30.3.2020 klo 14:55
Uutinen

Päijät-Hämeen Yrittäjät ja alueen kunnat ovat käynnistäneet yhteistyön yritysten tukemiseksi koronakriisissä

Päijät-Hämeen Yrittäjät on valjastanut kaikki resurssinsa pienten ja keskisuurten yritysten auttamiseen koronakriisin aikana. Yrittäjäjärjestö on myös käynnistänyt yhteistyön alueen kuntien ja kaupunkien johdon kanssa alueen yritysten toimintaedellytysten turvaamiseksi. Yrittäjäjärjestö seuraa tilanteen kehittymistä ja tiedottaa uusista tukitoimista kotisivuillaan.

Keskustelun avaus konkreettisilla toimenpide-ehdotuksilla

– Kun yritysten ahdinko toden teolla iski 13.3. ei ollut aikaa jäädä odottelemaan. Viestit piti saada kulkemaan, ideariihet piti saada kasaan ja ratkaisuehdotukset vauhdilla käytäntöön, tiivistää Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo ensimmäisten kriisiviikkojen tunnelmia.

Suomen Yrittäjät käynnistivät välittömästi keskustelun mm. valtion ja Kuntaliiton kanssa, kun taas yrittäjäjärjestön alue- ja paikallisyhdistykset ottivat kuntakentän haltuun.

– Yritykset ovat merkittävä elinvoima tekijä kunnille, ja oli helpottavaa huomata, että tämä on sisäistetty kunnissa. Nyt jos koska, on aito yhteistyö arvossaan. On molempien etu, niin kunnan kuin yritysten, että tästä selvitään niin vähin vaurioin kuin mahdollista, jatkaa Vihervirta-Vuontelo.

Päijät-Hämeen Yrittäjät esitti alueen kaupungeille ja kunnille alkuun muun muassa seuraavia hankinta-aiheisia toimia mahdollisimman pikaisesti toteutettuina:

  1. Kuntia suositellaan aikaistamaan hankintojaan ja laskujen suorituspäiviä mahdollisuuksien mukaan. Sen sijaan, että sopimuksia ja sopimusehtoja purettaisiin tai peruttaisiin yrittäjien ja kuntien kannattaa etsiä sopimusehtojen ja sopimusten kohtuullisuuteen tähtääviä ratkaisuja ja käyttää joustoja.
  2. Kuntien ja yrittäjien on suotavaa miettiä yhdessä innovatiivisia hankintaratkaisuja kevään kriisistä yli pääsemiseksi.
  3. Hankintaneuvojilta voi tiedustella mahdollisuutta pitää etäkoulutusta yrittäjille ja hankintayksiköille.
  4. Kuntien on syytä edelleen hankkia tarvitsemiansa palveluja, eikä varmuuden vuoksi lopettaa ostamista tai alkaa tehdä niitä itse.
  5. Kun markkinavuoropuhelutilaisuudet peruuntuvat, hankintayksiköt voivat silti lähettää asiakirjoja yrittäjille kommentoitavaksi. Markkinavuoropuhelutilaisuuksien pitäminen etäyhteyksin on myös mahdollista.
  6. Kuntien on erityisen tärkeää miettiä nyt hankintoihin elinvoimaa edistäviä kriteerejä. Kaikkein tärkeintä on jakaa hankinnat osiin esimerkiksi tuoteryhmittäin ja alueittain ja valita hankintaan monta yritystä toimittajaksi.

Toimenpiteisiin on ryhdytty – Lahti tiedottanut ensimmäisistä yritysten tukitoimenpiteistä

Lahden kaupunginhallitus päätti perjantaina 20. maaliskuuta yrityksiä auttavasta toimenpideohjelmasta, jolla on määrä helpottaa yritysten haasteita.

– Lahti haluaa tukea alueen yrityksiä vaikeassa tilanteessa. Liike-elämän hyvinvointi on suoraan yhteydessä myös tavallisten lahtelaisten hyvinvointiin, kaupunginjohtaja Pekka Timonen toteaa Lahden kaupungin tiedotteessa.

Kaupunki mm. päätti, että myynnin ja markkinoinnin yrityspalvelusetelin kaikki määrärahat kohdennetaan kevään hakuun, jolloin haettava määräraha nousee 120 000 eurosta 200 000 euroon. Tämä tarkoittaa, että lahtelaisille yrityksille jaetaan yhteensä 50 yrityspalveluseteliä. Palveluntuottajat puolestaan oivat laskuttaa setelin arvosta puolet eli 2500 euroa ja arvonlisävero heti, kun työt alkavat.

Lisäksi kaupunki on päättänyt 27.3., että Lahden kaupungin vuokralaisina olevilta yrityksiltä, joiden päätoimiala on matkailu-, ravintola-, kahvila- ja tapahtuma-ala sekä kioskeilta ei peritä vuokraa ajalla 1.4.-31.5.2020. Päätös koskee liike-, majoitus- ja toimitiloissa Lahden kaupungin vuokralaisina toimivia yrityksiä. Mikäli yrityksen vuokra on vuosikohtainen, vähennetään ajanjaksoa vastaava osuus vuosivuokrasta.

– Lahden esittämät kädenojennukset on otettu yrittäjäkentässä vastaan helpottuneina. Vuokrien perimättä jättäminen on monelle yritykselle todella merkittävä huojennus, joka helpottaa akuuttia talousahdinkoa ja pienentävät henkistä taakkaa kriisin keskellä. Yrityspalveluseteli puolestaan on loistava esimerkki työkalusta, jolla kannustetaan yrittäjiä ostamaan toisiltaan ja pitämään kehityksen pyörät pyörimässä, Lahden Yrittäjien puheenjohtaja Tiina Rantala toteaa.

Kaupunki ei myöskään noudata toistaiseksi Lahden kaupungin hankintaohjelmaa, vaan välttämättömät hankinnat suoritetaan joustavammin, hankintalain mukaisella menettelyllä.

Vuoropuhelu ja tilannetiedon jakaminen on äärimmäisen tärkeää oikea-aikaisten ja vaikuttavien ratkaisujen löytämiseksi

Yrittäjät on osallistunut aktiivisesti kunnissa käytävään keskusteluun ja pitänyt yrittäjien näkemyksiä esillä.

– Päijät-Hämeen Yrittäjien ja paikallisyhdistysten edustajia on osallistunut mm. Lahden kaupungin sekä alueen kunnanjohtajien yhteisiin verkkofoorumeihin. Tilanteen vakavuus on selvästi ymmärretty kautta Päijät-Hämeen, Päijät-Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja Tiina Wangel kertoo.

Jotta toteutettavat yritysten tukitoimet olisivat mahdollisimman oikea-aikaisia ja vaikuttavia jatkossakin, tulee yrittäjäkentän ja kunnan vuorovaikutuksen jatkua mutkattomasti läpi koronakriisin. Tämä on tärkeää paitsi yritysten toimintaedellytysten myös kuntien elinvoiman turvaamiseksi.

Päijät-Hämeen Yrittäjien edustus osallistuu aktiivisesti kuntien ja alueellisten sidosryhmien koottuihin keskustelufoorumeihin, kun taas paikallisyhdistykset pitävät matalalla kynnyksellä yhteyttä kuntapäättäjiin omissa kotikunnissaan.

– On ollut hienoa huomata, että yhteistyö on sujunut vaivattomasti kriisitilanteesta huolimatta, ja kynnys keskusteluun on ollut puolin ja toisin matala. Lahti on maakunnan keskuskaupunkina luonnollisesti looginen valinta keskustelun vetäjäksi. Haasteita ovat kohdanneet kuitenkin yritykset kautta maakunnan, ja odotamme myös pienempien kuntien tarjoavan ratkaisuja yrittäjien ahdinkoon – toki omien resurssiensa mukaan, kiteyttää Wangel.

Lisätietoja:

Tiina Wangel, puheenjohtaja, Päijät-Hämeen Yrittäjät
+358 40 048 7992, tiina.wangel@yrittajat.fi

Heta Vihervirta-Vuontelo, toimitusjohtaja, Päijät-Hämeen Yrittäjät
+35840085 4995, heta.vihervirta-vuontelo@yrittajat.fi

Katja Riihilahti, puheenjohtaja, Asikkalan Yrittäjät
+358 50 588 5881, katja.riihilahti@gmail.com

Pasi Joronen, puheenjohtaja, Hartolan Yrittäjät
+358 50 431 6503, hartolan@yrittajat.fi

Juha Tähkänen, puheenjohtaja, Heinolan Yrittäjät
+358 400 938 151, juhaurakoi@luukku.com

Nina Kettunen, puheenjohtaja, Hollolan Yrittäjät
+358 50 554 0500, pinnalla@phnet.fi

Aapo Salomaa, puheenjohtaja, Kärkölän Yrittäjät
+358 40 521 3952, aapo.salomaa@gmail.com

Tiina Rantala, puheenjohtaja, Lahden Yrittäjät
+358 50 549 2000, tiina@rantalataxlaw.com

Juha Istukaissaari, puheenjohtaja, Nastolan Yrittäjät
+358 40 049 3790, juha.istukaissaari@gmail.com

Pirjo-Liisa Virtanen, puheenjohtaja, Orimattilan Yrittäjät
+358 40 7594 694, orimattilan@yrittajat.fi

Marko Samiola, puheenjohtaja, Padasjoen Yrittäjät
+358 40 751 0824, marko.samiola@padasjoki.fi

Mia Kärkkäinen, puheenjohtaja, Sysmän Yrittäjät
+358 400 858 596, mia.karkkainen@gmail.com