Etsi

Yrityskauppatarinat

Kokoamme tälle sivulle ajankohtaisia ja mielenkiintoisia artikkeleita, blogeja sekä kirjoituksia yrityskaupoista ja omistajanvaihdoksista. Klikkaa alta löytyviä linkkejä lukeaksesi lisää.

Yrityskauppatarinat:
 

6/2021 Ficon myytiin Ruotsiin - joensuulainen konepaja hamuaa kasvu-uralle osana pörssiyhtiötä – Ficon Oy, Karjalainen, kirjoittajana Jukka Laurimo

Avolava-autojen erilaisiin varusteisiin, kuten auroihin ja hiekoituslaitteisiin sekä painepesureihin, erikoistunut Ficon Oy siirtyy osaksi Tukholman pörssiin listattua Sdiptech-sijoitusyhtiötä. Yrityskauppa tuo uudistuksia jo alkuvaiheessa ainakin Ficonin taloushallintaan (juttu Karjalaisen tilaajille).


4/2021 Mielipide: Yrityskaupoilla mahdollisuus taklata lopettavien yritysten jättämää aukkoa – Yrityksen ostaminen on aina varteenotettava vaihtoehto yrityksen perustamiselle, Iisalmen Sanomat, Paula-Aikio Tallgren

Yritysten konkurssien määrää on seurattu kevään aikana tiiviisti. Koronapandemian ennakoitiin lisäävän konkursseja tsunamin kaltaisesti. Nyt tiedetään, että merkittävää konkurssien kasvua ei ole näköpiirissä. Savon Yrittäjien meneillään oleva koronakysely kertoo konkurssiuhan prosentuaalisesti jopa vähentyneen viime marraskuusta.


3/2021: Kolmen vuoden haku tuotti tuloksen, vaikka välillä meinasi jo huolestuttaa – Kiihtelysvaaran konepaja sai uudet yrittäjät, Karjalainen

Vuodesta 1988 Kiihtelysvaarassa toiminut Kone ja Metalli Eronen Oy on saanut uudet yrittäjät (juttu Karjalaisen tilaajille).


3/2021: Mistä jatkaja puusepän yritykselle? - Yrittäjäjärjestön ov-vastaavat, Puumies-lehti

Puusepänalan yritys on usein voimakkaasti henkilöitynyt ja siksi haastava myydä. Yrityskauppaa kannattaakin ryhtyä valmistelemaan jo hyvissä ajoin. Asiantuntijat näkevät, että valtakunnallinen mestari-kisälli-ohjelma voisi vauhdittaa alan yrityskauppoja.


2/2021: Myyjän ja ostajan yhteinen visio auttoi onnistumaan yrityskaupoissa - Harri Mikkonen, Teppo Mononen, Kaupparinne Teppo Mononen Oy

Yrittäjyys on kiinnostanut Mikkosta lähestulkoon koko työelämänsä ajan. Kynnys lähteä yrittäjäksi yksin, oli kuitenkin korkea. Kun Kaupparinteen entinen omistaja Teppo Mononen kysyi Mikkosta kanssaan osakkaaksi vuonna 2013, sanoi Mikkonen ensin ei. Keskusteluita jatkettiin ja lopulta vuonna 2014 Mikkonen päätti heittäytyä. Vaikka haave oli selvä, tuntui lainan ottaminen sekä yrittäjyyden ja perhe-elämän yhdistäminen isolta päätökseltä. Kirjoittaja Teemu Huuki.


2/2021: Näkemisen ratkaisuista hengenpelastukseen - Simo Jurvelin, Timo Jokipalo, Joensuu Specsavers

Specsavers sai alkunsa vuonna 1984 Ison-Britannian Guernseyn saarella, kun optometristit Doug ja Mary Perkins päättivät perustaa optikkoliikkeen makuuhuoneensa pingispöydälle. Tuon pingispöydän ääreltä Specsavers rantautui vuonna 2008 myös Joensuuhun. Siellä juuri Ruotsista Suomeen muuttanut optikko Simo Jurvelin sai käteensä avaimet Kauppakeskus Iso Myyhyn valmiiksi rakennettuun Specsavers-liikkeeseen. Kirjoittaja Teemu Huuki.


2/2021: Keittiöt kuntoon, Arto Korhonen! - Arto Korhonen, ProKitchen Finland Oy

Joku voisi sanoa, että yrittäjäksi lähteminen tällaisena aikana on uhkarohkeaa, hullujen hommaa. Joulukuusta 2020 joensuulaisen suurkeittiölaitteiden huolto- ja korjauspalveluyritys ProKitchenin yrittäjä-omistajana toiminut Arto Korhonen näkee asian toisin: omassa yrityksessä menestyminen on kiinni itsestä. Kirjoittaja Teemu Huuki.


2/2021: Rohkeus päättää omasta elämästä siivitti nopeisiin yrityskauppoihin - Auli ja Antti Koistinen, Joensuun Mainospiste Oy

Hyppy tuntemattomalle alalle yrittäjiksi on antanut intoa Auli ja Antti Koistiselle paneutua onnellisuuden ja elämän tasapainoon. Kirjoittaja Teemu Huuki.


2/2021: Joustavilla järjestelyillä ja hyvällä taustatyöllä kasvuyrityksen johtoon - Ari Pirinen, Jouni Kontkanen, Palavaneri Oy

Ari Pirisen perustaessa Palavanerin autotalliinsa Hammaslahdessa 1993, elettiin pahintalama-aikaa. Kun esisopimukset yrityksen myynnistä Jouni Kontkaselle kirjoitettiin helmikuussa 2019, iski korona. Vaikka ajat eivät varsinaisesti ole olleet Palavanerin puolella, on yrityksen myynti kasvanut joka vuosi, eikä tappiollista tilinpäätöstä ole tehty kertaakaan. Kirjoittaja Teemu Huuki.


1/2021: Liiketoimintakauppa toteuttaa strategiaa - Jyrki Jalli, Sirpa Hirvonen ja Jouko Tanskanen, Insinööritoimisto Tanskanen Oy

Syyskuussa julkistetulla liiketoimintakaupalla Ideastructura Oy osti Insinööritoimisto Tanskanen Oy:n. Helsingissä, Hämeenlinnassa ja Kokkolassa toimineen Ideastructuran alue laajeni näin Savonlinnaan ja Kuopioon. Artikkeli on julkaistu ensin Koti-Karjalassa. Jutun Kirjoittaja Riitta Mikkonen.


1/2021: Kaupparinne Teppo Mononen Harri Mikkoselle - Teppo Mononen, Harri Mikkonen, Kaupparinne Teppo Mononen Oy

Aiemmin rautakaupan omistus jakautui Mikkoselle ja Teppo Monoselle. Mononen oli myös yrityksen pääomistaja. Mononen jatkaa yrityksen palveluksessa mutta vähentää työmääräänsä. Artikkeli on julkaistu ensin Karjalaisessa. Jutun kirjoittaja Heidi Kuosmanen / Karjalainen.


12/2020: Juuan LVI jatkaa yhden johtajan alaisuudessa - Heli Partanen, Risto Hirvonen, Juuan LVI Oy

Ensi vuonna 30-vuotista taivaltaan juhlistavan Juuan LVI Oy:n omistussuhteissa tapahtui syksyllä muutoksia, kun yhtiön koko osakekanta siirtyi liperiläiselle Heli Partaselle. Artikkeli on julkaistu ensin Vaarojen Sanomissa. Jutun kirjoittaja Juha-Matti Junkkari / Vaarojen Sanomat.


11/2020: Yrityskaupat ovat äkkilähtö yrittäjyyteen - Olli Hirvikangas, Moose Fabric Oy

Lehmosta kotoisin oleva, nykyisin Liperissä asuva Olli Hirvikangas, 34, kertoo, että viihtyi oikein hyvin työssään Keski-Karjalan musiikkiopiston viulunsoiton opettajana. Jotain kuitenkin uupui. Veri veti yrittäjäksi. Jutun kirjoittaja Olli Sorjonen / Karjalainen


11/2020: Monosen Puutarha jatkaa paikallisessa omistuksessa - Erkki Myller, Jaakko Huikuri / Matti Mononen, Monosen Puutarha Oy

Joensuun Viherkeskuksenakin tunnettu Joensuun Ympäristötuotanto Oy on ostanut Reijolassa sijaitsevan Monosen Puutarha Oy:n. Liiketoimintakauppa kasvattaa Erkki Myllerin ja Jaakko Huikurin kahdestaan puoliksi omistaman yhtiön puutarhaliiketoimintaa merkittävästi. Jutun kirjoittaja Aaro Virolainen / Karjalainen.


6/2020: Ammattitaitoista Diesellaitteiden korjausta - Jani Rantanen, Markus Manninen, Joen Diesel Oy

Joensuussa sijaitseva Joen Diesel Oy on diesellaitteiden erikoiskorjaamo. Yrityksessä tapahtui vuodenvaihteessa omistajanvaihdos Jatkiksen avulla. Yrittäjien mielestä vaihdos tapahtui sujuvasti.


4/2020: Verkkolammen hoitokoti on loppuelämän koti - Minna Varis ja Niina Takala, Verkkolammen hoitokoti

Uudet yrittäjät Minna Varis ja Niina Takala ovat kokeneita sairaanhoitajia, ja pääsevät nyt hyödyntämään osaamispääomaansa oman yrityksen kautta.


2/2020: Yritystoiminta jatkuu kaupantekoon saakka - Osmo Vänskä, Taksi ja tilausajot O. Vänskä

64-vuotias Vänskä miettii suunnitelmallista ja hallittua eläkepäiville siirymistä. Jossain vaiheessa kaikki on myynnissä, joko osina tai kokonaisena. Jatkis-hankkeen kanssa on papereita jo täytelty, ja ensimmäiset ostajaehdokkaatkin jo tarjouksiaan laskevat.


2/2020: Pitkä työsuhde vaihtui yrittäjyyteen - Marko Tuhkanen, PR-Aitta Oy

PR-Aitan ostanut Marko Tuhkanen kertoo asiakkaiden tarpeen muuttuneen vuosien mittaan. Hän pyrkii uudistamaan ajan mukana valikoimaa ja palvelua kehittäen.


10/2019: Metans Oy osti Metallityö Tanskasen liiketoiminnan - Antti Apilo, Metans Oy / Kari Tanskanen, Metallityö Tanskanen Oy

Apilolle Metallityö Tanskasen liiketoiminta tarjosi juuri niitä asioita, joita toimivan yrityksen ostamiseen parhaimmillaan voi sisältyä: terveen ja kannattavan liiketoimintapohjan, laajan ja monipuolisen asiakaskunnan, hyvän imagon ja neuvonnallisen yhteistyön luopuvan yrittäjän kanssa.


Muut kirjoitukset aiheesta ja Jatkiksesta:

 

2/2021: Poikkeusolot eivät yrityskauppoja hidastaneet - päinvastoin - Jan Kontiainen, Merja Blomberg, Jatkis-hanke

Vuoden 2018 lopussa Sanomalehti Karjalainen haastatteli Jan Kontiaista. Juttu käsitteli vuosi sitten tapahtunutta yrityskauppaa, jossa Jan Kontiaisen ja hänen sukunsa omistama Itä-Suomen Hoitokodit Oy myytiin Mehiläinen Oy:lle. Silloin vielä ansaittua sapattivapaata viettänyt entinen toimitusjohtaja Kontiainen paljasti aikovansa hakea ”yhtä kiinnostavaa työpaikkaa.” Nyt tiedämme tuon paikan olleen projektinjohtajan pesti Pohjois-Karjalan Yrittäjien yrityskauppoja tukevassa Jatkis-hankkeessa, jota Kontiainen on luotsannut helmikuusta 2019 asti.


8/2020: Arvotyöpaja kutsuu, sillä aina kannattaa kehittää - Jari Kaltiainen, JaloSteel Oy, Lieksan Terähuolto Oy / Jouko Piirainen, Business Joensuu / Jan Kontiainen, Jatkis-hanke

Business Joensuu ja Pohjois-Karjalan Yrittäjät tunnistivat yritysten kasvavan palvelutarpeen Pohjois-Karjalan omistajanvaihdosbuumissa ja yhdistivät resurssinsa. Näin syntyi uniikki oppimisympäristö - Arvotyöpaja sekä sähköinen arvoanalyysi-sovellus.


6/2020: Järjestön omistajanvaihdospalvelut - Jan Kontiainen, Jatkis-hanke

Viime vuoden alussa käynnistyneiden palvelujen piiriin on hakeutunut noin sata yritystä. Kolmessakymmenessä yrityksessä on päädytty yritysjärjestelyihin, joissa omistajan vaihdos on toteutunut osittain tai kokonaan.


1/2020: Jatkis-hanke sai uuden yritysvalmentajan - Hanna Koponen ja Mona Teräs, Pohjois-Karjalan Yrittäjät, Jatkis-hanke

Omistajanvaihdoshanke Jatkiksella on paljon kysyntää ja asiakasmäärän kasvun myötä tuli projektipäällikkö Jan Kontiaisen työpariksi vuoden alusta yritysvalmentajaksi Hanna Koponen.


8/2019: Y-blogi - Yrityskaupan valmistelu vaatii aikaa ja työtä - Jan Kontiainen, Jatkis-hanke

Kymmenien yritysten otannan perusteella voidaan todeta, että useimmissa yrityksissä on järkevää toteuttaa jonkinlainen kehityshanke ennen myyntisuosituksen antamista. Yritys, jossa liiketoiminnan edellytykset ovat hyvät ja historiallinen kehitys positiivinen, löytää uuden omistajan aina helpommin.


1/2019: Jatkis-hanke tukee ja vauhdittaa yrityskauppoja - Jan Kontiainen ja Joonas Hiltunen, Jatkis-hanke

Lähes jokainen yritys vaihtaa jossakin vaiheessa omistajaa, ellei lopeta toimintaansa ennen sitä. Tämän takia yritys kannattaa pitää aina siinä kunnossa ja järjestyksessä, että sen jatkuvuus omistajanvaihdoksen jälkeen on turvattu.