Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Maakunnallinen ja Tampereen Vuoden Yrittäjä palkittiin Yrittäjäjuhlassa

Honpumet Oy:n Heimo ja Matti Honkala ovat Maakunnalliset Vuoden Yrittäjät vuosimallia 2015 ja Tampereen vuoden yrittäjä -palkinnon saaja on Matti Arpiainen Tampereen Tiivisteteollisuus Oy:stä. Voittajat palkittiin lauantaina 5. syyskuuta Pirkanmaan Yrittäjien järjestämässä Yrittäjäjuhlassa, jota vietettiin Lempäälän Ideaparkissa.
 

Yhden miehen toiminimestä kasvoi 40 henkilöä työllistävä yritys, Honpumet Oy

Maakunnallisen vuoden yrittäjä -palkinnon saaneen Honpumet Oy:n tarina on upea kasvutarina: maatalon isännän Matti Honkalan lisäelinkeinona puutöistä 1980-luvun alussa alkanut toiminta on kasvanut huimasti vuosien kuluessa. Yhden miehen toiminimestä alkanut yritystoiminta on laajentunut yli 40 henkeä työllistäväksi yritykseksi.  

– Pieni maatila antoi aikanaan kyllä leivän pöytään, mutta leivän päälle siitä ei jäänyt juuri mitään. Isämme Matti Honkala, joka oli myös taitava kirvesmies, halusi tienata hieman ylimääräistä ja aloitti yritystoiminnan valmistamalla aluksi puulaatikoita yritysten kuljetustarpeisiin, kertoo yhdessä veljensä kanssa isänsä elämäntyötä jatkava Heimo Honkala. Hän toimii yrityksen hallintojohtajana ja hänen veljensä, isänsä nimen perinyt Matti Honkala, on yrityksen toimitusjohtaja.

Honpumet toimii Sastamalan Mouhijärvellä. Yrityksen nimi muodostuu sanoista Honkalan Puu ja Metalli, mutta toiminta on nykyisin keskittynyt metalliin ja tarkemmin sanottuna alumiiniin. Yritys toimii sataprosenttisesti tilauskonepajana. 

Sukupolvenvaihdos yrityksessä toteutettiin vuosituhannen vaihteessa. Honkalat uskovat vahvasti, että muutoksessa pärjäävät parhaiten ne, jotka ovat itse mukana tekemässä sitä.

– Ensimmäisessä aallossa olevat pärjäävät, ja meillä on vahva halu olla eturintamassa. Olemme aina halunneet pitää konekantamme huipputasolla, sillä ilman hyviä koneita homma ei toimisi. Jatkuva uudistuminen on erittäin tärkeää, Heimo Honkala toteaa. 

Honpumetin tuotanto koostuu yksittäisistä kappaleista ja piensarjoista, joiden pääasiallisena materiaalina toimii alumiiniprofiili. Yrityksen monipuolinen konekanta vastaa tehokkaasti erilaisten kappaleiden valmistushaasteisiin, ja nykyisellä kapasiteetilla yritys valmistaa tuotteita, joiden pituudet vaihtelevat 2,7 mm ja 13 500 mm välillä ja painot grammoista satoihin kiloihin. Yrityksen nykyisiä yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Purso Oy, Sapa Profiilit Finland ja Promeco Group.

Toimitilaa yrityksellä on nykyisin 4000 neliötä. Osakkaita yrityksessä on viisi: Heimo Honkala, Matti Honkala, Salla Samula, Jarno Pirhonen sekä Janne Ahonen.
 

Tampereen Tiivisteteollisuus on yksi Pohjoismaiden johtavista tasotiivisteiden ja sovitelevyjen valmistajista

Tampereen vuoden yrittäjä Matti Arpiainen luotsaa Tampereen Tiivisteteollisuus Oy:tä, joka on vuonna 1943 perustettu perheyritys. Nykyisiin tiloihin Alasniitynkadulle yritys siirtyi vuonna 1990, ja tiloja on laajennettu huomattavasti 2000-luvun aikana. Yrityksen kehitys on ollut nousujohteista, investointeja on tehty runsaasti niin tuotantoteknologian, tuotantotilojen modernisointiin, digitalisointiin kuin henkilöstön kehittämiseenkin. Tällä hetkellä yritys on yksi alansa johtavista pohjoismaisista tiivistysratkaisujen tarjoajista.

Yritys tarjoaa laadukkaita, ammattitaidolla toteutettuja ja asiakkaan tarpeen mukaisia tiivistysratkaisuja, jotka palvelevat muun muassa moottori-, venttiili, energia-, paperi- ja selluteollisuutta sekä ympäristötekniikkaa. Tampereella sijaitsevan tuotantoyksikön valmistamista tuotteista noin puolet menee vientiin, pääasiassa Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan sekä lisäksi Aasiaan ja Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan.

Tampereen Tiivisteteollisuus pyrkii aktiivisesti löytämään ympäristön kannalta yhä parempia tiivistemateriaaleja ja -ratkaisuja.  Yhtiön toiminnan perustana ovat asiakaslähtöisyys, laaja tiivistämisen tekninen ymmärrys ja uusien tuotteiden innovointi sekä investoinnit uuden teknologian tuotantolaitteistoihin. Yritys työllistää nykyisin 70 henkilöä ja sen liikevaihto on 15 miljoonaa euroa.

- Emme koskaan tingi asiakaspalvelusta tai ratkaisujemme laadusta. Vuosikymmeniä kestänyt, myötä- ja vastamäkiä sisältänyt yrittäjän polkuni ei kuitenkaan olisi ollut mahdollinen ilman ammattitaitoista henkilöstöämme, perheeni jatkuvaa tukea tai Tampereen kaupungin yhteistyötä, summaa toimitusjohtaja Matti Arpiainen.

 

Pirkanmaan Yrittäjät palkitsee liiketoiminnassaan ansioituneita yrittäjiä vuosittain. Yrittäjän päivänä 5. syyskuuta vietetyssä Yrittäjäjuhlassa Lempäälän Ideaparkissa oli mukana arviolta 1 500 pirkanmaalaista pk-yrittäjää. Tilaisuudessa vierailivat myös liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner sekä Elinkeinoelämän keskusliiton pk-johtaja Jyrki Hollmén.


Lisätietoja:

toimitusjohtaja Matti Honkala, Honpumet Oy, p. 050 355 9302,
hallintojohtaja Heimo Honkala, Honpumet Oy, p. 0500 631 012,

toimitusjohtaja Matti Arpiainen, Tampereen Tiivisteteollisuus Oy, p. 03 358 1500,

toimitusjohtaja Pasi Mäkinen, Pirkanmaan Yrittäjät, p. 050 540 0005