Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yritä edes! Siis pitää lomaa.

Vain pari päivää ja Suomi sulkeutuu. Koululaiset ovat kirmanneet vapaalla viikkoja ja isolla osalla työikäisistä alkavat lomat – elleivät alkaneet jo juhannuksesta, oli sunnuntaina etelään suuntaava paluuliikenne sen verran vähäistä ruuhkavuosiin verrattuna.

Mutta me yrittäjäthän olemme tunnetusti oma lajimme, a different animal. Eikä tässä mitään lomia ehdi pitää, vai mitä? Mutta kyllä kannattaisi. Ja jos ei oma hyvinvointi piisaa syyksi, niin käytetään sitten yrittäjille tutumpaa määrittäjää, eli yrityksen hyvinvointia. Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen ja työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén kirjoittivat viikon alussa Suomen Yrittäjien blogissa, että mitä paremmin yrittäjä voi, sitä suuremmalla todennäköisyydellä yrityksellä menee hyvin. Vaikka olen arvoisien kirjoittajien kanssa mutu-tuntumalta prikulleen samaa mieltä, en ole vieläkään varma onko otsikoksikin nostettu johtopäätös pyhä yksinkertaistus vaiko nerokas kokototuus. Ehkä se on molempia. Onhan yksinkertainen kaunista.

Oma empiirinen tutkimukseni osoittaa, että yrittäjiltä löytyy kyllä kesäaikaan lomanviettointoakin. Harva kuitenkaan tohtii todeta, että aikoo kadota maan nielemänä koko kuukaudeksi – jos nyt viikon-pari saisi olla rauhassa. Vaikka saahan minut puhelimella kiinni. Ja luenhan minä sähköpostit päivittäin. Pitäähän kirjanpito hoitaa. Jokunen tarjous tuli luvattua. Pari palaveria. Ja niin edelleen. Jos työstä ei koskaan päästä irti, alkaa päätä ympäröivä vanne toden teolla puristamaan viimeistään parin vuoden päästä.

Ne ketkä lomaa pystyvät pitämään, saattavat potea siitä huonoa omatuntoa. Tuota tuskaa hieman helpottaa älylaitteet ja joillakin meistä työpaikan läheisyys – jospa sitä kävisi pajalla kääntymässä. Ymmärrän täysin, että varsinkaan mikroyrityksestä ei loikata lomalla tuosta vaan heipat asiakkaille huikaten. Mutta jos työstä irrottautuminen onnistuu vaikka vain hetkeksi, kannattaa siitä nauttia joka solulla. Stressi stressittömyydestä on nimittäin sitä turhinta lajia. Jos kesällä onnistut torkkumaan sohvalla kirja naamalla, uittamaan varpaita tyynessä järvessä tai poikkeamaan reissussa – ota siitä kaikki irti. Jokainen hetki on ansaittu.

Lahtelaiset yrittäjät kertovat tässä blogissa yrittämisen arjesta ja juhlasta.

Mikko Blomberg

Kirjoittaja toimii yrittäjänä Sanavarmassa ja on Lahden Yrittäjien hallituksen jäsen.