Etsi

Keskitetään Kivistöön

Kehäradan varrelle rakentuu Kivistön kaupunkikeskus, mikä on suunniteltu niin, että 150 000 m2 alueelta löytyvät kaupalliset ja julkiset palvelut. Lisäksi alueelle tulee toimistotiloja, puistoja, kävelykatuja ja asuntoja. Tarkoituksena on tehdä alueesta toimiva kokonaisuus, mikä haastaa kooltaan ja tarjonnaltaan Suomen ja etenkin pääkaupunkiseudun suurimmat keskukset.

Kivistö sijaitsee keskeisellä paikalla Vantaalla Kehä III huipulla. Vuonna 2015 valmistunut Kehärata kulkee Kivistön halki. Kivistöön on erinomaiset kulkuyhteydet koko pääkaupunkiseudun alueelta Kehäradan ansiosta. Lisäksi henkilöautolla Kivistöön saapuminen on helppoa, koska liittymät isoilta teiltä johtavat suoraan Kivistön 3500 parkkipaikan pysäköintiin. Kivistöstä on myös vain kuuden minuutin matka lentokentälle, joten lyhyt junamatka tuo Kivistöön myös loma- ja bisnesmatkaajat. Nämä hyvät kulkuyhteydet mahdollistavat ihmisten saapumisen Kivistöön läheltä ja kaukaa, joten yritysten kannalta alueella on mahdollisuus suuriin markkinoihin.

Kivistöön rakennetaan uusia asuntoja noin 30 000 uudelle asukkaalle. Alue on otollinen ihmisille, jotka arvostavat palveluiden läheisyyttä. Aivan alueen keskustaan rakentuu kerrostaloja, joista on kävelymatka niin kauppakeskukseen kuin lähimaaston ulkoilumahdollisuuksiin. Kivistön keskuksen läheisyyteen rakentuu myös viihtyisiä pientaloaluita. Näiden asuntojen määrä on noin 500. Pientalot ovat hyvä vaihtoehto ihmisille, jotka haluavat asua lähellä palveluita, mutta kaipaavat kuitenkin hieman enemmän tilaa ja rauhaa ympärilleen. Tänä päivänä ihmiset arvostavat palveluiden läheisyyttä, mutta kaipaavat silti luontoa ja rauhaa ympärilleen. Kivistössä nämä on suunniteltu niin, että siellä on mahdollisuus saada molemmat.

Kivistön kaupunkikeskus on tarkoitus rakentaa mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Tällainen vihreä rakentaminen on verraten uusi ilmiö vielä tällä hetkellä Suomessa. Olisi tärkeää, että tällainen ympäristöystävällinen toiminta saataisiin jatkumaan Kivistössä myös rakentamisen ulkopuolella. Esimerkiksi niin, että alueen julkiset palvelut toteutettaisiin mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja asukkaita kannustettaisiin ympäristöystävälliseen elämiseen. Yrittäjien ja yritysten olisi myös tärkeä lähteä mukaan tukemaan tätä ympäristöystävällisyyttä omassa toiminnassaan, jotta kaikki toimijat saataisiin mukaan tekemään tärkeää työtä ympäristön hyväksi, mikä vaikuttaa myös vahvasti ihmisten hyvinvointiin.

Kivistön kaupunkikeskus on yrittäjille erinomainen mahdollisuus keskittää toimintansa pienelle alueelle. Kivistön vaikutusalueella on 1,1 miljoonaa kuluttajaa, joten yrityksille olisi tarjolla pienellä alueella suuret markkinat. Keskeinen sijainti ja hyvät kulkuyhteydet saavat ihmiset tulemaan Kivistöön pidempienkin matkojen päästä, joten myös kuluttajien kannalta olisi hyvä, jos alueelta löytyisi useita palveluja. Yrittäjien on myös helpompi verkostoitua ja tehdä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa, kun he toimisivat samalla alueella ja yhteisenä tavoitteena olisi saavuttaa uuden kaupunkikeskuksen tehokas toiminta sekä hyvä yritystoiminta. Mitä useampia eri alan yrityksiä alueelle saadaan, sitä monipuolisempi Kivistön alueesta saadaan. Mitä monipuolisempi alue on, sitä enemmän sinne saadaan erilaisia asiakkaita ja asukkaita.

Tulevaisuudessa Kivistön kaupunkikeskuksen kaltaiset alueet tulevat todennäköisesti lisääntymään kysynnän kasvaessa. Tällä hetkellä Kivistön alue on vielä uniikki kohde, joten niin Vantaan kaupungin, yrittäjien kuin suurempien yritystenkin on tärkeä tukea ja viedä hanketta eteenpäin, jotta siitä saadaan toimiva ja tehokas kokonaisuus. Tällaisille kaupunkikeskuksille olisi varmasti tarvetta muuallakin Suomessa, joten Kivistön alue voi toimia suunnannäyttäjänä uudistuvalle rakennusmallille Suomessa.

Kirjoittaja on Elina Haverinen.

Laurean ja Yrittäjien yhteisblogi

Blogin kirjoittajina toimivat Laurean opiskelijat ja pk-seudun yrityselämässä mukana olevia vaikuttajia.