Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Perhetapahtumat vetävät

Tohmajärven Yrittäjien artikkeli Pohjois-Karjalan Yrittäjien 80-vuotisjuhlajulkaisusta.

Tohmajärven Yrittäjät ry
Perustettu 1978

 

Tohmajärven Yrittäjät pääsivät koronakevään jälkeen ensimmäisinä järjestämään oman tapahtumansa Pohjois-Karjalan Yrittäjien 80-vuotisuutta juhlistaen. Yrittäjäperheiden touhupäivä elokuussa veti Nymanin talon pihapiiriin pitkälti toistasataa henkeä.

- Oli puukiipeilyä ja ekoammuntaa, onnenpyörää ja tasapainoilua, monenmoista liikunnallista puuhapistettä ja erilaista tekemistä perheille. Ja tietysti makkaraa, lettuja kahvia, kertaa puheenjohtaja Kai Pitkänen, Kuvakkain Oy:n yrittäjä ja valokuvaaja.

Tohmajärvelläkin on huomattu, että osallistuminen eri tapahtumiin on laimentunut, mutta perhetapahtumiin on saatu paremmin väkeä. Samoin esimerkiksi alueyhdistyksen järjestämään Mustavaaran ulkoilupäivään on porukkaa yleensä löytynyt.

Kun koko perhe lähtee, ei yrittäjäjärjestön tapahtumaan osallistuminen ole poissa yhteisestä ajasta. Luonnollisesti myös tapahtuman maksuttomuus houkuttelee.

Myös pitkäaikainen hallituksen jäsen, sihteerinä ja puheenjohtajanakin toiminut Kirsi Laakkonen on huomannut, että perhetapahtumat ovat etenkin nuorten näkökulmasta positiivisia tilanteita.

- Nuorella yrittäjällä arki vie mehut, tietää itsekin monilapsisessa yrittäjäperheessä kasvanut Hoitokoti Aatos Oy:n yrittäjä.

Taksibussi Timo-Jussi Oy:n yrittäjä Timo Miettinen on myös pitkän linjan toimija, ja kiittelee erityisesti talkooporukoiden innokkuutta. Potsipäivien järjestäminen alkoi yrittäjäyhdistysten toimesta jo 80-luvulla, sittemmin tapahtuman laajentuessa vastuita on saatu jaettua eri toimijoille.

- Se oli aikoinaan rankka ponnistus, kun toritapahtuman jälkeen kuskattiin tavarat Potsitansseja varten Huviniemeen. Mutta aina on ollut porukkaa, ja toiminta yhdistää. Ja huumori! Tuntuu että hallituksen kokouksiinkin kuuluu vakiona tietty määrä naurua, heläyttää Miettinen.

Tohmajärven Yrittäjien jäsenmäärä on tällä hetkellä noin 80, uuttakin porukkaa on mukaan saatu.

 

Yhteistyötä haetaan

Tohmajärvellä yrittäjien ja kunnan yhteistyötä ja yleistä yrittäjyysilmapiiriä ilmaiseva, keväällä julkistettu kuntabarometri oli maakunnan huonoin. Siihen on nyt hallituksessa päätetty tarttua ja paitsi korottaa barometrin lukuja, ennen muuta pyrkiä parantamaan yrittäjyyden toimintaympäristöä.

- Kunnan toivoisi yhä paremmin arvostavan yrittäjyyttä ja tekemistä, kunta ei elä ilman veronmaksajia ja pienet yritykset luovat eniten työpaikkoja, summaavat aktiivit.

Kirsi Laakkonen toteaa yleisen asenteen jo huomattavasti kohentuneen, yrittäjien arvostus on jo ainakin kuntalaisten silmissä noussut. Yhä koulutetummat myös hakeutuvat yrittäjiksi, luovat itselleen mieluisen työpaikan.

- Kunnan hankinnoissakin voisi enemmän kiinnittää huomiota oman kylän yrittäjiin, neuvotella jo etukäteen tarpeista ja toiveista, ehdottaa Timo Miettinen.

Tohmajärven Niiralassa on maakunnan ainoa virallinen rajanylityspaikka, mutta yrittäjät eivät sen varaan erityisesti laske. Nyt rajojen ollessa melkein kiinni, tilanne tuntuu niissä liikkeissä, joissa on ollut paljon venäläisiä kävijöitä.

Kunnassa on väkilukuun suhteutettuna runsas venäläistä alkuperää olevien osuus. Yrittäjyydessä se näkyy esimerkiksi Puun Sielussa, jonka yrittäjä Natalia Podkolzina on ollut jo 25 vuotta Suomessa, 24 Tohmajärvellä. Hän kuuluu myös yrittäjäyhdistyksen hallitukseen.

- Tohmajärveläiset ovat osoittaneet ennakkoluulottomuutensa, kun ovat ottaneet minut tasavertaisena mukaan järjestön toimintaan, kiittelee puutaiteilija.

Podkolzina sanoo kaivanneensa joskus vähän enemmänkin toimintaa, mutta ymmärtää ettei monissa yrityksissä ja kaikissa elämäntilanteissa aika riitä. Kuitenkin hän on ylpeä saadessaan edustaa Tohmajärveä ja Suomea myös kansainvälisissä tapahtumissa, joko taiteilijana tai tuomarina osallistuessaan.

 

Teksti:  Riitta Mikkonen

 

Pääkuva: Yrittäjäperheiden touhupäivä kuten muutkin lapsille ja vanhemmilleen suunnatut tapahtumat saavat Tohmajärvellä väkeä liikkeelle. Kuva: KuvakKain Oy


Tohmajärven Yrittäjien puheenjohtaja Kai Pitkänen vastaanottamassa Vuoden paikallisyhdistys 2019 -palkintoa luottamushenkilöseminaarissa Kolilla.


Pohjois-Karjalan Yrittäjien 80-vuotisjuhlajulkaisua pääset lukemaan täältä >