Juha Enlund | Pept Oy

Juha Enlund | Pept Oy

”Jokainen kaipaa vähän tukea ja sparrausta”

Pept Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Juha Enlund on joutunut opettelemaan monta asiaa kantapään kautta. Siksi hän haluaa nyt auttaa etenkin nuoria yrittäjiä. Enlund itse pistää Yrittäjien neuvontanumeron pirisemään useita kertoja joka viikko. Asiantunteva apu tulee aina nopeasti.
Pept Oy tunnetaan hyvin Keski-Pohjanmaalla. Eristys- ja telinepalveluita pyörittävä perheyritys tarjoaa työtä sadoille työntekijöille niin Suomessa kuin ulkomailla. Kun teollisuudessa tarvitaan esimerkiksi telineratkaisuja, eristys- ja peltitöitä tai työmaavalaistusta, tiedetään, että Kaustisella osataan.

Toimitusjohtaja Juha Enlund perusti firman vuonna 1992. Vastaavanlaisessa yhtiössä työskennelleenä hän näki, että alalla töitä riittää. Enlund halusi itse olla luomassa työpaikat.

Kasvuvauhtia ulkomailta

– Ei silloin tehty mitään markkinatutkimuksia. Idea oli, että itselle ja kaverille pitää löytyä töitä. Huomasimme aika nopeasti, että lama-Suomessa oli vaikeaa löytää töitä isommalle joukolle, joten läksimme Saksan-markkinoille, Juha Enlund kertoo.

Onnistuneiden projektien jälkeen yhtiö laajeni myös Ruotsiin, ja kokeiluja tehtiin niin Venäjällä kuin Tanskassakin. 2000-luvun alussa Enlund sai ostotarjouksen saksalaisilta. Perheyhtiössä oli pohdinnan paikka: myydäänkö vai jatketaanko?

– Meillä on kaksi poikaa, ja kysyimme vaimon kanssa, haluavatko he jatkaa työtämme. Pojat saivat osakkeet joululahjaksi, ja lahjavero maksettiin osingoilla. Vaimo on jo jäänyt eläkkeelle, mutta minä jatkan vielä poikien kanssa, Juha Enlund kertoo.

Hänellä on omistusta yhteensä seitsemässä yrityksessä, sillä pakettiin kuuluu myös muun muassa henkilöstövuokrausta. Toimintaa on ympäri Suomea ja Ruotsia ja työntekijöitä tällä hetkellä noin 250.

Yrittäjän pitää saada vastaus nopeasti

Yrittäjänä Enlund on itseoppinut.

– Olen sitä tyyppiä, että opettelen mieluummin itse kuin maksan palkkioita konsulteille. Mutta paljolta olisin säästynyt, jos joku olisi ollut neuvomassa esimerkiksi Venäjälle mennessämme, Enlund sanoo.

Hän neuvoo nyt nuorempia Kaustisen Yrittäjissä.

– Nuoret yrittäjät ovat nykyään todella fiksuja, mutta jokainen kaipaa vähän tukea ja sparrausta. Esimerkiksi markkinointi on kaikille vaikeaa, Juha Enlund sanoo.

Hän tietää, mitä yrittäjä eniten tarvitsee: nopeita vastauksia. Ei ole aikaa perehtyä itse kaikkeen, ja siksi Yrittäjien neuvontapalvelu on ollut myös Pept Oy:ssä kovassa käytössä esimerkiksi henkilöstöhallintoon liittyvissä asioissa. ­

– Soitamme ja kysymme milloin mistäkin asiasta, useita kertoja viikossa, ja aina saamme nopeasti asiantuntevaa apua, Enlund kertoo.

Etkö ole jäsen? Liity Yrittäjiin.

Yrittäjien jäsenenä saat maksutonta lakineuvontaa ja nautit rahanarvoisista jäseneduista!

Liity jäseneksi