Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Toukokuun johtamisaamun teemana sananvapaus ja -vastuu

Professori Atte Jääskeläinen ja toimittajat Sanna Ukkola ja Rebekka Härkönen pohtivat sananvapautta ja siihen liittyvää vastuuta kansainvälisen sananvapauden päivänä 3. toukokuuta.

Atte Jääskeläinen pohti mm. median sananvastuuta vastakkainasettelussa, perusteli valeuutisten leviämistä niiden kiinnostavuudella ja sillä, että intuitioita ja tunteia voi levittää kuka tahansa. Hänen mukaansa median on aika katsoa peiliin ja kehittää tapoja pysyä instituutiona. Historiasta esimerkkinä tunnetaan mediassa tapahtunut vihanlietsonta ja sen osuus Suomen sisällisodan syntyyn.

Rebekka Härkönen kiinnitti huomion some"äänestyksiin": someen mahtuu yksi asia per päivä ja on täysin sattumaa, kuka minäkin päivänä "tapetaan" (kuka saa pitää t yöpaikkansa, kuka saa potkut – näistä päätetään huutoäänestyksellä). Jos tämä yleinen huuto vaikuttaa meihin, olemmeko silloin vapaita ajattelemaan?

Samalla teemalla jatko Sanna Ukkola, joka muistutti että nämä yksittäiset kohut ovat yksilötasolla todella rankkoja, kun julkinen häpeärangaistus on tullut takaisin. Tämä aikuttaa myös siihen, että aletaan vältellä tiettyjä teemoja ja mielipiteitä.

 

Oheiskirjallisuutta:

  • Marjo Oikarinen (2013): Kuka vastaa? Sananvapaus ja päätoimittajan vastuu muuttuvassa maailmassa.
  • Antti Blåfield (toim.) (2016): Historian käyttö ja väärinkäyttö.
  • A.-P. Pietilä (2018): Uutisissa valheita, valheista uutisia.