26.3.2020 klo 18:30
Uutinen

Autetaan toisiamme

Monen muun valtion tavoin Suomi on päätynyt poikkeusoloihin. Valtiovallan ratkaisut ovat kovia, mutta välttämättömiä. Esivallan ohjeistuksien tulee olla yksiselitteisiä ja riittäviä. Meidän tulee myös noudattaa niitä.

Tätä kirjoittaessani voimme vain arvioida koronaviruksen vaikutuksia. Inhimillisiä menetyksiä on tiedossa. Niitä ei voida korvata, sillä jokainen ihmiselämä on ainutkertainen.Tärkeintä onkin huolehtia läheisten sekä omasta terveydestä.

Valtion ykköstehtävä on turvata kansalaistensa olemassaolo. Osin suojaamistoimien ja osin itse viruksen vaikutukset kansantalouteen ovat valtavat. Talouskasvuennusteet olivat vuoden alussa jo laskeneet, mutta nyt ne ovat romahtaneet.

Terveyden ohella meidän on kannettava vastuuta yrityksistä. Pk-yrityksissä työskentelee suuri osa suomalaisista. Ihmisten jäädessä koteihinsa, taantuu myös kysyntä. Talouden pyörät uhkaavat pysähtyä.

Valtiovallan esittelemän tukipaketin suuruus on noin viisitoista miljardia euroa. Se on kansantalouden kokoon suhteutettuna Ruotsin tasoa. Julkistalous on Suomessa selvästi naapurimaata heikommassa kunnossa, mikä kaventaa valtion liikkumavaraa. Tukipaketti tuskin kuitenkaan tulee riittämään ja lainaa tullaan ottamaan.

Valtaosa vantaalaisista yrityksistä on mikroyrityksiä, joko yksinyrittäjiä tai korkeintaan muutaman ihmisen työllistäviä. Asiakasmäärän romahtaminen tarkoittaa ennen näkemätöntä shokkia mm. kahviloille, ravintoloille, parturikampaamoille, matkailu-, liikenne- ja palveluyrityksille. Kassakriisi on monelle todellisuutta. Kiinteät kulut on hoidettava ja huoli henkilökunnasta painaa jokaisen yrittäjän mieltä. Esitykset verojen ja eläke- ja muiden vakuutusmaksujen lykkäämisestä auttavat väistämättömän siirtämisessä eteenpäin. On kuitenkin huomattava, että talouden palautuminen normaaliksi ei tapahdu kuukaudessa tai kahdessa. Kysymys on siitä, minkälainen kantokyky pienyrityksillä ja toiminimiyrittäjillä on muutaman kuukauden jälkeen selvitä kertyneistä veloista rullaavien maksujen lisäksi.

Voimme ostaa lahjakortteja käyttämiltämme yrittäjiltä. Voimme tilata palvelun tai tuotteen läheisestä pienyrityksestä. Nyt on aika myös suunnata kotimaisen pienyrittäjän verkkosivuille. Yhdessä toimien selviämme tästäkin.

Esa Niinivaara
puheenjohtaja
Vantaan Yrittäjät
esa@niinivaara.com

Kuva MyyrFoto