Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Arkta Oy – Sivutoimisesta yrityksestä konserniksi

Syyssade ropisee katoilla ja nurkissa. Se pisaroittaa lukuisilla työmailla myös arktalaisten rakennusmiesten kypärät, olivatpa ne sitten työnjohdon valkoisia, sähkömiesten sinisiä tai niitä tavallisia keltaisia. Istumme suojassa sateelta Arktan uusitussa toimistossa keskellä Ylöjärven Soppeenmäkeä. Paljon on tapahtunut viime aikoina: muutaman vuoden kuluessa 1988 perustettu perheyritys Arkta Oy on kasvanut konserniksi, johon kuuluvat asuntorakentajat Arkta Rakennus Oy, Arkta Reponen Oy, julkisten tilojen rakentajat Arkta Rakennuskultti Oy ja Arkta Kultti Oy, sekä betonielementtitehdas Arkta Laatuseinä Oy sekä Arkta Oy. Neljättäkymmentä käyvä konserni on ehtinyt rakentaaa Suomeen noin 14 000 kotia!

Työllistetään ja tehdään tulosta

Kypärien, kynien, puhelimien ja tietokoneiden kanssa työskentelee yhteensä noin kaksi ja puolisataa arktalaista. Muutos on ollut reipasta, mutta harkittua ja hallittua. Kun siirryttiin euroaikaan, yrityksen liikevaihto oli reippaat 17 miljoonaa. Tämän vuoden ennuste liikkuu hieman yli 130 miljoonassa eurossa!

Kun tuhannes Arkta-koti valmistui Kangasalle vuonna 2005, nyt kokonaisluku on jo mainitut 14 000 kotia. Arkta toimii tehokkaasti myös pääkaupunkiseudulla, jossa merkittävä toimija on konserniin kuuluva asuntorakentaja Arkta Reponen Oy. Uutiskynnys on tullut ylitetyksi montakin kertaa; eräs isoja otsikoita kerännyt rakennus on Tuusulaan nouseva Suomen suurin massiivipuinen Päiväkoti – Martta Wendelinin Päiväkoti, joka viihdyttää, ruokkii ja ohjaa kahtasataaneljääkymmnentä lasta. Arkta Rakennuskultti Oy: n saavutuksena nousee tämä kaksikerroksinen, ristiinliimatusta massiivipuusta nouseva rakennus, joka tulee varmasti olemaan monien tulevien päiväkotien ja koulujen esimerkkirakennus.

Pääkaupunkiseudun tuotantoa on myös keväällä 2022 valmistuva ruotsinkielinen Kungsgårdsskolan, joka kohoaa Espoon Kurttilaan. Uudessa koulussa on tilaa lähes 400: lle oppilaalle. Erityistä huomiota on kiinnitetty nykyajan opetussuunnitelman edellyttämiin helposti muunneltaviin tiloihin, jotka muodostavat turvallisia ja viihtyisiä oppimisympäristöjä.

EK: n yrittäjävaltuuskuntaan kuuluva rakennusneuvos Esa Kiiveri jos kuka tietää, että yrittäjyys tuottaa yhteiskunnalle sitä kuuluisaa jaettavaa, josta kaikki ovat kiinnostuneita.

YLÖJÄRVEN KESKUSTAN harjun kupeeseen valmistuu juuri kaksi kerrostaloa.

Rakennusyhtiöstä konserniksi

Kolmekymmentäkolme vuotta sitten perustetusta perheyrityksestä on muodostunut konserni, joka on ranking-listalla maamme 500 suurimman yrityksen joukossa. Edelleen omistajina ovat Wiola ja Esa Kiiveri sekä lapset Petra ja Noora, jotka ovat myös hallituksessa. Erkko on vielä koulutusvaiheessa. Nuoresta miehestä voi tulla mitä vain.

Esa Kiiverin siirryttyä hallituksen puheenjohtajaksi, remmiin astui DI Maarit Sääksi, jonka kokemus kertyy niin koti- kuin ulkomailtakin sekä vaikuttavasta kokemuksesta rakentamisesta.

–Maarit kantaa hienosti vastuuta minun puolestani, sanoo Esa Kiiveri myhäillen. Ehdin nyt myös hoitaa monia yhteiskunnallisia tehtäviä EK: ssa ja muualla. Hallituksen puheenjohtajan liikuntaharrastukset ovat tunnettuja: seitsemältä aamulla on kädessä ollut sulkapallomaila, siitä on hyvä aloittaa päivä. Tuttuja juttuja ovat myös golf ja monien uusi ihastus, padel.

Pohjanmaan alueella rakentaa Arkta Kultti Oy, pääkaupunkiseudulla Arkta Rakennuskultti Oy, ja Pirkanmaa on suunnitelmia täynnä. Kalevaan on suunnitteilla kahdeksan kerrostalon ja muutaman matalamman talon kortteli, joka sijaitsee raitiotiekiskojen lähellä ja rajoittuu toiselta puolelta metsäiseen Kalevan harjuun.

Tampereelle on suunnitelmissa myös tuliterä Raholan alue, joka uudistaa kaupunkikuvaa kestävän kehityksen ratkaisuin. Alueelle tulee kolmattakymmentä kerrostaloa, joihin tulee koti noin kahdelle tuhannelle tamperelaiselle.

Vuoreksessa on rakentumassa kahteen kortteliin kuuden puukerrostalon kokonaisuus. Erityistä rakennuksissa on, että paitsi kantava runko, myös hissikuilut ovat puurakenteiset. Vuoreksen alue on osa yliopiston puurakentamisen tutkimushanketta.

Tampereen Koivistonkylään on rakenteilla Ilokkaanpuisto, joka on myös tutkimuskohde. Se on Suomen suurin etätuotettua aurinkoenergiaa hyödyntävä kuuden kerrostalon kokonaisuus.

Nokialle, Rounionkadun varteen on tulossa kymmenen kerrostaloa, joihin rakentuu viitisensataa asuntoa. Ylöjärvelle harjun rinteeseen valmistuvat kerrostalot Erkonhelmi ja Erkonhovi. ”Piirustuslaudalla” on lisäksi paljon muuta. Koteja riittää niin pirkanmaalaisille kuin pohjalaisille ja pääkaupunkiseudun asukkaillekin.

YLÖJÄRVEN LIIKEKULMAT valmistui 2000-luvun alkupuolella. Se palvelee melkoista yritysrypästä.

Uusi toimitusjohtaja konserniin

Uusi toimitusjohtaja DI Maarit Sääksi oli jo taloon tullessaan kokenut rakentaja. YIT: llä oli vierähtänyt 20 vuotta, joista osa yrityksen pääkonttorissa. Sääksi ei ollut mitenkään työnhaussa – sattuma ohjasi hänet Arktaan ja Esa Kiiverin työhuoneeseen. Tapaamisesta alkoi yli puolentoista vuoden perehdytys konsernin organisaatioon, toimintaan ja henkilöstöön. Niinpä Sääksi oli valmis ryhtymään konsernin ruoriin vuoden 2021 alusta.

Maarit Sääksi on rakentamisen superammattilainen. Hän on myös kouluttautunut hallitustyön ammattilaiseksi. Rentoutta ja kuntoa tuo nuoruudesta saakka mukana kulkenut lempiharrastus, koripallo. Nykyään myös golfbägit ja viheriöt raffeineen ja bunkkereineen ovat tulleet tutuiksi. Ja mikäpäs siinä; kahdeksantoista reiän pelaaminen edellyttää reippaasti yli kymmenen kilometrin kävelyä.

Uuden toimitusjohtajan koripalloharrastus vei hänet aikanaan jopa maajoukkuepelaajaksi ja suunnitelmat Amerikkaan lähtemisestäkin olivat olemassa. Perheen perustaminen muutti suunnitelmat; ensin tekuun, sitten töihin ja lopulta diplomi-insinööriksi ja taas töihin.

KONSERNIN JOHTO; toimitusjohtaja Maarit Sääksi ja hallituksen puheenjohtaja.

ARKTA-KONSERNI RAKENSI Vaasaan kunnollisen areenan. Nyt Vaasan Sportillakin on komea kotiluola.

Leppoisa toimitusjohtaja jäi eläkkeelle

Kun Esa Kiiverin kanssa on jutulla, tuntuu kuin aikaa olisi mittaamattomiin, vaikka seuraava tilaisuus alkaisikin puolen tunnin kuluttua. Hänellä on taipumus saada puhekumppaninsa viihtymään ja kuuntelemaan.

Kun Esan rauhallista juttelua kuuntelee, ei uskoisi, että juuri tämä mies on ollut Talonrakennusteollisuus ry: n luottamustehtävissä jo yli 20 vuotta, ja EK: n yrittäjävaltuuskunnassakin toistakymmentä vuotta, ja ennen kaikkea: perustanut vähitellen suuren rakennuskonsernin.

Harvoin tapaa henkilön, jonka jokainen lause on harkittu, ajatukset loogisia ja suunnitelmallisia ja kuitenkin: hän ikään kuin rentouttaa kuulijansa. Juuri tämä mies tuli parikymppisenä Ylöjärven Pilkingtonin tehtaalle rakennuttamaan teollisuuslaitokselle lisätiloja. Hän sai sivutoimiluvan tehdä omia rakennusprojekteja vapaa-aikanaan, ja siitä kaikki lähti.

Esan isä oli taitava timpuri, ja käytyään teknillisen koulun, Esa tiesi, mitä mahdollisuuksia alalla olisi. Hän käytti ne hyväkseen aloittamalla viisaasti ja vähitellen. 1988 syntyi perheyritys Arkta Oy, jossa omistajina olivat ja edelleen ovat vaimo Wiola, ja lapset Petra, Noora ja Erkko. Vuodet kuluivat, yhä lisää rakennettiin. Ihmiset saivat uusia koteja, Esa rakensi, Wiola myi, lapset opiskelivat - ja tyttäret saavatkin jo elantonsa perheyhtiöstä.

Esa Kiiveri kutsuu itseään eläkeläiseksi, tosin hymynhäive suupielessään, ja katsoo konsernin toimitusjohtajaan, Maarit Sääkseen. Luulenpa, että sulkapallo viuhuu Esan itse rakentamassa urheilukeskuksessa verkon yli huomenaamullakin kukonlaulun aikaan. Ties vaikka sitten olisi Pirkkalan golfkentän vuoro. Mutta aivan varmasti rentoutuessakin konsernin asiat ovat mielessä, vaikkakin ne ovat nyt Maarit Sääksen harteilla.

Mitä Esa sanoikaan omistajuudesta jo vuosia sitten: ”Omistajan tärkeänä tehtävänä on tuoda yritykseen sen tarvitsemaa elintärkeää pääomaa. Omistaja tekee isot päätökset ja kantaa niistä vastuun. Hän laittaa likoon osaamisensa, kokemuksensa ja kunnianhimonsa sekä antaa yritykselle sen tulevaisuuden suunnan ja kasvunäkymän”. Taidatkos sen selvemmin sanoa?

Teksti ja kuvat: Juhani Vahtokari

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 21.9.2021