Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

2004

Asikkalan Yrittäjien matka Pietariin huhtikuussa 2004

"Jos teillä on kiinnostusta liiketoimintaan Venäjällä ja haluatte yrittää ymmärtää maan tapoja, suosittelen lukemaan uudelleen Gogolin Kuolleet sielut. Se opettaa enemmän kuin kurssit joista joudutte maksamaan hunajaa." Näin opasti asikkalalaisia yrittäjiä Kari Tolvanen. Hän johtaa suomalaisten osuuspankkien edustustoa Pietarissa.

Asikkalan yrittäjäyhdistyksen Pietarinmatkalaisten yksi päivä vietettiin edustuston toimitiloissa lähellä Nevskin valtakatua. Opintopäivän aloittanut suomalais-venäläisen kauppakamarin Pietarin yksikön johtaja Anna Pajalinia teki perinpohjaisesti selkoa alueen talouden rakenteista.

"Kaksi vuotta ajattelin suomalaisittain ja yritin muuttaa tätä maata, kunnes tulin nöyräksi ja hyväksyin, että maassa maan tavalla. Sen jälkeen toiminta lähti vauhtiin", kertoi Pekka Peltonen, lahtelaisen Mark Investin johtaja. Yhtiö auttaa suomalaisia yrityksiä Pietarin ja koko Leningradin maakunnan "valloituspyrkimyksissä".

Yksistään Pietarin kaupungissa on virallisten tilastojen mukaan 4,6 miljoonaa asukasta. Todellisuudessa väestöä on viisi tai kuusi miljoonaa. Tässä luvussa ovat mukana sekä tilapaisesti siellä asuvat että laittomasti kaupungissa oleilevat ihmiset, selvitti Anna Pajalinia.

Suomalaisilla pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on mahdollisuuksia kannattavaan liiketoimintaan Pietarissa, mutta ilman työtä ei menestystä tule, tätä painotettiin.

Suuria kansainvälisiä yhtiöitä, kuten kokoustilaamme iltapäiväkahvit kiikuttanut Sodexho, kyllä Pietarissa näyttää olevan riittämiin. Niille riittää se tieto, että aikaisemmin mainitusta väestömäärästä vain puoli miljoonaa ihmistä ovat länsieurooppalaisittain katsottuna "ostovoimaisia".

Muutoinkin Pietarissa on vastakohtia ja tragiikkaa, niin on aina ollut, tuskin vallankumouksen purjeet liki sata vuotta sitten tyhjästä tuulensa saivat.

Yksi surullinen tieto oli väestön alhainen elinikä. Siihen lienee syynsä, niitä en osaa tässä kertoa.

Itse en liittynyt seurueeseen, joka kävi kuuntelemassa Verdin oopperaa La Traviata. Ennenaikaisia kuolemiahan tämäkin teos sisältää, en tiedä pohtivatko Pietarinmatkalaisemme tätä rinnastusta.

Rasputinin jalanjälkiä talloimme Jusupovin palatsissa, omintakeisia jälkiä tuli itse kukin jättäneeksi miljoonakaupungin kaduille.

Kiitos Klaus Hildénille ja eritoten Irina Lempiselle, samoin kaikille mukana olleille miellyttävästä matkasta.Eero Mattila
(Asikkalan Lehti 26.4.2004)

 
Keskeisellä paikalla Pietaria, kuuluisan Nevski Prospektin poikkikadun varrella Osuuspankkien edustustossa yrittäjät kuuntelivat kauppakamarin ym. asiantuntijoiden esityksiä.
 


Asikkalan Yrittäjien standaarin Osuuspankkien eustuston Kari Tolvaselle (oik.) luovuttivat Jari Laaksonen ja Mikko Kyöstilä.

 


Hotelli Moskovan edustalla Simo ja Kaarina Jokinen, Suomi-kuvan huikeat edustajat.

 


Kotiin lähtöä odotellaan mukavassa kevätsäässä. Puisto huokuu Tšaikovskia.

 

 до свидания. Näkemiin.