”Muotoilu on menetelmä liiketoiminnan kehittämiseen, ei vain pientä kivaa tekemistä” | Yrittajat.fi

Etsi

”Muotoilu on menetelmä liiketoiminnan kehittämiseen, ei vain pientä kivaa tekemistä”

Muotoilu on osa yrityksen liiketoimintaa ja parhaimmillaan kiinteä osa strategiaa. Se voi liittyä tuotteisiin, palveluun, asiakaskokemukseen, myyntiin tai brändiin. Yhdessä ne muodostavat kokonaisuuden, joka on enemmän kuin osiensa summa.

Turhan monesti muotoilu nähdään vain kapeana osana tuotekehitystä. Yksikään kone, laite, valaisin tai pakkaus ei ole kaupallinen menestys, jos kokonaisuus ei vastaa asiakkaan odotuksia. Konkreettisen lopputuotteen lisäksi muotoilu tulisikin ulottaa huomattavasti laajemmalle. Sen keinoin voidaan suunnitella ja rakentaa tuote tai palvelu, joka vastaa sekä käyttäjien tarpeisiin, että palvelun tarjoajan tai tuotteen myyjän liiketoiminnallisiin tavoitteisiin. 

Edelläkävijäyrityksille muotoilu on luonteva ja kiinteä osa liiketoiminnan strategiaa. Se kulkee läpi suunnittelun, tuotannon, markkinoinnin, myynnin ja asiakaspalvelun. Edelläkävijät katsovat rohkeasti tulevaisuuteen ja visioivat tuotteita ja palveluja, joiden aika on vasta tulossa. Niiden työntekijät ovat brändilähettiläitä, jotka rakentavat yrityksestä positiivista mielikuvaa.

Maailma kehittyy jatkuvasti ja niin pitäisi yritystenkin. Digitalisaatio avaa ovia, joiden olemassaoloa kukaan ei osannut ennustaa vielä vuosikymmen sitten. Yrityksen personointiin sekä liiketoiminnan ja palveluiden kehittämiseen on olemassa valtavasti uusia formaatteja, alustoja ja kanavia. Jos kokonaisuuden hahmottaminen tai hallinta tuntuvat haasteellisilta, voi ulkopuolisen näkemyksen hyödyntäminen olla paikallaan. 

Päijät-Hämeessä on runsaasti 5-15 henkeä työllistäviä teollisuus- ja palveluyrityksiä, joiden liiketoimintaa voitaisiin kehittää nimenomaan muotoilun menetelmin. Muotoilu ei ole siis pelkästään isojen ja keskisuurein yritysten työkalu. Liikkeelle voi lähteä vaikkapa Ladecista, jonka asiantuntijoiden tehtävänä on kehittää Lahden alueen yritys-, elinkeino- ja innovaatiotoimintaa.

”Me olemme kehittäneet hyviä palveluita, joita aloittavien sekä toimivien yritysten on helppo hyödyntää. Neuvontamme on maksutonta. Kun tähtäin on sopivan kaukana ja riittävän korkealla, sitä kohden on hyvä edetä päättäväisesti, askel kerrallaan”

Isko Lappalainen
Muotoiluliiketoiminnan kehittäjä
Lahden Seudun Kehitys LADEC

 

Vieraskynässä Päijät-Hämeen Yrittäjien yhteistyökumppanit kirjoittavat yrittämiseen liittyvistä asioista ja näkökulmista.

Isko Lappalainen

Kirjoittajana toimii Lahden Seudun Kehitys LADECin muotoiluliiketoiminnan kehittäjä.

Viimeisimmät kirjoitukset tässä blogissa