Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Testamentti tulevalle

Lahden kaupunkiseutu on kunnianhimoisesti päättänyt tulla Suomen yritysystävällisimmäksi alueeksi.

Lähtökohdat ovat erinomaiset. Sijainti, laaja toimialarakenne ja muuhun Suomeen verrattuna suurin määrä sitoutuneita perheyrittäjiä. Kunnan elinvoiman ratkaisevat yritykset, jotka työllistävät, joten vahva ja laadukas elinkeinopolitiikka on kunnan ehdoton kivijalka.

Uusi pian työnsä aloittava elinkeinopäällikkö on paljon vartijana, jotta vuoropuhelu kunnan ja elinkeinoelämän välillä toimii ja yhteinen ymmärrys kasvaa. 

Asenne ratkaisee aina, niin myös elinkeinopolitiikassa. Hurskaimmatkaan toiveet ja parhaimmatkaan tavoitteet eivät auta, jos toteutus ontuu. Yrittäjäkenttää tulee kuulla herkällä korvalla ja kyvykkyyttä pistää toiveita toimeksi on löydyttävä. Jokaiseen tahtoon ei kunta voi välttämättä taipua, mutta silloin on oltava keskustelulle aikaa ja perusteet paikallaan. Kuntalaki lähtee kuntalaisten tasapuolisesta kohtelusta, tämä koskee myös yrityskenttää, joten päätöksiin ja toimintatapoihin tarvitaan linjakkuutta.

Lahden onni on yrittäjäkenttää kohtuullisesti ymmärtävä päätöksentekijöiden joukko ja strategiaan sitoutunut, työstään innostunut henkilöstö. Epäonni puolestaan pieni, asenne puutteesta kärsivä, virkamiesjoukko. Sellaiset virkamiehet, jotka ovat unohtaneet hyvän hallintotavan lähtökohdat, jotka ovat palveluperiaate ja neuvontavelvollisuus. Huolimatta tämän joukkion pienuudesta, voivat he silti aiheuttaa suurta hallaa strategian toteutumiselle. Uuden elinkeinopäällikön ensisijainen ja epäkiitollinen tehtävä onkin kitkeä asennevamman rikkaruohot ja istuttaa tekemisen meininki sekä palveluasenne kattamaan koko organisaatio. 

Palvelualoitetta en onnistunut yrityksestä huolimatta viemään organisaatiossa eteenpäin. Toivon mukaan uusi elinkeinopäällikkö pystyisi paremmin perustelemaan, kuinka on kunnan ja erityisesti veronmaksajan etu, jos kuka tahansa yksityishenkilö, yhteenliittymä tai yritys voisi tehdä aloitteen ja esittää miten jokin kaupungin toiminto voitaisiin järjestää aloitteentekijän toimesta kustannustehokkaammin ja/tai laadukkaammin kuin nykyisellään. Palvelualoitteen mahdollisuus lisää myös kunnan toimintojen läpinäkyvyyttä ja avaa kustannusrakennetta, minkä luulisi olevan kaikille osapuolille parhaaksi. 

Vahvaa yhteistyötä, oikeaa asennetta, herkkää korvaa ja tahtoa toteuttaa, niitä toivon Lahden seudun yrittäjille, päättäjille ja virkamiehille. Lahden kaupungin uudelle elinkeinopäällikölle toivon työniloa ja paksua nahkaa.

Tässä blogissa julkaistaan lahtelaiseen elinkeinoelämään liittyviä kirjoituksia.

Pia Rantanen

Kirjoittaja on Kaakkois-Suomen Kokoomuksen toiminnanjohtaja,
joka on aiemmin työskennellyt  Lahden kaupungin elinkeinopäällikkönä, yrittäjänä sekä Imatran Kaupunkikeskustat ry:n toiminnanjohtajana.