23.10.2020
Tanja Seppälä

Pienikin muutos on hyväksi

Meistä jokainen tietää, mitä pitäisi tehdä, että voisi hyvin ja jaksaisi paremmin. Kasvispainotteinen, säännöllinen ruokavalio, riittävä veden juominen, riittävä uni ja palauttava liikunta. Hyvinvointiin vaikuttaa myös omien arvojen mukainen työ, mieltä kohottavat ihmissuhteet, nauru ja ennen kaikkea oma mielipiteemme itsestämme. Toisin sanoen, mitä ajattelen itsestäni.

Jos tieto riittäisi, olisimme kaikki hyvinvoinnin perikuvia, mutta tieto siirtyy harvoin teoiksi ja jos siirtyykin, ne saattavat muutaman viikon päästä unohtua ja palaamme takaisin vanhoihin kaavoihimme. Niihin, jotka ovat juurtuneet syvälle hermostoomme ja jotka tulevat luonnostaan, ilman että meidän tarvitsee ajatella koko asiaa.

Haasteena on usein se, että onnistuneeseen muutokseen tulee myös notkahdusvaiheita ja niistä pitäisi päästä yli sen sijaan, että kokee epäonnistuneensa ja lopettaa kokonaan. Jos on esimerkiksi aloittanut terveellisemmällä, säännöllisellä ruokavaliolla ja sitten tulee se kiireinen päivä, kun lounas jää syömättä ja iltapäivän makeanhimoon syö suklaata, tuntee itsensä helposti epäonnistuneeksi. Kun kokee epäonnistuneensa, koko projekti saattaa kaatua siihen. Kuitenkin kaikessa muutoksessa on myös vaiheita, jolloin mikään ei tunnu onnistuvan niin kuin haluaisi. Kun sen hyväksyy osana prosessia, voi seuraavana päivänä tai seuraavalla viikolla jatkaa jälleen paremmalla ruokavaliolla hyvillä mielin. Olisi myös hyvä syödä se suklaa hyvillä mielin ja nauttia siitä kuin syödä ja soimata itseään samalla. Muutoin menee hyvä suklaa hukkaan.

Toinen haaste on, ettei pienet muutokset riitä itselle, vaan on halu muuttaa kaikki asiat kerralla. Ja jos kaikkea ei voi muuttaa kerralla, ei muuta mitään. Olisi kuitenkin hyvä tehdä yksi pieni asia päivittäin itsensä hyväksi kuin odottaa täydellistä hetkeä, sitä maanantaita tai uuden vuoden päivää, kun kaikki muuttuu kertalaakista paremmaksi. Mitä jos joisin kaksi lasia enemmän vettä päivässä, se on keholleni ja mielelleni paljon parempi kuin olla juomatta, vaikka edelleen menisinkin liian myöhään nukkumaan tai jättäisin lounaan syömättä kiireessä.

Kolmas haaste on aloittaminen, joka on ehkä kaikkein vaikeinta. Todellinen tahdonvoiman koetus. Jos haluaa lisätä kolme kävelylenkkiä omaan viikko-ohjelmaan, on suoranainen voitto päästä ovesta ulos lenkkarit jalassa! Siitä eteenpäin se kyllä yleensä sujuu ja jälkeenpäin harvoin kaduttaa, että tuli lähdettyä. Mutta miten saan itseni aloittamaan, miten saan hiljennettyä mieleni, joka keksii minulle jatkuvasti hyviä syitä, miksi ei kannata tehdä muutoksia. Miksi sohvannurkkaan jääminen on juuri tänään parempi vaihtoehto kuin kävelylenkki. Mieli myös aina lupaa, että huomenna sitten, mutta ehtii muuttamaan kantansa kyllä seuraavanakin päivänä. Toinen mielen lempiharhautus on uskotella, että on tärkeämpää tekemistä kuin kävelylenkki. Sitä huomaa puuhastelevansa kaikenlaista, aika epäoleellista, vain ettei tarvitse tehdä niitä, oikeasti tärkeitä asioita.

Neljäs haaste saattaa olla se, ettei mikään riitä. Kun käy esimerkiksi kävelyllä, sen sijaan, että olisin tyytyväinen siihen, mieleni onkin sitä mieltä, että lenkki oli liian lyhyt tai liian hidas. Olisi pitänyt juosta, olisi pitänyt mennä vielä salille nostamaan puntteja, tehdä joogaharjoitus ja venytellä. Silloin, kun ei riitä itselleen sellaisena kuin on, saattaa arvostella jokaista suoritusta. Mikään ei latista yhtä paljon kuin oma tyytymättömyys kaikkeen mitä yrittää tehdä!

Jos haluaa muutosta, on hyvä tunnistaa omat haasteet. Silloin haastekohtiin ei tarvitse kompastua, vaan niistä voi mennä läpi. Jokainen päivä on mahdollisuus tehdä hyvää itselle. Valita jotain, joka ravitsee, palauttaa ja saa meidät arvostamaan itseämme taas hiukan enemmän.


Jos kaipaat apua muutoksen tekemiseen jollain elämän osa-alueella, olet lämpimästi tervetullut mukaan Itsensä johtamisen verkkovalmennukseemme.

Voit valita valmennuksesta ne osa-alueet, joihin kaipaat eniten apua, on kyse sitten työtavoista, stressinhallinnasta, liikunnasta, ruokavaliosta, sosiaalisuudesta tai mielen hyvinvoinnista.

Tutustu valmennuskokonaisuuteen TÄSTÄ.

Tanja Seppälä
Tanja Seppälä