Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Yrittäjätarina: Digitaalisista ratkaisuista ketteryyttä

Pohjois-Karjalan yritysten kilpailukykyä rajoittavat nykyaikaisten työskentelytapojen ja teknologian vajavainen hyödyntäminen. Tällaiseen näkemykseen päätyi yritysten toimintaa parin vuoden ajan aktiivisesti seurannut Jari Rahkala.

LeanOps kehittää yritysten toimintaa kilpailukykyisemmäksi nykyaikaisten digiratkaisujen avulla.

Pohjois-Karjalan yritysten kilpailukykyä rajoittavat nykyaikaisten työskentelytapojen ja teknologian vajavainen hyödyntäminen. Tällaiseen näkemykseen päätyi yritysten toimintaa parin vuoden ajan aktiivisesti seurannut Jari Rahkala.

– Täällä on valtavan hyviä yrityksiä, joilla on pitkiä perinteitä, hyviä tuotteita ja aitoa omaa juttua. Sen kun saa päivitettyä maailmaluokan tekemiseen, se on mahdottoman kova juttu.

Rahkalan Kontiolahteen vuoden alussa perustama LeanOps kehittää yritysten toimintaa luomalla niiden tarpeisiin sopivia tuottavuutta ja kilpailukykyä parantavia digitaalisia ratkaisuja. Yksi esimerkki digitaalisista ratkaisuista on johtamisjärjestelmä, joka kerää informaatiota yrityksen ydintoiminnoista.

– Puhutaan semmoisesta kuin tiedolla johtamisesta. Johto pystyy muodostamaan kokonaiskuvan yrityksestä, analysoimaan tietoa ja ymmärtämään, mitä pitäisi tehdä, että tultaisiin paremmaksi.

Pullonkaulat esille

Palveluiden ja tuotteiden pienten katteiden vuoksi yritysten toiminnan on oltava tarkasti optimoitua. Vaikka työntekijät pyrkisivätkin virtaviivaisuuteen, pitkällä aikavälillä juurtuneet työskentelytavat voivat estää kokonaiskuvan hahmottamisen.


Jari Rahkala toteaa yritysten kaipaavan tänä päivänä muutoksiin sopeutuvia järjestelmiä toimintansa tueksi.

– Aika pienillä ratkaisuilla toimintaa saa paljonkin nopeammaksi. Teen käytännössä töitä yrityksen sisällä kaikkien työntekijöiden kanssa, että saadaan ongelmia ratkaistua. Yrityshän on puhdas putki parhaimmillaan: mikä sisään tulee, tuottaa aika tehokkaasti ulos tuotteita ja palveluja, Jari Rahkala toteaa.

Järjestelmien tulee puolestaan olla helposti henkilökunnan muunneltavissa aikana, jona liiketoimintaympäristö, informaation tarve ja kilpailutilanne elävät jatkuvassa liikkeessä.

– Valitettavan usein yrityksissä ostetaan jokin valmis järjestelmä, joka ei vastaakaan tarpeita. Siitä voi tulla riippakivi, syy, miksi toimintaa ei voi kehittää.

Yhteisöstä apua

Uuden yrittäjän voi toisinaan olla hankalaa hivuttautua osaksi yrittäjäyhteisöä. Lukion jälkeen Lieksasta 30 vuodeksi Etelä-Suomeen muuttanut Jari Rahkala kertoo kuitenkin saaneensa yllättävän lämpimän vastaanoton.

– Vähän niin kuin kotiin olisi tullut, olin ihan äimistynyt. Pohjois-Karjalan Yrittäjillä on niin paljon tapahtumia, tukitarjontaa, koulutuksia ja vapaa-ajantapahtumia yrittäjille, että se oikeastaan vie mukanaankin.

Rahkala toteaa ihastuneensa alueen vilpittömään ja avoimeen verkostoon.

– Samalla hengellä teen työtäni, sen pitää olla aitoa auttamista, itsensä peliin laittamista sen yrityksen puolesta, jolle tehdään asioita.

Teksti ja kuva: Piia Juntunen