13.9.2020 klo 07:26
Uutinen

Villi ja vapaa

Lieksan Naisyrittäjät ry on itsenäinen yrittäjäyhdistys, joka tekee tiivistä yhteistyötä Lieksan Yrittäjien kanssa.

Lieksassa Naisyrittäjillä on jo pitkät perinteet. Lähes 70 vuotta sitten miesyrittäjien puolisoina toimineet naiset perustivat yhdistyksen tekemisen puutteeseen, ja pian yhdistys ei ollut enää vain ”ukkoyrittäjien puolisoiden puuhastelua”, vaan naiset itsekin ryhtyivät yrittäjiksi.

– Noilta ajoilta juontaa juurensa se, että jäseneksi pääsee myös ei-yrittäjät. Naiset, jotka ovat luopuneet yrittäjyydestä, voivat olla silti jäseniä, Lieksan Naisyrittäjien puheenjohtaja Taina Kiiskinen kuvailee.

Tasainen tahti

Jäsenistöä yhdistyksellä on tällä hetkellä 50, mukaan lukien yli 70-vuotiaat kunniajäsenet ja nuorisojäsenet.

– Jäsenmäärä on pysynyt melko samana jo vuosia. 60 vuotta täyttäessämme meillä oli tavoitteena, että meillä olisi 60 jäsentä, ja onnistuimme siinä. Olen ylpeä, että meillä on elävä ja aktiivinen yhdistys, Kiiskinen iloitsee.

Hän nauraa yhdistyksen hallituksen jäsenen Milla Tirkkosen kanssa, että Lieksan Naisyrittäjistä on kenties profiloitunut seremoniayhdistykseksi, sillä se on aktiivisesti mukana kaikessa Lieksaa elinvoimaisena pitävässä toiminnassa ja lähtee helposti yhteistyökumppaniksi tapahtumiin.

– Me teemme hyvin avoimesti yhteistyötä Lieksan Yrittäjien kanssa.

Epäselvyys riitti

Taina Kiiskinen kuvailee Lieksan Naisyrittäjiä villiksi ja vapaaksi yhdistykseksi. Se kuului pitkään Suomen Yrittäjänaisten valtakunnalliseen kattojärjestöön, mutta kun kattojärjestössä ilmeni taloudellisia epäselvyyksiä, yhdistys päätti erota.

– Siinä samassa Yrittäjänaisten kokouksessa Helsingissä erosi ainakin viisi paikallisjärjestöä kattojärjestöstä. Lieksa oli yksi niistä, Kiiskinen muistelee vuoden 2007 tapahtumia.

Toinen syy eroon olivat isot jäsenmaksut.

– Moni meistä maksoi myös Lieksan Yrittäjien jäsenmaksuja, ja mietimme, että mitä me kahteen paikkaan maksetaan, kun saamme kattojärjestötiedon Lieksan Yrittäjien kautta. Nyt saamme määrätä itse taloudestamme ja jo vuosia jäsenmaksu on ollut puolet vähemmän kuin mitä se olisi Yrittäjänaisiin kuuluessa.

Lieksan Naisyrittäjistä 75–80 prosenttia kuuluu myös Lieksan Yrittäjiin. Silti itse yhdistys ei ole halunnut ryhtyä Lieksan Yrittäjien naisjaostoksi.

– Kosiskelua on ollut Lieksan Yrittäjiin, mutta miksi kuopata elinvoimainen yhdistys? Jos meillä menisi huonosti eikä aktiivisuutta löytyisi, niin tilanne olisi varmaan toinen, Kiiskinen pohtii.

Naisten kesken

Milla Tirkkonen kokee Lieksan Naisyrittäjät erityisesti vertaistukiryhmäksi. Hän huomauttaa, että suurin osa Lieksan Naisyrittäjistä on mikroyrittäjiä.

– Silloin jos koska verkosto on suunnattoman tärkeä.

Toki yhdistys järjestää myös paljon sekä kaupunkia virkistäviä tapahtumia että omia illanistujaisia ja yritysvierailuja. Vuosijuhlassa palkitaan vuoden naisyrittäjä, ja vuosittain taloutta tasapainotetaan varainhankinnalla. Vuosikymmenisä se on tapahtunut muotinäytöksillä, mutta tänä vuonna se oli ystävänpäivän disco. Iso ponnistus vuosittain on myös Pielisen Messut muiden alueen yrittäjäjärjestöjen kanssa. Kesäkuun alussa järjestettiin jäsenistön kauden päättäjäiset, jossa keskusteltiin yhdessäolon lomassa paljon koronan aiheuttamista muutoksista jäsenien yrityksissä.

– Rankan kevään jälkeen oli ilo tarinoida 20 ”siskon” kesken, Kiiskinen päättää.

Teksti ja kuva: Suvi Palosaari