Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Loistavaa yhteistyötä rennolla otteella

Kontiolahden Yrittäjien artikkeli Pohjois-Karjalan Yrittäjien 80-vuotisjuhlajulkaisusta.

Pääkuva: Kontiolahden Yrittäjät ry:n hallituksen jäseniä vuodelta 2019. Kuva: Niina Vatanen

Kontiolahden Yrittäjät ry
11.1.1982


Arja Kaasinen, Plasthill Oy

Plasthill Oy:n yrittäjä Arja Kaasinen toimi kymmenisen vuotta Kontiolahden Yrittäjät ry:n hallituksessa 2000-luvulla. Kaasinen muistele Kontiolahden Yrittäjien toiminnan olleen tuolloin hyvin inspiroivaa ja positiivista.

Silloin oli aika montakin maakunnan ja valtakunnan hankkeita meneillään. Siinä oli jonkinlainen valtion tukiverkosto-pilottihankekin menossa. Toiminta oli kaiken kaikkiaan hyvin aktiivista.

Kaasinen pohtii, että 2000-luvulla alkoivat kehittyä myös yhteiset yrittäjätapahtumat, ja niitä alettiin järjestää ympäri vuoden. Nykyisinkin Plasthill Oy:n viisihenkinen yrittäjäperhe osallistuu yrittäjäjärjestön tapahtumiin aina kuin voi.

Mustavaaran laskettelutapahtumissa olemme käyneet, ne on järjestetty joka kevät monen vuoden ajan, ja lisäksi syysjuhlassa tai pikkujoulussa. Ne ovat olleet ihania, tärkeitä tapahtumia!

Arja Kaasinen kuvailee, että parinkymmenen vuoden aikana yleinen asenneilmapiiri yrittäjiä kohtaan on muuttunut hyväksyvämmäksi. Yrittäjiä ei ole aina katsottu suopein silmin, mutta 2000-luvulla tilanne alkoi muuttua, ja siitä se on entisestään muuttunut.

Jos miettii tätä korona-aikaakin. Yrittäjille tuli aika paljonkin erilaisia tukimuotoja ja yhteiskunta otti huomioon yrittäjien tilanteen.

Yhteistyötä Kontiolahden kunnan kanssa Kaasinen kiittää vuolaasti. Kunta on kuunnellut, jos on ollut tarvetta.

Kontiolahtihan on yrittäjäkuntana vähän edelläkävijä Pohjois-Karjalassa, siltä minusta ainakin tuntuu. Täällä on aina ollut hyvin yrittäjämyönteinen ilmapiiri.

Arja Kaasinen toteaa, että yrittäjäyhdistyksen toiminnassa on tärkeää erilaiset yhteiset tapahtumat.

Ne ovat hyvin tärkeitä varsinkin yksinyrittäjille. Hallituksessa olokin antoi minulle nimenomaan sitä, että sain tutustua uusiin yrittäjiin, kun he tulivat esittelemään itsensä kokouksiin.

Yrittäjäjärjestöön kuuluminen vaikuttaa Kaasisen mukaan myös yritystoimintaan. Tutustuessa järjestötoiminnassa toisiin oman paikkakunnan yrittäjiin, on helpompi kehittää yhteistyötä ja käyttää eri tilanteissa tutun yrittäjän palveluita.

­Järjestössä oleminen synnytti yhteistyötä eri yritysten kanssa, jota olemme tehneet ihan alkumetreiltä näihin päiviin saakka.

 

Seppo Turunen, Profit-Visio Oy

Jo vuodesta 1988 alkaen yrittäjänä ja Kontiolahden Yrittäjät ry:n jäsenenä toiminut Seppo Turunen on nähnyt vuosikymmenten aikana niin nousu- kuin lamakaudetkin, ja isot alueelliset muutokset yrityskentällä, kuten Perloksen alasajon. Hän sanoo, että viimeisimpien vuosien aikana yrittäjäjärjestölle on kuulunut edelleen hyvää.

Sanoisin, että Kontiolahdella on ollut sellainen erityispiirre niin pitkään kuin minä muistan, ja joka edelleen jatkuu, että yhteydenpito on ollut hyvin tiivistä kunnan päättäjien kanssa – niin kunnanhallitukseen kuin kunnan virkamiehiin. Kontiolahti on ollut Suomenkin tasolla yhteistyössä edelläkävijä.

Turunen sanoo, että omasta aktiiviajasta on jäänyt hyvin mieleen se, kun kunnan kanssa suunniteltiin, mitä kehittämistoimia voitaisiin elinkeinopuolelle yhteistuumin tehdä.

Yrittäjiä kuunneltiin hyvin herkällä korvalla ja me kuunneltiin kuntapäättäjiä.

Hän kiittelee, että yhteistyö kunnan kanssa on ollut hyvin luottamuksellista ja aktiivista molemmilta puolilta.

En muista, että siinä yhteistyössä olisi koskaan ollut mitään säröjä.

Seppo Turunen sanoo, että aktiivinen yhteistyö ja kenttätyö eivät ole menettäneet merkitystään missään vaiheessa. Edunvalvonta onnistuu parhaiten, kun yrittäjien hallitus jalkautuu ja vierailee alueen yrityksissä.

Toivon, että se tapa jatkuisi, kunhan yrittäjien hallitus pääsee kokouksia pitämään, enkä näe syytä, miksei jatkuisi. Viestintä ja kohtaaminen ovat asioita, joista kannattaa pitää kiinni jatkossakin.

Turusen mukaan Kontiolahden Yrittäjien tärkein toimintamuoto on edunvalvonta.

Kontiolahden Yrittäjät ei ole vain sen jäsenille, vaan se ajaa kaikkien yrittäjien etuja, onpahan jäsen tai ei. Siihen järjestö on hyvä työkalu.

Kontiolahdelle tiivis yhteistyö on tuonut esimerkiksi kaavoituksessa merkittäviä yritysalueita Lehmoon, Uuroon sekä Vaskelaan. Turunen sanoo, että järjestö haluaa osaltaan tukea, että kunnalla olisi tarjota uusille, kasvaville ja kansainvälistymisestä kiinnostuneille yrityksille puitteet ja mahdollisuudet toimia.

Haluamme, että yrittäjiä tulee lisää ja entiset voivat hyvin ja kasvavat. Myöskin ihan yksinyrittäjistä pidetään huolta. Yritys on ihan yhtä arvokas, on siinä yksi tai sata henkilöä, Turunen päättää.

 

Annamari Kärki, Carki Oy

Kontiolahden Yrittäjät ry:n nykyinen puheenjohtaja Annamari Kärki kertoo, että järjestö toimii nykyään noin 200 jäsenyrityksen äänitorvena. Hallituksessa on näkökulmaa useilta eri toimialoilta metallista viestintään ja kehittämisestä kampaamoon.

Kärki sanoo, että yhteistyö Suomen loistavimman kunnan kanssa on tiivistä ja sen kehittämisyhtiö Kontionloikka toimii arvokkaana kumppanina sekä käytännön työparina. Yhteistyötä on myös koulujen kanssa, joissa annetaan yrittäjyyskasvatusta sekä luodaan uskallusta ja rohkeutta rapoluille.

Kärjen mukaan jäsenyritysten suuntaan toiminnan näkyvintä ja antoisinta puolta ovat virkistykseen ja koulutukseen liittyvät tapahtumat.

Kontiolahden yrittäjien omista tapahtumista pisimmät juuret on perinteisillä Pikkujouluilla, joista ei huumoria puutu, muun muassa vieraileva skottilainen joulupukki on jo suorastaan legendan maineessa.

Rento ilmapiiri on muutenkin järjestön toiminnan punainen lanka.

Rento ilmapiiri on muutenkin toiminnan punainen lanka. Ei ole niin pientä, eikä niin isoa asiaa, ettei siitä voisi yhdessä keskustella jopa kuntapäättäjien kanssa. Yhteistyössä eri toimijoiden kesken on vuosien varrella järjestetty joulunavauksia, osallistuttu Kontiolahti-päiville ja kokoonnuttu kansainvälistäkin näkyvyyttä tarjoaviin tapahtumiin ampumahiihtostadionilla. Koronankaan ei ole annettu lannistaa, vaan päinvastoin. Koulutuksiin ja verkostoitumiseen etsitään uusia tapoja ja käytännön läheisiä aiheita. Entistä vahvemmin meiltä löytyy tahtoa myös Kontiolahden kunnan kasvustrategian päätavoitteenkin mukaisesti tukea ja rakentaa rohkeaa yrittämisen ympäristöä omalla alueellamme. Järjestötyötä tehdään pyyteettömästi paikallisten yrittäjien hyväksi, yhteistyöllä ja loistavalla asenteella, Kärki kertoo.

 


Vuoden yrittäjänä 2018 palkittu Hanna-Maria Ohtonen (vas.), Kontiolahden Yrittäjien puheenjohtaja Annamari Kärki ja Kontionloikan yritysneuvoja Jarkko Peiponen ovat alakoululaisten yrittäjyyspäivässä Kylmäojalla tuomaroimassa koululaisten yritysideoita. Kuva: Jarkko Peiponen

 

Teksti: Suvi Palosaari


Pohjois-Karjalan Yrittäjien 80-vuotisjuhlajulkaisua pääset lukemaan täältä >