Etsi

Emergency banner

Väärin ymmärretty vapaus

Vasen käteni on ollut kuukauden kipsissä. Pyytämättä ja yllättäen pääsin pääsiäisen tienoissa tutustumaan julkisten sote-palvelujen toimintaan.  Murtuman hoito leikkauksineen on sujunut Hyvinvointiyhtymän palveluja käyttäen erinomaisesti. Olen kohdannut vain ystävällisiä ja kohteliaita ammattilaisia, jotka ovat pyrkineet potilaan parhaaseen.

Silti olen vakuuttunut, että tarvitsemme sote-uudistusta. Tarvitsemme muutosta, joka antaa hyvin toimiville asioille mahdollisuuden kehittyä, mutta pakottaa korjaamaan prosessit, jotka aiheuttavat tehottomuutta ja ylimääräisiä kustannuksia. Sitä on kilpailun jalostava mekanismi.

Keskustelu vain on pahasti vinoutunut. Muutospyrkimykset leimataan ykskantaan julkisten palvelujen alasajoksi samalla kyseenalaistaen yksityisten yritysten liiketoiminta. Uudistuksen laatijatkaan eivät ole pystyneet julkisuudessa puolustamaan muutoksen perusteluja ymmärrettävästi. Vastustajat sen sijaan ovat äänekkäästi ja kansaan menevästi maalanneet kaikki pirut seinille.

Ikään kuin nykytilanne olisi paras mahdollinen, vaikka jonotamme hoitoon pääsyä yli lain sallimien rajojen eikä tieto kulje eri sosiaali- ja terveysviranomaisten välillä ja kustannukset karkaavat pilviin.  Aikaa prosessien sujuvoittamiseen kyllä on ollut. On selvää, että ilman radikaaleja toimia mitään ei tapahtuisi.

Valinnanvapauskin on muuttunut kirosanaksi. Ikään kuin kysymys olisi joutumisesta yksityisen yrityksen armoille ja olisi pakko valita jotain, mitä ei halua. Jokainen meistä voi halutessaan jatkossakin kannattaa asiakkuudellaan julkista sote-keskusta.

Entä tiesitkö sitä, että asiakasmaksumme olisi uudistukseen jälkeen sama menemmepä maakunnan omistamaan terveyskeskukseen tai yksityiselle palveluntuottajalle? Tai että yksityinen saa maakunnalta saman korvauksen asiakkaasta kuin julkinenkin? Ja että emme edelleenkään voi marssia veronmaksajan piikkiin erikoislääkärille vain oman tautiepäilymme pohjalta?

Sote-uudistuksen perimmäisinä tavoitteina on saada menojen jyrkkä nousu taittumaan ja parantaa palvelujen saatavuutta. Valinnanvapaus on yksinkertaisesti keino, joka lisää julkisten palvelujen tarjoajien määrää, jotta kenenkään ei tarvitsisi jonottaa. Se on keino lisätä palvelujen tarjontaa siellä, mistä niitä on nyt ”palveluverkon tarkistamisen” nimissä keskitetty keskuksiin. Hyviä tavoitteita ei pitäisi heittää pesuvesien mukana.

Sote-miettein toivotan hyvää kesää! Onneksi liukkaita on hetken aikaa vähemmän.


Kirjoitus on julkaistu myös Yrittäjälehdessä 3/2017.

Tässä blogissa Päijät-Hämeen Yrittäjien toimi- ja luottamushenkilöt katsovat maailmaa yrittäjien näkökulmasta.

Outi Hongisto

Kirjoittaja on Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja.