Etusivu > Pirkanmaan Yrittäjät > Ylöjärven Yrittäjät > Sata Tarinaa Yrittajyydesta Ylojarvella > S U 2

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Suomen Tuoteturvallisuus Oy, Hannu Lehto

Olen tehnyt yli 26 vuoden uran työntekijänä, aloitin Telenokialla opiskelijana jo 1990. 1999 hain uutta tekemistä Nokia Mobile Phonesilta ja muutimme perheen kanssa Ylöjärvelle. Silloin työsuhde jatkui tauotta saman konserniin sisällä. Työnantajan nimi on muuttunut matkan varrella monta kertaa ja viimeksi yrityskaupan myötä 2014 tuli Microsoft.

Olen jo lapsesta asti jotenkin ihaillut yrittäjiä. Tähän vaikuttaa monet lapsuuden muistot isän yrittäjäystävistä ja ehkä myös isäni ihannointi tai toisinaan kateus heitä kohtaan. Sukuni vanhemmat edustajat ovat pääasiassa olleet palkkatyössä, enkä lapsuudessani ole saanut sitä kautta läheisempää kokemuksia yrittäjyydestä. Kun ei ole kokemusta ja tietoa, niin kaikki yrittäjyyteen liittyvät yksityiskohdat ovat tuntuneet pelottavilta, kuten kirjanpito, markkinointi ja hinnoittelu. Yrittäjän täytyy olla tosi viisas, joten ei voi olla minun juttuni. Toisaalta, olen suorittanut akateemisen tutkinnon ja suoriutunut töissä hyvin monipuolisista tehtävistä, joten en koe olevani tyhmä. Tässä onkin ollut sisäinen ristiriita, jonka kanssa olen elänyt ainakin parikymmentä vuotta.

Menetettyäni työpaikan kesällä 2016, päätin pitää pienen rentouttavan paussin hakematta töitä kovin aktiivisesti, koska siihen oli taloudellisesti mahdollisuus. Syksyllä ilmoittauduin lyhyisiin koulutuksiin ja mm. tarjottuun Accelerandon yrittäjäkoulutukseen. Osallistuin koulutukseen, löytääkseni oikeat perustelut sille miksi minusta ei ole yrittäjäksi. Koulutuksen ideana oli kannustaa perustamaan porukalla nopea kansainvälinen kasvuyritys. Tosin se tarkoittaisi paria ensimmäistä vuotta nälkäpalkalla, mutta jos käy hyvä tuuri, niin muutaman vuoden kuluttua jäljellä olevan osuutensa voisi myydä hyvällä voitolla. Sain kurssilta paljon hyvää tietoa ja vinkkejä, mutta kiinnostava tuoteidea ja sopiva porukka jäivät kuitenkin löytämättä. Siinä olikin kasassa monta hyvää syytä miksi yrittäjyys ei ole minua varten, tavoite siis melkein saavutettu.

En innostunut nopeasta kasvuyrityksestä, mutta kurssi sai silti innostumaan yrittäjyydestä. Koulutuksen loppupuolella rohkaistuin lopulta esittämään oman yritysideani ryhmätyössä. Sain yllättävän kannustavaa palautetta ryhmältä ja kouluttajiltamme ja se kannusti jatkamaan ideointia. Pohdittuani riskejä ja mahdollisuuksia, päätin lopulta aloittaa yrityksen oman osaamiseni asiantuntija, eli konsulttina.

Nyt oli ainutlaatuinen tilaisuus kokeilla omaa yritystä ja monet entiset työkaveritkin ovat siihen tarttuneet. Entisen työnantajamme tukemana nyt on taloudellisesti mahdollista kokeilla yrittämistä. Pirkanmaan nykyinen työttömyysaste puolestaan kertoo, että työpaikan hakeminen on vaikeaa ja vaati sekin oman aikansa. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan juuri tällä hetkellä on hyvät edellytykset aloittaa oma yritys. Nyt on parempi aika kuin menneinä vuosikymmeninä ja luultavasti parempi kuin tulevina vuosikymmeninä. Ainakin tämä vaikuttaa olevan paras aika juuri minulle.

Olen joulukuussa 2016 perustanut Suomen Tuoteturvallisuus Oy:n ja olen tällä hetkellä vasta aloittamassa toimintaa markkinoinnilla. Kotisivut www.tuoteturvallisuus.com ovat valmiina ja jatkan mahdollisten asiakasyritysten tavoittamista eri keinoin. Tarjoan apuja turvallisten tuotteiden toteuttamiseksi, kuten vaatimusten selvittäminen, turvallisuusriskien kartoitus, katselmukset, testaus ja vika-analyysit. Ominta aluettani ovat sähkölaitteet, koneet, lelut ja kodin käyttötavarat.

Tulevaisuus on kuitenkin avoin. Tällä hetkellä pyrin opettelemaan markkinointia ja tekemään kaikkeni yrityksen käynnistämiseksi.  Jos runsaan vuoden aikana toiminta ei lähden kunnolla käyntiin, saatan lopettaa yrityksen kannattamattomana.

Entiset työkaverit ja heidän yrityksensä edustavat minulle tärkeää verkostoa. Nyt pyrin uutena yrittäjänä myös luomaan koko joukon uusia tuttavuuksia ja verkostoitumaan uudella tavalla. Toivottavasti Ylöjärven Yrittäjät olisi yksi merkittävä kanava uuden urani siivittäjinä.

Hannu Lehto
www.tuoteturvallisuus.com

Ylöjärven Yrityspalvelu