Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Blogit

Tälle sivulle kokoamme ajankohtaisia ja mielenkiintoisia blogeja sekä kirjoituksia meiltä sekä yhteistyökumppaneiltamme. Klikkaa alta löytyviä linkkejä lukeaksesi lisää.

13.5.2021 Kuntavaaleissa ehdolla paljon yrittäjiä - Merja Blomberg, toimitusjohtaja, Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry

Uusimmassa Neuvokkaassa kerromme jäsenyrittäjistämme, jotka ovat ehdolla kesän kuntavaaleissa. Kannustamme kansalaisia äänestämään yrittäjää, sillä hän pitää kunnasta huolta, tuo verotuloja kuntaan ja niillä rahoitetaan tärkeitä palveluja kuntalaisille.

9.5.2021 Kaikki virtaa, mikään ei pysy paikallaan - Perttu Kouvalainen, puheenjohtaja, Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry

Huhtikuu on maakunnassamme vahva kevätkuukausi. Koemme omin aistein, miten luonto herää ja vedet sekä ihmiset alkavat taas liikkua. Mutta jossakin harataan kaikin voimin muutosta ja liikettä vastaan.

19.2.2021 Valtion tulee suojella suomalaisia yrityksiä muutoksilta… eiku - Perttu Kouvalainen, puheenjohtaja, Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry

Rajat kiinni maahanmuutolta, metsien käyttöä on rajoitettava, verotuksella on pienennettävä tuloeroja, liitot tarvitaan turvaamaan heikkoja työntekijöitä… Elämme intohimoista yhteiskunnallisten keskustelujen aikaa. Demokratian perusteena oleva keskustelu ja toisen ymmärtäminen ovat vaihtuneet korostuneen minäkeskeiseksi, kuka pitäisi rokottaa ensimmäisenä, huutamiseksi.

16.10.2020 Sopeutumisen ja uuden luomisen aikakausi -  Risto Poutiainen, maakuntajohtaja

Koronapandemia käänsi maailman nopeasti uuteen asentoon, mikä aiheuttaa huolta ja epävarmuutta. On kuitenkin hyvä muistaa, että todella poikkeuksellisia aikoja elettiin myös yrittäjäjärjestöä perustettaessa 80 vuotta sitten.

10.10.2020 Hyvää on enemmän. - Perttu Kouvalainen, puheenjohtaja, Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry

On yleinen harhaluulo, että olosuhteiden kriisiytyessä ihmisten kontrolli pettää ja meistä tulee susia toisillemme. Että heti ongelmien ilmetessä heikommat lyödään surutta maahan ja anarkia pääsee valloilleen. Tällainen uhkakuva on valhetta. Näin ei tapahdu juuri koskaan, ei historiassa eikä myöskään tässä hetkessä. Tämän vahvistaa myös kahdeksattakymmenettä toimintavuottaan juhliva järjestömme.

8.10.2020 Juhlaa sumun keskellä - Mikael Pentikäinen, toimitusjohtaja, Suomen Yrittäjät ry

Yrittäjäjärjestö syntyi Pohjois-Karjalaan 80 vuotta sitten pitämään yrittäjien puolta. Perustajilla oli mielessään kirkas tavoite: haluttiin, että Pohjois-Karjala on maakunta, joka menestyy yrittäjien riskinoton ja sen tuoman hyvinvoinnin kautta.

30.8.2020 Lopulta syksy saapuu, mutta siitäkin me selviämme - Perttu Kouvalainen, puheenjohtaja, Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry

"Kuluneina kuukausina olen usein huomannut rinnastavani suomalaisten tunnelmat kesänviettoon 1939. Silloinkin maailmassa myrskysi ja tulevan sodan paino väreili ilmassa, mutta Suomessa vietettiin upeaa kesää täpötäysissä lomakohteissa."

9.6.2020 Jätehuollon työpaikat ja yritykset jälleen vaarassaMerja Blomberg, toimitusjohtaja, Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry

Ympäristöministeriö on asettanut lausunnolle esityksen, jolla muutettaisiin jätelainsäädäntöä. Hallituksen esitysluonnoksessa esitetään, että kuntalaisten kuivajätteen osalta poistetaan laista kiinteistön haltijan valintaan perustuva malli. Tämä tarkoittaisi sitä, etteivät kunnat voisi enää jatkossa päättää oman alueensa kuljetustavasta. Ratkaisu toteutuessaan vähentäisi kuntien itsemääräämisoikeutta ja kuntademokratiaa. 

24.4.2020 Miten ulos kriisistä? Eikö tää korona jo lopu… - Merja Blomberg, toimitusjohtaja, Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry

- Virus on saanut valtion toimimaan, tekemään nopeita päätöksiä, yksilöitä on eristetty, sairaat karanteenissa ja koko Suomi suljettu. Mutta mitä tämä tekee Suomen taloudelle?

21.4.2020 Y-blogi: Se mikä toi meidät tähän ei vie meitä minne haluamme päästä. - Perttu Kouvalainen, puheenjohtaja, Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry

Viitisen vuotta sitten juuri työnsä jättänyt downshiftaaja ja stressaantunut pienyrittäjä ajautuivat illanvietossa kiivaaseen väittelyyn. Keskustelun ytimeen, pitääkö työikäisen suomalaisen työllään tuottaa arvoa enemmän kuin mitä itse tarvitsee, ei löydetty yksimielisyyttä. Perimmältään kyseessä on koko järjestelmämme perustavat ajatukset yksilönvapaudesta ja -vastuusta.

30.3.2020 Y-blogi: Olen liian utelias kuolemaan koronaan -  Perttu Kouvalainen, puheenjohtaja, Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry

"Olen aivan liian utelias edes ajattelemaan elämän äkillistä päättymistä ja siksi kiirehdin miettimään niin omaa kuin yritysteni elämää epidemian jälkeisessä ajassa."

1.3.2020 Y-blogi: Oikeassa olemisen pakko on nykyaikaista pahuutta -  Perttu Kouvalainen, puheenjohtaja, Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiinnitti uudenvuodenpuheessaan huomiota tapaamme kommunikoida toistemme kanssa. ”Kun halua aitoon keskusteluun ei enää ole, lisääntyy tahallinen väärinymmärtäminen”. Meillä kaikilla on tästä omakohtaisia kokemuksia, sekä omasta some fiidistä että päivittäisestä uutisvirrasta.

29.2.2020 Y-blogi: Talouskasvu lähinnä yksityisen kulutuksen varassa - Merja Blomberg, toimitusjohtaja, Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry

Pienten ja keskisuurten yritysten odotuksia lähiajan suhdannekehityksestä kyseltiin jälleen alkuvuodesta. Pohjois-Karjalassa yleinen suhdannenäkymä on pudonnut negatiiviseksi viime syksyisestä ja on myös pääosin lähialueita heikompi. Kansantalouden kasvun hidastuessa suhdannenäkymien saldoluku laski koko valtakunnantasolla lievästi ja sai arvon yhdeksän, kun Pohjois-Karjalassa luku oli – 1.

21.2.2020 Y-blogi: Työsuhteessa alisuoriutuminen - Jyrki Piiparinen, asianajaja, Asianajotoimisto Kontturi & Co Oy

- Nykypäivän työelämässä korostetaan vahvasti tehokkuutta ja tulossidonnaisuutta. Tämä asettaa vaatimuksen työntekijöille saavuttaa työnantajan asettamat tavoitteet. Alisuoriutumisesta puhutaan silloin, kun työntekijä ei täytä työtehtäviään asianmukaisella tehokkuudella. Termiä ei ole oikeudellisesti määritelty eikä sillä ole itsenäistä oikeudellista merkitystä, mikä tekee asian juridisen arvioinnin monesti kiharaiseksi.

2.2.2020 Y-blogi: Huomis päivänsankarit - Perttu Kouvalainen, puheenjohtaja, Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry

Yrittäjäjärjestö Pohjois-Karjalassa täyttää 80 vuotta. Pyrkimystämme edistää kaikin tavoin yritysten toimintaedellytyksiä ei yksittäinen vuosi juurikaan muuta. Juhlavuosi antaa kuitenkin hyvän tilaisuuden tarkastella hieman analyyttisemmin niin kuluneita kuin tuleviakin vuosia.

22.12.2019 Y-blogi: Tervetuloa tulevaisuus - Merja Blomberg, toimitusjohtaja, Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry

Vietimme Maakunnallista yrittäjäjuhlaa Kiteellä 30. marraskuuta, jolloin tuli myös kuluneeksi tasan 80 vuotta talvisodan syttymisestä. Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen ilman sodanjulistusta. Talvisodasta syntyi myytti, ”talvisodan ihme”, pienen Suomen urhollisesta taistelusta suurta ylivoimaa vastaan. Tämä oli yli-inhimillinen suoritus. Seuraavana vuonna 1940 syntyi jo Pohjois-Karjalan Yrittäjät eli ensi vuosi tulee olemaan järjestöllemme merkittävä 80-vuotisjuhlavuosi.

18.12.2019: Y-blogi: Ketään ei jätetä yksin - Satu Hirvonen, puheenjohtaja, YY-sakki

Pohjois-Karjalan Yrittäjissä on tänä vuonna käynnistynyt yksinyrittäjien toiminta. Verkosto tunnetaan nyt nimellä YY-sakki.

15.12.2019: Y-blogi: Ne jyrää meitin, pojaat - Perttu Kouvalainen, puheenjohtaja, Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry

- Seuratessani keskustelua suomalaisten yritysten tulevaisuudesta on mieleeni usein muistunut Väinö Linnan kirjoittama Tuntemattoman repliikki, jossa kiteytyy pakokauhun tunne suuren uhan edessä. Totuuden nimissä mieleen on tullut myös talvisotaa edeltänyt politiikka, jossa uskottiin, ettei iso paha maailma meihin huomiotaan kohdista, siksi ei valmistautumiseenkaan ollut tarvetta resursseja käyttää.

13.10.2019: Y-blogi: Yrittäjäksi ei synnytä - Perttu Kouvalainen, puheenjohtaja, Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry

- Yrittäjälle työ on usein merkittävä osa elämää ja identiteetin muodostumista. Yrittämiseen kuuluu niin ylä- kuin alamäkiä ja alati vaihtuvien ongelmien ratkaisemista.

15.9.2019: Y-blogi: Vahvin ja suurin ei selviä - Perttu Kouvalainen, puheenjohtaja, Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry

Tämä evoluution ikiaikainen totuus on edelleen totta ja pitää myös yritysten kohdalla paikkansa. Olosuhteiden jatkuvassa muutoksessa voittaja on itsestäänselviltä näyttävien toimijoiden sijaan se, joka kykenee sopeutumaan muutokseen parhaiten.

12.9.2019: Y-blogi: Toimitusjohtaja pagisee - Päättäjät kuunnelkaa yrittäjiä ja käykää vierailulla maakuntamme yrityksissä! - Merja Blomberg, toimitusjohtaja, Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry

- Kansanedustajien yrityskierrokset starttasivat elokuun alusta. Voimme vaikuttaa maakunnan asioihin heidän kauttaan.

10.9.2019: Y-blogi: Yrityskaupan valmistelu vaatii aikaa ja työtä - Jan Kontiainen, Jatkis-hankkeen projektipäällikkö

- Kasvava liikevaihto, tulos ja osinko, kannattavuuden positiivinen kehitys. Nämä ovat parhaat tunnusmerkit yritykselle, joille riittää kysyntää yrityskauppamarkkinoilla. 

8.9.2019: Y-blogi: Jaksaa! Jaksaa! Jaksaa! - Hannu Urjanheimo, psykiatriaan erikoistunut sairaanhoitaja ja työnohjaaja

- Älkää yrittäjät ajako itseänne liian ahtaalle, seurauksista kärsii liian moni ja muistakaa toisaalta, ettemme kukaan ole korvaamaton!

8.4.2019: Y-blogi: Toimitusjohtaja pagisee - Rakennetaan maailman paras maa yrittäjille - Merja Blomberg, toimitusjohtaja, Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry

- Elämme mielenkiintoisia aikoja. Millainen maa on se Suomi, johon herätään heti ensi maanantaina eduskuntavaalien jälkeen?

4.4.2019: Y-blogi: Saammeko jalomielisemmät päättäjät kuin mitä ansaitsemme? - Perttu Kouvalainen, puheenjohtaja, Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry

Vaalityön innostamille ehdokkaille tekisi hyvää muistaa Aristoteleen viisaus: “Olemme sitä mitä toistuvasti teemme. Erinomaisuus ei siis ole teko vaan tapa.”

4.3.2019: Työn perässä päästävä Suomeen - Ali Giray, Pohjois-Karjalan Yrittäjien hallituksen jäsen, Suomen Yrittäjien maahanmuuttajayrittäjyyden verkoston puheenjohtaja

- Ylimitoitettu byrokratia sekä kohtuuttomat kieli- ja muut vaatimukset estävät pätevien ja sopivien maahanmuuttajien pääsyn Suomeen. Heitä tarvitaan sekä työntekijöinä että yrittäjinä.

1.3.2019: Kunnat pois yritysten tontilta - Merja Blomberg, toimitusjohtaja, Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry

Kunnan ja yrityksen roolit sekoittuvat jo liikaa: etenkin pk-yrityksiä pelataan tietoisesti ulos markkinoilta.

18.10.2018: Y-blogi: Rohkeutta Ystäväni - Perttu Kouvalainen, puheenjohtaja, Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry

- Puuttuuko meiltä suomalaisilta laajemmin tarkasteltuna rohkeutta tai oikeaa asennetta? Olemme historiallisesti kansa, joka on aina kahden suuren voiman välissä joutunut nöyrtymään.

16.7.2018: Uusi suunta yrityksille strategista ajattelua kehittämällä! - Mikko Vänttinen, aluejohtaja, Finnvera Itä-Suomi

- Elämme juuri nyt keskellä kautta-aikain suurinta teknologista murrosta, joka tulee tavalla tai toisella muuttamaan elämäämme ja yritystemme toimintaedellytyksiä.