19.2.2021 klo 06:16
Uutinen

Valtion tulee suojella suomalaisia yrityksiä muutoksilta… eiku

Rajat kiinni maahanmuutolta, metsien käyttöä on rajoitettava, verotuksella on pienennettävä tuloeroja, liitot tarvitaan turvaamaan heikkoja työntekijöitä… Elämme intohimoista yhteiskunnallisten keskustelujen aikaa. Demokratian perusteena oleva keskustelu ja toisen ymmärtäminen ovat vaihtuneet korostuneen minäkeskeiseksi, kuka pitäisi rokottaa ensimmäisenä, huutamiseksi.

Länsimaiden demokratioissa esiintyi jo ennen pandemiaa erittäin vahvaa tyytymättömyyttä politiikan suuntaan. Olemme seuranneet reaaliajassa niin Brexitin toteutumista, jossa muutos haluttiin, vaikka lopulta äänestäjätkin alkoivat ymmärtää mitä ovat tekemässä. Samoin Yhdysvalloissa Trumpia äänesti neljän vuoden epäluotettavan toiminnan jälkeenkin yli 70 miljoona kansalaista.

Keskustelumme aiheet tai kulttuuri ei todellakaan ole uusi ilmiö. Presidentti Urho Kekkonen kirjoitti 1934 demokratian itsepuolustus -pamfletissa ääriliikkeiden noususta ja demokratian työkalujen kuten sananvapauden käyttämisestä itsensä demokratian tuhoamisessa ja oman ajattelun korostamisessa. Mutta ymmärrämmekö oikeasti, mistä tyytymättömyys pohjimmiltaan nousee? On typerää ja halpamaista tuomita ääriliikkeiden helppoihin ratkaisuihin turvautuvat kansalaiset typeriksi ja halpamaisiksi. Pelottavan usein kysymyksessä on kuitenkin huoli omasta selviytymisestä ja merkityksettömyyden tunteesta. Vaikka tunne kanavoituukin ilmastonmuutoksen vähättelyksi tai rasistiseksi syyttelyksi.

Suomi tarvitsee nyt historiallisen paljon yhtenäisyyttä ja kaikkia yrityksiämme. Valtion rajoitukset ja tuet ovat juuri nyt välttämättömiä, mutta meidän tulee osata luopua molemmista heti kun se on mahdollista. Meidän on kasvatettava toimintaedellytyksiä ja ihmisten rohkeutta tekemiseen. Tarvitsemme politiikalta selvää suuntaa, verotuksen kannustavuutta ja joustavuutta, joka paikallisena sopimisena jo tässäkin kriisissä osoitti toimivuutensa.

Lisäksi me tarvitsemme ilmapiirin, jossa otamme avosylin vastaan myös maahanmuuttajat. 1800-luvulla ollessamme itse Venäjän keisarin alamaisia tänne muutti mm. Finlaysonin, Stockmannin, Pauligin ja Gutzeitin kaltaisia riskinottajia. Toivokaamme heidät avosylin tervetulleeksi myös 2020 luvulla.

Meidän suurin mahdollisuutemme on samalla suurin uhkamme.

Yrityksiemme vastuullinen toiminta ja korkeasti koulutetut kansalaisemme on kannustettava täysin voimin ilmastonmuutoksen torjuntaan ja samalla sen avaamien mahdollisuuksien hyödyntämiseen. Se ei tapahdu vain rajoitusten kautta, vaan politiikkana, jossa yritykset nähdään ratkaisuina ja yrittäjien annetaan olla ratkaisijoita. Kuinka moni uskoi Elon Muskin asettamaan tavoitteeseen muuttaa maailman autoilu pois fossiilisista polttoaineista? Teslan osakekurssin ja perinteisten autonvalmistajien viimeisten julkistusten perusteella aika monet alkavat uskoa.

Perttu Kouvalainen
puheenjohtaja