Etsi

Emergency banner

Elinkeinopolitiikka puntarissa

Suomen Yrittäjien teettämä Elinkeinopoliittinen mittaristo – tuttavallisemmin Elpo - on jälleen julkaistu. Elpossa yrittäjiltä on kysytty arviointia oman sijaintikuntansa elinkeinopolitiikasta suhteellisen monipuolisin, jos kohta myös monimutkaisin kysymyksin. Se on alun perin tarkoitettu kunnan ja yritysten työkaluksi löytämään kehityskohteet yhteistyöhön ja etsimään niihin yhteisiä ratkaisuja. Mittaristoa on tehty pitkään ja se on vuosien saatossa saanut yhä suuremman roolin kuntien yritysystävällisyyden mittarina.

Myös Päijät-Hämeessä Elpoa käytetään hyödyksi. Lahti on ottanut sen jopa yhdeksi uuden strategiansa mittariksi. Kuten aina, hyvät tulokset tuovat iloa ja huonot harmittavat. Jälkimmäiseen on syypäitä etsitty milloin vähäisistä, milloin vääristä vastaajista, joskus ehkä itsestäkin.

Tänä keväänä Päijät-Hämeessä joutuu useampi kunta valitettavasti etsimään syitä entistä huonompaan tulokseen. Vaikka valtakunnallisesti kokonaisarvio on hitusen edellistä mittausta myönteisempi, on meillä menty keskiarvoissa toiseen suuntaan. Tulokset eivät mairittele meitä siksikään, että maakuntien kesken olemme tänä vuonna hännän huippu.

Ennen kuin heittelemme tuhkaa toistemme päälle, pitää mediaseksikäs paremmuusjärjestys asettaa mittasuhteeseen, sillä maakuntien väliset erot eivät ole suuria. Arvioinnit annetaan kouluarvosanoin ja jos paraskaan maakunta ei saa keskiarvokseen kuin piirun yli seisemän, ei Päijät-Hämeen noin kuusipuolisesta vielä kannata täysin masentua. Keventäen voisi todeta, että ehkä meidän pitää jokin hämäläiskerroin pyytää seuraavaan tutkimukseen, sillä naapuri Kanta-Häme taistelee samoissa lukemissa. 

Kyselyssä arvioidaan oman kunnan tilannetta ja alueen numerot ovat kuntien keskiarvoja. Kuntien hankintapolitiikka on joka vuosi heikoimpien arviointien kohteena kaikkialla, myös meillä. Positiivista on se, että meillä kaksi kuntaa, Heinola ja Orimattila, on parantanut edellistä kokonaistilannettaan. 

Vakavasti laskusuuntainen viesti on otettava. Vaikka kaikilla osa-alueilla ei meilläkään arviot ole laskeneet, on pohdittava, mikä saa yrittäjät näkemään elinkeinopolitiikan ja yritysmyönteisyyden entistä heikompana. Mitä muuta on tiukan arvioinnin taustalla kuin perihämäläinen kriittisyys? Toivottavasti pääsemme alueemme kunnissa ja kaupungeissa nyt rakentavan keskustelun ääreen ja löytämään keinot suunnan muutokseen.

Sekin on tunnistettava, että koskaan ei pohjalainen omaansa julkisesti moiti, kun päijäthämäläinen taas ei kehumaan lähde, vaikka aihetta olisi. 

Tässä blogissa Päijät-Hämeen Yrittäjien toimi- ja luottamushenkilöt katsovat maailmaa yrittäjien näkökulmasta.

Outi Hongisto

Kirjoittaja on Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja.