Etsi

Emergency banner

Ajantasaiset tiedot koronasta yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kasva Suomi!

Viime vuonna tähän aikaan totesimme, että ensi vuosi on vaalivuosi. Presidentin äänestäminen oli lähes läpihuutojuttu, mutta jos vuoden takainen ennakointi olisi pitänyt paikkaansa, voisimme parhaillaan seurata uuden maakuntahallinnon muodostumista. Näin ei käynytkään ja voimme uudestaan todeta, että ensi vuosi on vaalivuosi – mahdollisesti ennen näkemätön sellainen. Vedonlyönti käynee vilkkaana, pidetäänkö maakuntavaaleja ja mihin vuoden aikaan.

EU-vaalit jäänevät jälleen vähäisimmälle huomiolle, vaikka syytä olisi päinvastaiseen. Eurooppa-tasolta saamme viitekehyksen niin moneen yrityksenkin arkipäivään vaikuttavaan säädäntöön, että etäisyyden tunteesta huolimatta, tähänkin päätöksentekoon on syytä saada yrityksiä ymmärtäviä parlamentaarikkoja.

Eduskuntavaalit tekevät tulevasta vuodesta joka tapauksessa merkittävän. Suomen Yrittäjien vaaliteemana on Kasva Suomi! Pääviestimme on, että yritysten luomasta kasvusta syntyvät työpaikat ja hyvinvointi. Järjestö haluaa haastaa puolueet tarttumaan kasvutavoitteeseen, jolla työllisyysaste nostetaan 80 prosenttiin. Tämä edellyttää rohkeita rakenneuudistuksia, kannustavaa verojärjestelmää, enemmän kansainvälisyyttä, osaavaa työvoimaa, tukea yrittäjien hyvinvointiin ja vähemmän yrityssääntelyä.

Nämä tavoitteet edellyttävät mm. sitä, että työmarkkinauudistuksia tehdään määrätietoisesti tai että yritysverotus tukee yrittäjän riskinottoa ja yritystoiminnan kasvattamista. Sosiaaliturvan tulee kannustaa yrittäjyyteen ja työtekoon ja koulutusjärjestelmän tulisi varmistaa osaavaa työvoimaa muuttuvaan työelämään. Lisäksi yrityksiin kohdistuvia sääntelykustannuksia tulisi merkittävästi vähentää.

Siitä tuskin pääsemme mihinkään, että eduskuntavaaleissa pääkeskustelunaiheeksi nousee sote. Näin siitäkin huolimatta vaikka eduskunta hyväksyisi valinnanvapauslain jo ennen vaaleja. Niin tai näin, mahdollisuudet hoitaa sote-palveluita yritystoiminnan avulla ovat varteenotettavia. Ensi eduskuntavaaleissa haluamme äänestää niitä puolueita, jotka aidosti uskovat myös pk-yritysten kykyyn tuottaa laadukasta ja kustannustehokasta hyvinvointia suomalaisille. 

Tässä blogissa Päijät-Hämeen Yrittäjien toimi- ja luottamushenkilöt katsovat maailmaa yrittäjien näkökulmasta.

Outi Hongisto

Kirjoittaja on Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja.