Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Yksinyrittäjätukea voi hakea syyskuun loppuun saakka

Yrittäjien silta koronan yli -hankkeen verkkokahvit nautittiin viime keskiviikkona yksinyrittäjätuen merkeissä. Yksinyrittäjätuesta alusti ja kysymyksiin vastasi Vantaan kaupungin elinkeinopäällikkö Kimmo Viljamaa.

Yksinyrittäjätuki on tarkoitettu päätoimisesti yritystoimintaa harjoittavalle. Päätoiminen yrittäjyys tarkoittaa, että yrittäjä on YEL-rekisterissä tai että hakija voi esittää minimissään 20 000 euron (verollinen) yrittäjätulon tai laskutuksen. Tuki ei ole riippuvainen toiminnan oikeudellisesta muodosta ja rahoitustavasta.

Avustus on kertakorvaus yksinyrittäjän yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin, kuten yritystoimintaa varten hankittujen tilojen ja laitteiden kustannuksiin sekä kirjanpito- ja muihin toimistomenoihin. Avustus ei ole tarkoitettu yrittäjän palkkaan eikä yksityisnostoihin. Yrittäjä voi hakea sekä yksinyrittäjän avustusta että työttömyysturvaa. Yrittäjä voi saada sekä starttirahaa että yksinyrittäjän avustusta. Myös eläkettä nauttiva yrittäjä voi saada tukea, kun täyttää tuen muut ehdot.

Vantaalla tukea on hakenut 1192 yrittäjää. Hakemuksista on käsitelty lähes 70 prosenttia. Vantaan osalta hakemusten hylkäysprosentti yhdeksän, mikä on pikkuisen alle maan keskiarvon.

Vantaa on myös joutunut poistamaan hakemuksen, kun sitä on haettu väärästä kunnasta. Tukea tulee hakea yrityksen kotikunnasta eli YTJ-rekisterin mukaisesta kotikunnasta.

Hakemusten käsittelijät eivät ensisijaisesti etsi syitä hylätä hakemus vaan päinvastoin hakevat perusteita sen hyväksymiseksi. Jonkin verran joudutaan pyytämään lisätietoja, mikä tietysti hidastaa prosessia ja tuen maksamista. Vantaan Yrittäjien toimitusjohtaja Esa Mänttäri kiittää kaupungin toimijoita hyvästä asenteesta.

Ensi viikolla on jälleen kahvihetki keskiviikkona 27.5. klo 9–10. Silloin mukana on Suomen Yrittäjien työmarkkina-asiamies Harri Hellstén. Hän käsittelee yrittäjän sosiaaliturvaa ja yrittäjän tärkeimpiä tukia koronaepidemian aikana. Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.

 

Yrittäjien silta koronan yli -hanke on Uudenmaan liiton ja Vantaan Yrittäjien rahoittama elokuun loppuun saakka jatkuva projekti. Sen tarkoitus on jakaa yrittäjille tietoa eri tukimuodoista sekä tarjota myös vertaistukea yrittäjille.