Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kestävä hankintapolitiikka tukee ostajaakin

Britanniassa on kohu suuryritys Carillionin konkurssista. Se uhkaa jättää kouluja ja sairaaloita ilman ruoka- ja huoltopalveluita sekä keskeyttää isoja rakennushankkeita. Yritys oli kasvanut yhdeksi maan suurimmista yksityisistä julkiselle sektorille palveluja tuottavista yhtiöistä. Konkurssi ja sen miljardiluokan seuraukset veronmaksajille on herättänyt keskustelun palvelujen ulkoistamisen riskeistä ja vaatimuksia palvelujen ”kansallistamisesta” uudelleen.

Sen sijaan, että tapausta päiviteltäisiin todisteena yritystoiminnan ja julkisen sektorin tuhoon tuomitusta yhteistyöstä, sen pitäisi herättää hälytyskellot soimaan liian suurten kokonaisuuksien kilpailutuksista. 

Yhden jättikokoisen kumppanin varaan jääminen on riski aina, tehtiinpä bisnes yksityisten yritysten kesken tai yksityisen ja julkisen välillä. Sanelutilanne ei ole terve, onpa siinä asemassa kumpi tahansa, myyjä tai ostaja. 

Suomi on pieni markkina-alue ja siksi täällä olisi erityisen tärkeää huolehtia kilpailutilanteen kehityksestä. Julkisen sektorin ostajat – valtio, kunnat, kuntayhtymät ja -yhtiöt – ovat suuria ostajia ja monessa tapauksessa toimialan ainoita ostajia. Vastuu siitä, että ostajalla olisi pitkälläkin aikajänteellä jäljellä useampia tavarantoimittajia ja palveluntarjoajia kuin yksi tai kaksi, jää ostajalle itselleen. 

Julkiset hankinnat tulisi toteuttaa niin pitkälle kuin mahdollista siten, että tuottajarakenne säilyy monipuolisena. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että tarjottavat kokonaisuudet ovat kohtuullisia ja useamman kumppanin toteutettavissa. Haasteena on talouspaine ja houkutus asioinnin helppouteen. Julkisen talouden ahdinko ei edistä muiden kuin hintakriteerin korostamista eikä askaroiminen usean pienemmän yhteistyökumppanin kanssa houkuttele, jos homman voi hoitaa vähemmälläkin työmäärällä. Tämä houkutus voi kostautua pitkän päälle, siitä Carillion on kallis esimerkki. 

Päijät-Hämeessäkin on ratkottavana monta julkista hankintaa ja palvelujen järjestelyä, joissa tavoite monituottajamallista on ylevä, mutta arkitodellisuus ei sitä tue. Maakuntavaalit ovat ovella. Me haluamme nostaa kestävän hankintapolitiikan niiden yhdeksi teemaksi. 

 

Tässä blogissa Päijät-Hämeen Yrittäjien toimi- ja luottamushenkilöt katsovat maailmaa yrittäjien näkökulmasta.

Outi Hongisto

Kirjoittaja on Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja.