjestystehtävistä huolehtimisen kuulumista poliisille. Näin siitä huolimatta, että se merkitsee yhteiskunnan vastuulla olevien järjestyksenpitotehtävien kustannusvastuun siirtämistä useimmiten pelkästään elinkeinonharjoittajille. Suomen Yrittäjien mielestä pitäisi kuitenkin vielä ottaa harkittavaksi yhteiskunnan mahdollisuudet osallistua jollakin osuudella syntyvien kustannusten kattamiseen, ovathan kustannukset joka tapauksessa seurausta yhteiskunnan vastuulla olevien tehtävien hoitamisesta.

SUOMEN YRITTÄJÄT RY

Rauno Vanhanen
johtaja

Riikka Tähtivuori
lainopillinen asiamies