29.2.2020 klo 08:32
Uutinen

Talouskasvu lähinnä yksityisen kulutuksen varassa

Pienten ja keskisuurten yritysten odotuksia lähiajan suhdannekehityksestä kyseltiin jälleen alkuvuodesta. Pohjois-Karjalassa yleinen suhdannenäkymä on pudonnut negatiiviseksi viime syksyisestä ja on myös pääosin lähialueita heikompi. Kansantalouden kasvun hidastuessa suhdannenäkymien saldoluku laski koko valtakunnantasolla lievästi ja sai arvon yhdeksän, kun Pohjois-Karjalassa luku oli – 1.

Myös arvio työllisyyden kehityksestä on Pohjois-Karjalassa synkkä. Tutkimuksessa kysyttiin arviota henkilökunnan määrästä vuoden päästä. Luku teki jyrkän laskun + 11 miinus kuuteen. Jyrkkä lasku kuvastaa viiden vuoden takaista tilannetta.

Odotusten heikkeneminen vastaa pitkälle yleistä käsitystä talouden kehityksestä. Talouskasvu on hidastunut Suomessa. Kehitys on ollut samansuuntainen myös kaikilla keskeisillä markkina-alueillamme. Tällä hetkellä Suomen talouskasvu on lähinnä yksityisen kulutuksen varassa.

Myös odotukset liikevaihdon kasvusta ovat hiipuneet Pohjois-Karjalassa. Saldoluku laski ja syksyn barometrissa se oli vielä 24, kun nyt keväällä arvo oli 10. Arvo on selvästi alle hyvän talouskehityksen pitkäaikaisen keskiarvon. Kannattavuusodotukset ovat myös entisestään heikentyneet saldoluvun ollessa – 1.

Uusien työpaikkojen syntyminen hidastuu selkeästi. Työllistämisen suurimmiksi esteiksi yrittäjät vastaavat työvoiman saatavuuden, kysynnän riittämättömyyden tai epävakaisuuden, työn sivukulut sekä irtisanomisen vaikeuden. 28 % vastaajista ilmoitti, että ei ole tarvetta työllistää.

Pohjois-Karjalassa 14 % pk-yrityksistä kokee tarvetta sopeuttaa toimintaansa nykyisen suhdannetilanteen vuoksi. Lomautukset, työaikajärjestelyt ja irtisanomiset ovat yleisimmät toteutetut tai harkinnassa olevat sopeutustoimet. Edelleenkin suuri enemmistö, eli 71 prosenttia pk-yrityksistä aikoo säilyttää nykyisen henkilöstömääränsä.

Omistajanvaihdokset lisääntyvät ja nyt 14 % yrityksistä suunnittelee toteuttavan sen seuraavan kahden vuoden sisällä. Alueen yrityksistä 48 % seuraa aktiivisesti yrityksen arvon kehitystä. Lähdes puolet yrityksistä, 48 %, kääntyisi omistajanvaihdostilanteessa alueemme maksuttomien omistajanvaihdospalveluiden puoleen. Järjestömme Jatkis-hankkeessa ovi onkin käynyt tiuhaan tahtiin ja mukana on jo 85 yritystä. Hankkeessa mukana olevien yritysten liikevaihto on yhteensä n. 53 miljoonaa euroa ja työllistävä vaikutus on n. 370 henkilöä. Osallistujista 17 on tehnyt kaupan hankkeen aikana ja kauppaneuvotteluja on käynnissä 20 yrityksessä.

Merja Blomberg toimitusjohtaja Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry