28.5.2021 klo 17:33
Uutinen

Suurterassi on potku paikallisten yrittäjien nivusiin

Vantaan Sanomat uutisoi Tikkurilan jättiterassin kustannusten kaupungille olevan tällä hetkellä 110 000 euroa. Vuokraa kaupunki perii terassin vuokranneelta yrittäjältä nimellisen 1000 euroa kuukaudessa.

Kun terassia usein verrataan Helsingin vastaavaan, joskin pienempään, ovat vuokrat aivan eri tasolla. Helsinki on vuokrannut terassialueelta 12 yrittäjälle myyntipisteen. Kaupunki kerää vuokratuottoja kultakin yrittäjältä 2500 euroa kuukaudessa + 12 % liikevaihdosta. Yhteensä vuokratuottoa kertyy siten minimissään 30 000 euroa kuukaudessa. Vantaan osalta sovitulla vuokratuotolla ei siten ole merkitystä kaupungin kustannusten kattamisessa.

Terassin anniskeluoikeudet ovat yhdellä yrittäjällä. Tuotto terassilla tehdään alkoholinmyynnillä. Tällä tavoin annetaan avaimet käteen yhdelle yrittäjälle anniskeluluvan myötä tehdä merkittävä liiketuotto, vähintään arvoltaan useita satoja tuhansia euroja, jos vertailuna käytetään Helsingin vastaavaa toimintaa.

Kuntien yrityksille myöntämä tuki kuuluu Euroopan unionin valtiontukisääntelyn piiriin. On aiheellista olettaa, että kyseessä on kielletty valtiontuki.

Kaupunginjohtaja on aiemmin kertonut kaupungin kustantavan terassille vain jatkokäyttöön menevät kukkalaatikot. Uutisoinnin mukaan alue kuitenkin on jo asvaltoitu. Kaupunki niin ikään vastaa alueen jätehuollosta, sähköistyksestä, puhtaasta vedestä ja saniteettitiloista. Asvaltti ja muukin infra tullaan purkamaan kesän jälkeen alkavan uudisrakennuksen tieltä. Se lisää kustannuksia entisestään.

Terassin avulla pyritään elävöittämään Tikkurilaa. Kerrotulla tavalla toteutettuna hanke kuitenkin merkitsee potkua nivusiin paikallisille ravintolayrittäjille. On vaikea uskoa todeksi, että kaupunki kohtelee omia yrittäjiään tällä tavoin.

Olisimme toivoneet kaupungin toimivan syrjimättömästi ja tasapuolisesti. Kun koronasta selviytyminen on muutoinkin vaikeaa, odotimme kaupungilta reiluja toimintatapoja.

Linkki Vantaan Sanomien uutiseen

Esa Niinivaara
puheenjohtaja
Vantaan Yrittäjät
Puh. 0400 421961
esa@niinivaara.com

Esa Mänttäri
toimitusjohtaja
Vantaan Yrittäjät
Puh. 0400 557 411
esa.manttari@yrittajat.fi