20.10.2020 klo 13:36
Uutinen

Kun tiukka paikka iskee, tukiverkko ottaa vastaan

Polvijärven Yrittäjien artikkeli Pohjois-Karjalan Yrittäjien 80-vuotisjuhlajulkaisusta.

Nelikymppisestä Polvijärven Yrittäjät ry:stä on moneksi – yhdistys on verkosto, jossa auttaa sekä tukee vaikeina aikoina, järjestää tapahtumia ja kuuntelee pienimpienkin huolia.

Yhteenkuuluvuus on pienten paikkakuntien verraton valtti. Tämä tiedetään myös 42-vuotiaassa Polvijärven Yrittäjät ry:ssä, joka on jo vuosia rakentanut ja ylläpitänyt polvijärveläisten yrittäjien verkostoa.

Viime keväänä Suomeenkin rantautunut koronavirusepidemia on sotkenut monen suomalaisen yrittäjän elämää, niin työssä kuin tavallisessakin arjessa. Koettelemuksien edessä ihmiset hakevat tukea toisistaan, ja tämän sai paikallinen yhdistysväki myös kevään aikana huomata.

Vertaistuki polvijärveläisten yrittäjien kesken on noussut korona-aikaan vieläkin tärkeämmäksi asiaksi kuin aiemmin. Vaikeina aikoina moni on aidosti kaivannut kuuntelijaa ja auttajaa, kun tulevaisuus on näyttänyt synkimmältä mahdolliselta. Ei ole mikään ihme, että yhdistyksen puheenjohtajan puhelin on viime aikoina käynyt kuumana yrittäjien soitellessa kuulumisiaan, kysyessä neuvoja, jakaessa huoliaan.

Yhdessä tekeminen on yhdistyksen kantava voima. Kun yrittäjällä ei ole takanaan ammattiliittoa eikä muuta etujärjestöä, ongelmatilanteessa on vaarana jäädä yksin. Yrittäjäjärjestöön kuuluvalla yrittäjällä on helpompi lähteä hakea apua ongelmiinsa ja saada äänensä kuuluville, kun takana seisoo yrittäjäkollegoiden verkosto – vertaistukea ja muiden samanhenkisten ihmisten tukiverkko löytyy silloin läheltä.

Tiiviistä verkostosta, jossa kaikki puhaltavat yhteen hiileen, on muitakin hyötyjä. Yrittäjäyhdistyksen suurimpia voimanponnistuksia olivat aikoinaan Polvijärvi-messut, jotka paitsi kokosivat paikkakunnan yrittäjät yhteen, saivat myös runsaasti yleisöä liikkeelle.

Messuja ei ole järjestetty nyt muutamiin vuosiin, mutta jotain muuta on onneksi tullut tilalle. Polvijärven Yrittäjät ja kunta ovat yhteistyössä järjestäneet jo useana vuotena Polvijärven torilla uudenvuoden tapahtuman, joka on osoittautunut menestykseksi. Viime vuonnakin torilla juhli – purevasta pakkasesta huolimatta – useita satoja, joista osa oli tullut kauempaakin toritapahtuman ja illan kruunaavan ilotulituksen houkuttelemina.

Yhdistyksestä on myös edustajia mukana järjestämässä ja suunnittelemassa Polvijärven kesän suurinta yleisötapahtumaa, Polvijärvi-päiviä. Samalla varmistetaan, että kun paikkakunta kuhisee asukkaita, mökkiläisiä ja muita kesävieraita, myös yrittäjät näkyvät ja kuuluvat Polvijärven katukuvassa.

Vierivä kivi ei sammaloidu, eikä myöskään innokkaasti toimintaansa kehittävä yhdistys. Yhdistyksessä pohditaan Polvijärvi-messujen mahdollista paluuta, samalla kun myös muiden tapahtumien järjestämistä on pyöritelty mielessä. Erityisesti uudenvuoden tapahtuman organisointi on osoittanut, että yhdistys osaa ja pystyy omalla ahkeralla työllään saamaan aikaan jotain hyvää kaikille polvijärveläisille.

Polvijärven Yrittäjät pyrkii tulevaisuudessa olemaan houkuttelevampi uusille yrittäjille. Yhdistys ei ole kuitenkaan pelkkä jäsenetuja tarjoava järjestö. Yhdistyksen missiona on olla helposti lähestyttävä, kaikille yrittäjille hyödyllinen etujärjestö ja verkosto, jossa pienenkin yrittäjän ongelmat ja haasteet otetaan vakavasti. Mukavat, joskus pikkutunneillekin venähtäneet, illanistujaiset ovat myös omiaan liimaamaan yhdistyksen väkeä yhteen. Uudet yrittäjät ovat enemmän kuin tervetulleita mukaan rakentamaan entistä yhtenäisempää yrittäjien verkostoa, joka pystyy yhdessä suurempiin tekoihin.

Polvijärven Yrittäjät – historia lyhyesti:

  • 1978 Polvijärven Yrittäjät ry perustetaan 17.1.
  • 1989 Ensimmäiset Polvijärvi-messut järjestetään vapaa-aikatalolla.
  • 1992 suosituksi tapahtumaksi nousseet Polvijärvi-messut uusitaan. Messujen kulta-aikana vuosina 1989–2012 tapahtuma järjestetään useita kertoja. Joka kerta tapahtuma veti vapaa-aikatalon täyteen.
  • 1998 20-vuotisjuhla.
  • 1999 Yhdistysväki käy yhteisellä etelänmatkalla Kanarialla.
  • 2004 Polvijärvi valitaan ensimmäisenä Pohjois-Karjalan kuntana Vuoden yrittäjyyskunnaksi.
  • 2017 ensimmäinen Yrittäjien järjestämä uudenvuoden tapahtuma pidetään Polvijärven torilla.
  • 2018 40-vuotisjuhla.
  • 2019 Entistäkin mahtavampi uudenvuoden juhla.
  • 2020 Koronasta huolimatta uudenvuoden tapahtuman suunnittelut on käynnissä.

Pääkuva: Hallitus 2020 vasemmalta: Jesse Kuronen, Alpi Huttunen, Päivi Sirviö, Aki Mertanen, Raili Tanskanen, Vesa Pirhonen ja Elisa Pesonen. Kuvasta puuttuu: Riitta Jolkkonen, Seppo Sormunen ja Hannu Kolehmainen


Polvijärvimessut 1997


Pohjois-Karjalan Yrittäjien 80-vuotisjuhlajulkaisua pääset lukemaan täältä >