Etsi

Tutkimusmatkalla värikkäässä Kivistössä ja pohdintoja Kehäradan vaikutuksesta alueella sijaitseviin yrityksiin

Vuonna 2015 avautunut Kehärata toi Vantaalle ja Helsinkiin useita uusia juna-asemia, joiden tarkoituksena on muun muassa helpottaa alueilla asustavien elämää. Pilvisenä perjantaisena päivänä kävin tutustumassa itselleni täysin uuteen Vantaan Kivistön alueeseen ja ensimmäistä kertaa hyppäsin niin sanotun “lentokenttäjunan” kyytiin. Matkani tarkoituksena oli tehdä tutkimusta, jossa selvittelin, onko Kehäradalla vaikutusta Kivistön yrityksiin. Olin laatinut kysymyksiä Laurea ammattikorkeakoulun sponsoroimaan vihkooni, joiden tarkoituksena oli kartoittaa hieman tilannetta. Esimerkiksi kysymykset kuuluivat, että onko asiakkaiden määrä kasvanut Kehäradan seurauksesta tai miksi yritys on valinnut sijainnikseen Kivistön ja kauanko yritys on ollut toiminnassa.

Perille saapuessani huomiotani herätti moderni ja siisti asema, jossa tunnelma oli rauhallinen ihmisten ollessa vielä töissä ja kouluissa. Noustessani asematunnelista takaisin päivänvaloon havaitsin, että Kivistö on todellakin uusi ja nouseva asuinalue. Aseman vieressä on työmaata toisensa perään ja alueen modernit kerrostalot huokuvat uutuuttaan. Hetken ympyrää pyörittyäni suuntasin läheiseen R-Kioskiin ja lemmikkieläintarvikeliikkeeseen etsimään vastauksia kysymyksiini. Ystävällisiltä myyjiltä selvisi nopeasti, että kyseinen rakennus on juuri hetki sitten valmistunut ja yritykset ovat olleet toiminnassa kyseisessä kohteessa vasta maksimissaan kuukauden päivät. Tekemäni gallupin perusteella, tulin siihen tulokseen, että Kivistön asuinalue on niin uusi ja edelleenkin rakenteilla, jolloin Kehäradan ennen ja jälkeen vaikutusta on hankala arvioida. Tutkimusmatkaillessani värikkäiden talojen keskellä, löysin alueelta muutaman ravintolan ja yhden K-marketin. K-marketin ystävälliset myyjät kertoivat kaupan olleen alueella noin 1,5 vuoden ajan ja muistelivat, että Kehärata oli jo toiminnassa, kun liiketoiminta on aloitettu.

Näiden havaintojen pohjalta voisin ottaa näkökulmaa siihen, että Kivistö kasvaa alueena hurjaa vauhtia ja uskon Kehäradan vaikuttaneen siihen positiivisesti. Hyvät kulkuyhteyden takaavat sen, että myös henkilöt, joilla ei ole käytössä autoa, voivat harkita vakavasti muuttoa hieman kauemmaksi pahimmasta ihmisvilinästä. Kivistön kaunis ja moderni arkkitehtuuri houkuttelee varmasti runsaasti uusia asukkaita alueelle ja toimiva julkinen liikenne helpottaa päivittäistä arkea.

Näin ohikulkijan silmin, mieleeni nousi kuitenkin palvelujen vähyys alueella. Uskoisin, että asukkaat eivät pistäisi pahakseen, jos alueelle saataisiin lisää yrityksiä ja palveluita. Asukasmäärän kasvaessa jatkuvasti ja uusien talojen rakentamisen lisäksi, jo nyt viihtyisän oloista Kivistöä voitaisiin parantaa tuomalla asukkaille heidän toivomiaan palveluita. Kehäradan seurauksena lisääntynyt asiakasvirta Kivistössä luo varmasti hyvän sijainnin yrittäjille, ja onkin varteenotettava vaihtoehto niille, jotka pohtivat mihin haluaisivat liiketoimintansa asettaa. Uskon, että Kehäradan olemassa olosta kiittävät niin kivistöläiset asukkaat, kuin jo toiminnassa olevat liiketoiminnat, sekä toivottavasti tulevaisuudessa alueen uudet rohkeat yrittäjät.

Kirjoittaja on Milla Sorri

Laurean ja Yrittäjien yhteisblogi

Blogin kirjoittajina toimivat Laurean opiskelijat ja pk-seudun yrityselämässä mukana olevia vaikuttajia.