14.6.2018 klo 13:57
Uutinen

Tampereen seudun innovaatiosetelillä saatiin aikaan kasvua, uusia työpaikkoja ja vientiä

Tampereen kaupunkiseutu otti ensimmäisenä Suomessa käyttöön sähköisen innovaatiosetelijärjestelmän. Syksyllä 2016 alkaneen pilottihankkeen puitteissa seteleitä myönnettiin kaikkiaan 217 kappaletta ja 995.500 euron arvosta. Yritykselle tuen maksimimäärä oli 5000 euroa.

Seudullisen pilottihankkeen tulokset ovat hyviä. Setelillä saatiin luotua 27,5 uutta työpaikkaa, 50 % setelin saaneista yrityksistä ilmoitti aloittaneensa viennin tai laajentaneensa uudelle markkina-alueelle, 17 % sai merkittävää liikevaihdon lisäystä, ja 64 % pitää tätä todennäköisenä seuraavan 1-2 vuoden aikana.

”Seteli on toiminut juuri sellaisena innovaatiotoiminnan käynnistäjänä ja kasvun mahdollistajana kuten ajateltiinkin. Se on mahdollistanut yritysten kehitysprojektien läpiviennin ja luonut lisää työpaikkoja,” kertoo Tampereen kaupungin apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki.

Esimerkiksi 82 % setelin saajista toteutti kehitysprojektin nopeammin kuin ilman seteliä. Lisäksi yli puolet vastanneista yrityksistä odottaa uusien työpaikkojen syntymistä innovaatiosetelin seurauksena seuraavan 1–2 vuoden aikana, jo syntyneiden 27,5 työpaikan lisäksi.

Myös palveluntuottajat hyötyivät monin tavoin. Heistä 80 % sai uusia asiakkaita, ja 33 %:lla on jo nyt jatkokehitystä käynnissä setelin saaneen yrityksen kanssa. Lisäksi seteli auttoi heitä palveluiden tuotteistamisessa ja kehittämisessä.

Vaikutukset palvelumarkkinoihin nähdään myönteisinä

Kilpailullisuus luo dynamiikkaa markkinoille ja antaa palveluyrityksille tasapuoliset mahdollisuudet toteuttaa julkisesti rahoitettuja palveluja. Setelit aktivoivat yritysten välistä yhteistyötä ja käynnistävät TKI-toimintaa, jota ei ilman seteliä ehkä syntyisi.

Setelimallin voi kohdistaa oman alueensa tarpeisiin. Kaupunkien ja maakuntien näkökulmasta seteli on käyttökelpoinen työkalu kasvupalvelujen järjestämiseen ja tuottamiseen sekä elinkeinostrategisten tavoitteiden tukemiseen.

Pilottihankkeen juuri valmistuneen vaikuttavuusarvioinnin kustannushyötyanalyysin pohjalta päädyttiin siihen, että jokainen setelin muodossa jaettu euro tuottaa kahden vuoden kuluessa 3,4–5,4 euroa liikevaihtoa setelin saaneissa yrityksissä, ja setelin tuottaman arvonlisäyksen kerroin on välillä 1,0–1,7.

Video innovaatiosetelin käyttökokemuksista: