21.6.2021 klo 07:32
Uutinen

Vaivattomat varaosat

Toimistomme suurkuvatulostin hajosi. Syyksi paljastui pieni muovinen ratas, joka oli haljennut. Parin euron hintaista komponenttia ei ollut saatavilla varaosana, joten valmistaja tarjosi korjauksen 1000 € hintaan. Hinta ohjasi etsimään edullisempaa ratkaisua. Ratas toimitettiin paikalliseen 3D-tulostuspalveluun, jossa sen pohjalta tuotettiin digitaalinen malli. Malli tulostetiin ja ratas asennettiin paikoilleen. Säästöä syntyi n. 950 €.

Kaikenlaisista koneista ja mekanismeista kuluu loppuun tai hajoaa kaiken aikaa osia. Kone pysähtyy, käy epäluotettavaksi tai laatu heikkenee. Pahimmillaan kokonainen tuotantoprosessi pysähtyy ja viiveet käyvät kalliiksi. Kuulostaako tutulta?

Viime kuukausina monien ulkomailta tuotujen komponenttien ja varaosien saatavuus on heikentynyt rajusti mm. globaalin logistiikan häiriöiden vuoksi. Pahimmillaan Kaukoidästä tilattu osa on saatavissa vasta ensi kesänä, yli 10 kuukauden päästä. Normaalitilanteessakin toimitusajat lasketaan usein viikoissa.

Yhä useammat pirkanmaalaiset yritykset ovat alkaneet hyödyntämään 3D-tulostusta varaosien valmistamiseksi. 3D-tulostetut varaosat ovat tähän saakka olleet lähinnä kiva idea, mutta nyt on siirrytty ideoista käytäntöön. Houkuttelevuutta luovat mm. korkea laatu, ketterät toimitukset, konkreettiset kustannussäästöt ja lähivalmistus.

Tyypillisiä sovelluksia ovat mm.

– iäkkäät metalli- ja muoviosat, joita ei ole enää saatavilla.

– kuluvat osat, joiden vaihtotarve voidaan ennakoida.

– yllättäen rikkoontuneet osat, joihin voidaan valmistaa osa esimerkiksi hyödyntäen rikkoontunutta osaa mallina.

– komponentit, joiden hankinta muilla tavoin kestäisi liian kauan tai olisi liian kallista.

3D-tulostettuihin varaosiin liittyy yllättävä mahdollisuus. Kun osa korvataan uudella, voidaan uuden komponentin suunnittelussa huomioida ongelman aiheuttanut piirre, tai parantaa tuotteen ergonomiaa. 3D-tulostetuilla varaosilla vanhoista laitteista voidaan tehdä entistä parempia.

3D-tulostettuja varaosia voidaan käyttää lukuisissa kohteissa, mutta ei kuitenkaan ihan kaikkialla. Rajoituksia aiheuttavat mm. takuuseen liittyvät rajoitukset, sekä sertifioidut laitteet, joihin voidaan asentaa vain hyväksyttyjä komponentteja.

Tulevaisuudessa 3D-tulostetut varaosat turvaavat yhä useammin laitteiden ja koneiden toimivuutta. Logistiikkayritykset, kuten UPS, SAP ja Deutsche Bahn, ovat jo aloittaneet 3D-tulostettujen varaosien hyödyntämisen. 3D-tulostusmalleja kodin laitteiden korjaamiseen löytyy nettipalveluista, kuten Sculpteo, GrabCAD ja Thingiverse. Varaosien tulostuspalveluita tarjoaa Pirkanmaalla mm. 3DStep.

3D-tulostettuja varaosia.

Muutaman vuoden kuluessa kivijalkakauppoihin jalkautuvat varaosia tulostavat pikavalmistusketjut ja varaosia saa sen jälkeen todella vaivattomasti. Keski-Euroopassa toimiva 3D Generation -ketju tulostaa ihmisistä 3D-skannattuja näköismalleja tarjoten valmiin liiketoimintamallin myös varaosien valmistukseen.

3D-tulostetut varaosat ovat konkreettinen mahdollisuus toimintavarmuuden ja kustannustehokkuuden kehittämiseksi kaikilla aloilla. Niiden hyödyntämiseen kannattaa tutustua hyvissä ajoin.

Teksti: Pekka Ketola, filosofian tohtori, innovaattori ja tutkija, jolla on yli 20 vuoden käytännön kokemus käyttäjäkeskeisestä tuotekehityksestä. Hänen yrityksensä Ideascout Oy:n intohimona on paremman tulevaisuuden rakentaminen.

Kuva: 3DSTEP

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 8.6.2021