Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjä – alkaako vuotesi nollasta?

Yritysmaailmassa on monta tuttua toteamusta, joista eniten tuntuu paikkansa pitävän tämä: Suomi tehdään valmiiksi perinteisesti kaksi kertaa vuodessa, jouluna ja juhannuksena. Erityisesti loppuvuosi tuntuu usein olevan niin kiireistä aikaa, etteivät joulunpyhien välipäivätkään riitä työnteosta palautumiseen. Pahimmassa tapauksessa yrittäjä puskee töitä läpi joulunpyhienkin niin että hiki lentää ja tanner tömisee. Tuleeko Suomi silti valmiiksi? Ei taida tulla, mutta yritetty on ainakin.

Suurimmalla osalla yrityksiä on määritelty tilikaudeksi kalenterivuosi. Siitä syystä uudenvuoden aattona voidaan joko juhlia onnistumista tai käydä läpi kaikkea sitä, mitä olisi voitu tehdä paremmin. Vuoden vaihtumisen juhlinnan jälkeen useilla yritysjohtajilla ja myyjillä on tyhjä tunne. Kaikkien edellisvuonna tehtyjen laskutusten jälkeen lähtölukema näyttää jälleen nollaa. Vai näyttääkö? Vastauksen ratkaisee yrityksen projekti- ja sopimusmyynnin onnistuminen tai asetetun tavoitteen aikaperspektiivi. Jos yritys myy vain kertakauppaluoteisia palveluja ja tavaroita, niin lähtöluku on vuodenvaihteessa nolla – aivan kuten kaikkina muinakin vuodenpäivinä. Toisaalta jos tietty tavoite on määritetty vaikkapa kolmen tai viiden vuoden päähän, niin yksittäisen vuoden tulos kertoo vain toiminnan suunnan, ei lopullista onnistumista.

Vaikka myynti- ja laskutus näyttäisikin vuoden alussa nollaa, niin se ei yritystä kaada. Tärkeintä pääomaa ovat edelleen maksavat asiakkaat, kilpailukykyiset tuotteet ja palvelut sekä osaava henkilökunta. Palkinto ei tule ennen työtä missään muualla kuin sanakirjassa. Hyvin hoidetut työt ja laadukkaat tuotteet helpottavat toki uudenkin vuoden menestymistä, mutta ilman aktiivista myyntityötä ja asiakaspalvelua ei yritys tai mikään muukaan organisaatio tule pärjäämään yhä kiristyvässä kilpailussa.

Ota siis hetki aikaa ajatuksille ja myös edellisen vuoden tarkastelulle heti alkuvuodesta. Katso, mitä kaikkea saitkaan aikaan viime vuonna ja mieti, mitkä asiat haluat viedä aivan uudelle tasolle tänä vuonna. Mieti millaista pääomaa ja osaamista sinulla on käytössäsi. Tee kunnianhimoiset, jopa hieman pelottavilta tuntuvat tavoitteet. Katso eteenpäin. Arvioi, kehitä ja suunnittele toimintaasi. Ryhdy sanoista tekoihin. Jätä muut tuijottelemaan sitä alkuvuoden nollaa ja suuntaa katseesi eteenpäin. Uusi vuosikymmen odottaa uusia menestyjiään – päätä olla se, jonka vuodet eivät koskaan ala nollasta. Onnea yritykseen!

Pasi Pasanen
Adpro Oy:n ja Päävalmentaja Oy:n yrittäjä
Lahden Yrittäjät ry:n hallituksen jäsen

Lahtelaiset yrittäjät kertovat tässä blogissa yrittämisen arjesta ja juhlasta.

Pasi Pasanen

Kirjoittaja toimii Lahden Yrittäjien hallituksessa.