Etsi

Before tuo kasvuyhtiösalkun myös piensijoittajien ulottuville

Privanet perusti marraskuussa uuden kasvuyhtiöihin sijoittavan kasvuyhtiön, Before Holding Oy:n.

Before on kotimainen sijoitusyhtiö, joka sijoittaa "merkittävän kasvupotentiaalin omaaviin kotimaisiin kasvuyhtiöihin". Alkuvaiheessa yhtiössä on sisällä 15 kohdetta, joista yksi on startuppeihin sijoittaja kasvurahasto (Taikina Capital), ja loput suoria sijoituksia kasvuyhtiöihin. Sijoitukset ovat tasasuhtein. Kohdeyhtiöt ovat:

Salkun sisältö yhtiön alussa. Lähde: Before osakeanti 1/2018 -materiaali.

Omistusosuudet kohdeyhtiöistä ovat pieniä. Beforen tarkoitus on toimia vähemmistöomistajana (alle 33,3 % omistusta). Omistusosuudet kasvuyhtiöissä vaihtelevat Mashin 0,05 % yhtiöstä Buddy Healthcaren liki 10 %:n. Keskimääräinen omistus kohdeyhtiöstä on reilut 3 %, eli puhutaan pienistä siivuista. Tämä kuvastaa hyvin Beforen toiminta-ajatusta: yksittäiseen kohteeseen ei sijoiteta suurta summaa, vaan siivut pidetään pieninä ja keskitytään hajauttamiseen.

Before on vasta perustamisvaiheessa, joten yllä mainitut sijotukset ovat suunnitelmia. Annissa ollaan keräämässä 2,5 miljoonaa euroa, jotka käytetään yhdessä kassassa olevan 200k euron kanssa sijoitussalkun muodostamiseen. Kassaa yhtiölle tulisi jäämään noin 450k euroa.

Yhtiön johdossa on perustamisvaiheessa sen hallitus. Hallituksen puheenjohtajana toimii Curt Lindbom, joka on toiminut mm. Hackmanin konsernijohtajana sekä pääomasijoitusyhtiö Capmanin neuvonantajana.

Osakesalkun markkina-arvo Privanetin jälkimarkkinan arvoilla laskettuna on noin 5-10 % korkeampi kuin Beforen hankintahinnat osakkeille. Eli sijoittamalla Beforeen saa 5-10 % alennuksen omistusten markkina-arvosta. Privanetin listan suurten osakeyhtiömuotoisten sijoitusyhtiöiden (Partnera, Finda jne) substanssialennus on yleensä yli 20 %. Tosin näin laajaa kohdesalkkua ei löydy tällä hetkellä kuin Arvo Sijoitusosuuskunnalta (ent. PPO), joka tosin sijoittaa alueellisesti.

Before on mielenkiintoinen tapa sijoittaa hajautetusti listaamattomiin kotimaisiin kasvuyhtiöihin. Substanssialennus sijoitusyhtiössä on pienempi kuin listaamattomien markkinoilla on totuttu näkemään, mutta alennus on kuitenkin olemassa. Pakettia saa siis hieman edullisemmin kuin että sijoittaisi jokaiseen kohdeyhtiöön suoraan. Alkuvaiheen jälkeen sijoitusarkun päällä istuu kokenut johtaja, joten voitanee olettaa että myös jatkosuunta on järkevä.

Sijoittajalle Before on hyvä paketti sijoittaa hajautetusti listaamattomiin varhaisen vaiheen kasvuyhtiöihin, joiden tuotto-odotus sekä riskifaktori ovat "tavanomaisempia" Privanetin listan kohteita korkeampia. Odotan innolla että yhtiö tuodaan Privanetin listalle, toivottavasti jo alkuvuodesta. Malttamattomimmat pääsevät osallistumaan osakeantiin täällä.

Vieraskynässä Päijät-Hämeen Yrittäjien yhteistyökumppanit kirjoittavat yrittämiseen liittyvistä asioista ja näkökulmista.

Joni Niemeläinen

Kirjoittaja toimii meklarina Privanet Securities Oy:ssa.