Etusivu > Pirkanmaan Yrittäjät > Ylöjärven Yrittäjät > Sata Tarinaa Yrittajyydesta Ylojarvella > P R 1

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Puutoimi,Tapio Outinen

Tässä Puutoimen kauppias Tapio Outisen tarina:

Kerron nyt teille yhden yrityksen tarinan

Elettiin syksyä 1993. Lama oli kouraissut Suomea oikein raskaalla kädellä, ja samaisesta kädestä annettiin myös eräälle Outisen perheelle. Perheen elanto ja keskeneräisen omakotitalotyömaan kohtalo mietitytti perheen päätä hänen saadessaan monoa keskellä rakennusalan jääkautta.

Koska työvoiman virta yrityksissä kulki siihen aikaan vain yhteen suuntaan - poispäin, niin päätös yrittäjyydestä oli helppo tehdä. Siinä tilanteessa – tai voisi kai sanoa pakkoraossa – syntyi Puutoimi. Pohjana oli puutavarakaupassa viidentoista vuoden aikana hankkimani kokemus ja tukenani vaimoni apu ja kannustus. Päätöksemme itsemme likoon laittamisesta kruunasi multakasasta lapiooni kolahtanut hevosenkenkä, joka päätyi myöhemmin kehystettynä seinälle.

Haparoivat ensiaskeleensa Puutoimi otti perheemme keskeneräisessä omakotitalossa. Auto oli vaihdettu halvempaan, säästöpossulle annettu vasarasta, toimistona toimi kokonaiset kymmenen neliötä kellaritilaa, ja taustamusiikkina oli elämän ääniä itkusta jokellukseen. Tekemisen tahtoa ja uskoa huomiseen oli varmasti enemmän kuin tietoa ja taitoa. Ehkä oli hyvä niin, sillä enemmällä tiedolla olisi ehkä tuskakin kasvanut turhan suureksi.. Tuskan lisääntymistä ei kuitenkaan voitu välttää, sillä se kasvoi samaan tahtiin yrityksen kanssa. Jossain vaiheessa piti ottaa ensimmäinen varsinainen lainakin, ja onneksi nyt jo hieman valmiimpi omakotitalo kelpasi lainan vakuudeksi.

Toiminta vaati kuitenkin pian varastotilaa ja henkilökuntaa, joten Puutoimi muutti Ylöjärvelle Vahantaan Metsäliitolta vuokraamiinsa ja myöhemmin ostamiinsa vanhoihin tuttuihin tiloihin. Ympyrä tavallaan sulkeutui, sillä juuri samoissa tiloissa tuli hankittua ensimmäisiä kannuksia puutavaramyyjänä Metsäliiton palveluksessa. Yritys ja sen henkilökunta kasvoivat pikkuhiljaa tasaiseen tahtiin, ja tämä toi mukanaan niin uusia näkökulmia kuin uusia haasteitakin. Oman varsinaisen työnsä ohella oli oltava myös rakennuttaja, talousasiantuntija, markkinointiosasto, atk-asiantuntija, henkilöstöpäällikkö, koulutuspäällikkö, jne. Eteen tulevat asiat oli hoidettava riippumatta siitä, että kuuluivatko ne omaan osaamisalueeseen vai eivät.

Henkilökunnan lisääntyessä ja toiminnan kasvaessa myös Vahannan tilat kävivät ahtaiksi. Mielessä oli jo jonkin aikaa pyörinyt ajatus uudenaikaisen toimivamman Puutavarakaupan rakentamisesta, ja mielellään tietysti myös paremmalle liikepaikalle. Uusi liikepaikka löytyi lopulta samasta kaupungista, läheiseltä Elovainion liikealueelta. Kun Ylöjärven kaupunki lopulta näytti tonttineuvotteluissa vihreää valoa, niin uuden Puutoimen rakentaminen saattoi alkaa. Ja niin rakentuivat tilat, joissa tällä hetkellä asiakkaitamme palvelemme.

Varsinainen rakennusprojekti oli kaikin puolin opettavainen kokemus, ja oli erittäin terveellistä olla välillä myös ”asiakkaan housuissa”. Siinä oppi arvostamaan hyvää palvelua, pitäviä toimitusaikoja, tuotteiden hyvää laatua ja ylipäätään sanansa pitäviä yrittäjiä ja asiakaspalvelijoita. Asioita, joiden me helposti kuvittelemme toteutuvan itsestään. Hyvä asiakaspalvelu on aina ollut sydäntäni lähellä, ja sitä ei mielestäni voi koskaan riittävästi korostaa.

Haasteet eivät toki ole loppuneet, vaan varsinainen työ on vasta alussa. Muuttuva maailma on tuonut uudet haasteet myös puutavarakauppaan, ja niihin pitää kyetä vastaamaan. Rakentaminen on muuttunut yhä vaativammaksi, ja sen myötä myyntityö yhä haasteellisemmaksi. Erilaisten tuotteiden määrä on lisääntynyt, ja tuotetietous asiakaspalvelussa onkin noussut keskeiseen asemaan. Jokaisen myyjän pitää tietää mitä myy ja mihinkä tarkoitukseen, ja siihen tarvitaan tietotaitoa.

Erityisenä huolenaiheena näen alan koulutuksen ja jonkin verran myös arvostuksen puutteen nuorten keskuudessa. Varsinaista suoraa koulutusta esimerkiksi rakennuspuutavaran myyntiin ei ole lainkaan. Tuotetietouden hankkiminen vie aikaa ja vaatii aktiivisuutta, joten merkonomin papereilla ei vielä myydä puutavaraa tai rakennustarvikkeita. Puutavarakauppa alana ei myöskään ole samalla tavalla ”mediaseksikäs” kuin monet muut alat, joten hyvien osaavien nuorien hakeutumiseen alalle pitäisi panostaa. Millä keinoin asiaa voisi edistää – siitä otan mielelläni vinkkejä vastaan.

Oman yrityksemme kohdalla olen ollut siinä onnellisessa asemassa, että olen saanut ympärilleni fiksuja ihmisiä tekemään asioita ja jakamaan vastuuta. Ilman heidän panostaan tässä puhuisi tänään joku muu. Suuri kiitos tästä tunnustuksesta kuuluukin henkilökunnallemme – he ovat olleet korvaamaton apu yrityksen rakentamisessa.

Ylöjärven Yrityspalvelu