Etsi

Emergency banner

Yrittäjyys

Hyvistä työntekijöistä on rakennusalalla pulaa – Viialan Vuoden yrittäjät kaappasivat kaksi lupausta ammattikoulusta

Jutun alkuperänen julkaisija Akaan Seutu, Tarja Antola

Viialan vuoden yrittäjät Marko Vakkala ja Joni Vakkala haluavat kasvattaa yritystään Rakennus W Oy:tä hallitusti. Rakennusalan yrityksellä on riittänyt töitä, mutta hyvistä tekijöistä on pulaa.

– On tosi vaikeaa löytää ammattilaisia, koska he ovat jo töissä. Meillä on sikäli käynyt hyvä tuuri, että olemme saaneet kaksi oikein kovaa ammattimiestä ja kaksi tulevaisuuden lupausta, jotka on kaapattu ammattikoulusta, Marko Vakkala kertoo.

Vakkala harmittelee, että koulutus ei tuota enää valmiita ammattilaisia.

– Koulusta tulee ulos ihan raakileita. Oppilaille annetaan liikaa vastuuta, kun ajatellaan, että he kouluttaisivat muka itse itseään, Vakkala toteaa.

Rakentajien sukua

Marko Vakkala, 51, ja hänen veljenpoikansa Joni Vakkala, 27, perustivat kahteen pekkaan Rakennus W:n maaliskuussa 2016. Kaksikon puoliksi omistaman yrityksen nimessä oleva tulpavee viittaa kahteen Vakkalaan.

Marko Vakkala on tehnyt koko työuransa rakennustöitä, ensin vieraan palveluksessa ja ennen Rakennus W:tä toiminimellä. Ammatti kulkee suvussa, sillä myös Marko Vakkalan isä ja isoisä ovat työskennelleet rakennusalalla.

Rakennus W:tä työllistävät erityisesti yksityisille asiakkaille tehtävät remontit sekä alihankintatyöt muille rakennusliikkeille. Yritys on tehnyt muun muassa hallien ja toimitilojen sisätöitä rakennusyhtiö Lehdolle, ja parhaillaan työn alla ovat Toijalan keskustaan valmistuvan kerrostalon sisätyöt Akaan Muuraukselle ja Laatoitukselle.

Rakennus W on ollut tekemässä muun muassa Tokmannille myymälää Virroille, salibandyhallia Eerikkilän urheiluopistolle ja toimitiloja Lempäälän Realparkiin. Tuoreimpana kohteena on alkamassa hallityömaa Valkeakosken kaupungin tekniselle toimelle.

Rakentamisen hiljeneminen ei näy Viialan vuoden yrittäjien arjessa, koska saneerauskohteet tasoittavat laskevia suhdanteita.

– Jos olisimme uudiskohteiden varassa, hiljeneminen näkyisi varmaan meilläkin, mutta saneeraukset tuovat liikkumavaraa, Marko Vakkala sanoo.

Keskustan koulun kasvatit

Akaassa ovat viime vuosina olleet esillä erityisesti sisäilmaongelmaiset koulurakennukset. Rakennusalan yrittäjien mukaan vanhan korjaaminen on riskialtista. Marko Vakkalan ja Joni Vakkalan oma opinahjo Keskustan koulu seisoo Viialassa parhaillaan tyhjillään epäonnistuneen remontin jäljiltä. Marko kävi koulua 1970-luvulla ja Joni 2000-luvun taitteessa.

– Kukaan ei tunnu tietävän, miten ne korjataan. Henkilökohtaisesti olen ehdottomasti uuden rakentamisen kannalla, kun puhutaan 1950-luvulla rakennetusta koulusta. Kun rakennus on tehty tietyn aikakauden sääntöjen mukaan, on sitä erittäin vaikea saada toimivaksi nykysäännösten mukaisesti. Korjaaminen tulee usein kalliimmaksi kuin uuden rakentaminen. Se on nähty monessa kohteessa, Marko Vakkala miettii.

Kummankaan kouluaikana ei ollut tietoa sisäilmaongelmista tai oireilusta.

– Asioita on ruvettu tutkimaan ja miettimään tarkemmin. Myös mittalaitteet ovat kehittyneet, jolloin saadaan tarkempia tuloksia. Nykyisin voidaan todeta, että sairaudet voivat johtua myös rakennuksista, Marko Vakkala sanoo.

Onni on ymmärtävä vaimo

Marko Vakkala ryhtyi yrittäjäksi, kun hän halusi kokeilla pärjäämistä omillaan ja yrittäjän vapaus tuntui houkuttelevalta.

– Tosin vapaus meni, kun aloitti yrittäjyyden, päivä piteni ja palkka huononi. Onneksi on ymmärtäväinen vaimo, Marko Vakkala kiittelee vaimoaan Sari Vakkalaa.

Joni Vakkala ei miettinyt pitkään yrittäjäksi ryhtymistä, kun setä pyysi häntä yhtiökumppaniksi.

– Ja tässä ollaan. En ole katunut, ja on vaikea kuvitella, mitä muuta tekisin.

Vuoden yrittäjä -palkinto tuntuu Vakkaloista hienolta.

– Jotain on varmaan tehty oikein. Osa kunniasta kuuluu sitoutuneille ja hyville työmiehille, Marko Vakkala sanoo.

Yrittäjillä arki on sen verran työntäyteistä, ettei säännöllisiin harrastuksiin ole aikaa. Marko Vakkala arvelee, että niiden vuoro on eläkkeellä. Tosin kesällä hän innostui pyöräilemään sähköpyörällään. Joni ei ole ehtinyt kaivata erityistä vapaa-ajanpuuhaa.

– Yrittäjyys on elinkeinon, harrastuksen ja vapaa-ajan risteytys, hän sanoo.

 

 

Jutun alkuperänen julkaisija Akaan Seutu, Tarja Antola

Akaan seudun alkuperäinen juttu 26.10.2019