Etusivu > Pirkanmaan Yrittäjät > Ylöjärven Yrittäjät > Sata Tarinaa Yrittajyydesta Ylojarvella > M o 1

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Monipalvelu Vilén Oy, Virpi Vilèn

Olen Virpi Vilèn, asunut ylöjärvellä vuodesta 1998..

Yrittäjänä on 9.vuosi menossa.  Aloitin( tmi VV Kodinhoito) 12.2008 ja sitten teimme puolisoni kanssa yhteisen Oy:n koska meillä oli kaksi tmi:ä saman katon alla v. 2012 lähtien ollaan Monipalvelu Vilén Oy.

Kerron tässä tarinassa omaa osuuttani yrityksestäni, vaikka toimimme saman nimen alla, meillä molemmilla on oma asiakaskunta ja työnkuvamme. Itse teen yrityksessäni kodinhoitopalveluita (kotisiivousta, ikkunanpesua, tekstiilihuoltoa, ruuanlaittoa) ja jonkin verran valokuvauspalveluita (yrityksille, ohjelmatoimistoille sekä henkilö- ja perhetilaisuus kuvauksia)

En ollut kovin innokas ryhtymään yrittäjäksi. Olin äitiyslomalla, imetin poikaamme ja mietin kotisohvalla että mitä alkaisi tekemään kun lapsi kasvaa ja  epämääräinen työelämä kutsuu.. Mieleen tuli mielikuvat nuoruudesta jolloin vanhemmillani oli keskisuuri  kansainvälinen yritys.. ja  tekivät pitkää päivää, matkustivat ympäri maailmaa ja me sisarukset kasvoimme kodin- ja lastenhoitajien ym. isovanhempien pyörityksessä. Ihailin jo silloin kodinhoitajien työtä, se oli 70 lukua ja silloin oli yleistä että kodeissa kävi kunnallinen  kodinhoitopalvelu.

Minulla on aina ollut korkea työmoraali ja jokainen asiakas on minulle kullan arvoinen .  Asiakkaan arvostus pohjautuu siihen että olin vuosia erikoistavaratalo myyjänä ja valokuvausalan liikkeessä töissä.Toisaalta nautin fyysisestä työstä ja omaan hyvän peruskunnon.Puolisoni tavattua hänkin oli yrittäjä.. Teki myös pitkää päivää;yötä päivää oli ison auton ratissa, parhaimmillaan 5 työntekijää..

 Näistä mielikuvista oli vaikea päästä eroon ja uskoa omaan yritykseeni joka jo mielessä häämötti..

Halusin käydä pitkän yrittäjäkurssin jotta saisin varmuutta ja uskoa, tietoa mikä on kannattavaa ja mikä ei..Se oli hyvä ratkaisu, sillä jo keväällä 2009 minulla oli 15  varmaa asiakassopimusta tehtynä.. Päätin y-kurssilla että teen aina puhtailla välineillä  puhdasta jälkeä ja hankin  hyvän kirjanpitäjän. Sekin päätös on kannattanut..

Sattumien kautta tuli myös verkostoituminen.. Lähikauppamme hedelmätiskillä näin vanhan perhe- tuttavani  joka oli lopettamassa alan hommia koska oli ammatinvaihto edessä terveydellistä syistä.. Siitä sitten kaikki naksahti kulkemaan koska suurin osa hänen yrityksen asiakkaista siirtyi minulle ja hän pääsi uuden ammatinkoulutukseen..Vielä tänäkin päivänä ollaan yhteydessä.. ja olen todella kiitollinen että sain jatkaa hänen jalanjäljissä ja hänen asiakkaat luottivat minuun ja palveluuni.

Halusin myös yrittäjänä erottua muista alan yrityksistä sillä että teen työtä omalla persoonallani, laitan kaiken peliin kun astun kynnyksen yli.. Luottamus tässä työssä on a ja o… Rimaa ei auta alittaa.... Millekkään asialle, ihmiselle ja eläimelle ei voi olla allerginen, kaiken kanssa pitää tulla toimeen..  Työn jälki pitää näkyä ja erottua..Luotan nykyään paljon omaan vaistooni ja omaan visioon.. Ihmistuntemukseni on kasvanut..

NYKYTILANNE

 Tällekkin alalle on tulossa muutoksia mm. digitaalisuutta,  personointi/oma brändi korostuu.. yksilöllisyyttä unohtamatta.

Tuleva SoTe vaikuttaa tulevaisuudessa kotipalvelujen sisältöön ja saatavuuteen.

Toimin myös TaKK:N ja Tredun mentorina uusille alan yrittäjille. Otan vastaan näyttötutkintoja ja teen yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Uusille yrittäjille korostan paljon verkostoitumisen tärkeyttä. Kannattaa rakentaa ympärilleen oma tukiverkosto. Jos tekee päätöksen ettei kasvata yritystään on hyväksyttävä  että on yksin, mutta sitten kun on tukiverkosto olemassa voi saada nopeastikin apua.

Suoritin YAT (Yrittäjän ammattitutkinnon) 2016. Se oli myös yksi aiemmista päätöksistä ja erittäin tärkeä minulle. Olin yrityksessäni oppisopimuksella tuon ajan  ja jouduin todella menemään äärirajoille niin jaksamisen, aikatauluttamisen kuin  omien toimintaperiaatteiden kanssa.

Sain todella hyvät eväät tulevaisuutta varten, minulla oli hyvät kouluttajat ja loistava mentori. Joka todella teetti hommia ja muutti ajattelutapaani..

Suosittelen jokaiselle yrittäjälle joskus sitä että menee oman mukavavuusalueen ulkopuolelle.. Varsinkin silloin kun ns. jumissa  ja tuntuu että nyt ei homma toimi..Jotta näkisi lähelle on mentävä joskus kauemmas..

Pientä kotipalvelualan yritystä on vaikea kasvattaa nykyisten taloudellisten tilanteiden haasteissa. Kulurakenne yrittäjälle on erilainen kuin esim. niille jotka ovat jo 80/90 luvulla alkaneet alan yrittäjiksi.  

Säännöstely, eri sosiaalialan lait. sote, iso alv  ym. muuttavat ja haastavat alan yrittäjyyttä.

Oma jaksaminen on tärkeää. On hyvä opetella sanomaan myös EI  tarvittaessa. Ja nukkua/levätä riittävästi.

HAASTEET ja TULEVAISUUS

Aikatauluttaminen on tämän alan haaste.. Suurin hävikki tulee liikenteessä olemisesta ja autossa istumisesta..

Fyysisen työn tekijän on hyvä olla hyvässä peruskunnossa. Kukaan ei voi tietää milloin sattuu onnettomuuksia. Itsensä vakuuttaminen on todella kallista.. Ennakoimista täytyy tehdä, esim  etukäteen tutustumalla työkohteeseen. Oma turvallisuus on tärkeä huomioida.

Kotipalvelu ja kodeissa oleminen tulee kasvamaan, etätyötä tehdään nyt jo paljon. Senioiriväestö hankkii mielellään palveluita, siinäkin on ns. uusi sukupolvi tulossa…

 Siivouksen arvostus on muuttumassa mutta tarve tulee aina olemaan. En usko että alalta työt loppuu, taitaa ennemmin loppua tekijät.. Tuleeko  sukupuuttoon kuoleva ”hyvä siivooja”-laji???

Yrittäjälle, on se sitten minkäkokoinen yritys on vain taivas  rajana…

Toiveenani on  yrittäjäjärjestö huomioisi enemmän meitä pienyrittäjiä…

En ole kansainvälinen yritys enkä sellaiseksi tule. Tulen aina toimimaan kotimaassa, kotipaikkakunnalla,  kaikenikäisten ihmisten parissa.

 En saa vientitukea mutta tulen maksamaan verot omaan suomeen ja kannatan paikallisuutta.

Kannustan meitä yrittäjiäkin ostamaan toinen toisiltaan palveluita/tuotteita. Samalla tuetaan, verkostoidutaan ja tuodaan paikkallisuutta esiin.

Ylöjärven Yrityspalvelu