Ajantasaiset tiedot koronasta yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Etsi

Ensimmäinen päiväni yrittäjänä!

Laitoin juuri putiikin oven lukkoon. Huokaisen helpotuksesta ja hymyilen. Päivä meni paljon paremmin kuin olin edes uskaltanut toivoa. Muistan tämän päivän varmasti ikuisesti, sillä se oli ensimmäinen päiväni yrittäjänä.

Aloitin 3.2. yrittäjänä Muoti Privaatissa, joka on naisten merkkimuotiin erikoistunut kivijalkaputiikki ja verkkokauppa. Muoti Privaatti oli minulle entuudestaan jo hyvin tuttu paikka, sillä työskentelin putiikissa kauppatieteiden opiskeluideni ohella vuosina 2010 – 2014. Muoti Privaatin silloisesta omistajasta oli muodostunut vuosien varrella minulle myös ystävä. Putiikin omistaja kysyi minulta joitain vuosia sitten, kiinnostuksestani jatkaa Muoti Privaatin yritystoimintaa, mikäli hän päättää luopua yrityksestä. Muoti Privaatin yrittäjyydessä yhdistyi moni asia, joista olin haaveillut: muoti, yrittäjyys ja kotikaupunkini Oulu, joten oli ehdottomasti kiinnostunut. Palasimme vuosien varrella asiaan muutaman kerran, mutta asia ei ollut silloin vielä jommallekummalle meistä ajankohtainen. Palaset mahdollisesta yrityskaupasta loksahtivat paikoilleen syksyllä 2019, kun sain soiton Suomen Yrityskauppojen välittäjältä. Entinen omistaja oli valmis luopumaan ja minä valmis hyppäämään uusiin haasteisiin.

Olennaisena osana kaupan toteutumista oli kauppaan tarvittavan rahoituksen saaminen, sillä muuten neuvotteluita olisi ollut turha jatkaa. Onnekseni Nordea sekä Finnvera näyttivät minulle vihreää valoa ja prosessi nytkähti vauhdilla eteenpäin. Koin edukseni sen, että yritys oli minulle entuudestaan tuttu, sillä jo neuvotteluiden alkuvaiheessa minulla oli yrityksestä paljon tietoa. Tein kuitenkin pienen due diligence – eli kaupankohteen ennakkotarkastuksen, jonka avulla sain kerättyä lisää tietoa liiketoiminnasta ja sen hetkisestä tilanteesta. Työskentelin aiemmin tilintarkastusyhteisössä yritysjärjestelyiden parissa, joten liiketoimintasuunnitelman ja tarvittavien laskelmien laatiminen oli minulle tuttua. Hyödynsin kuitenkin muun muassa Oulun Uusyrityskeskuksen palveluita, jotta sain viimeisteltyä liiketoimintasuunnitelman ja laskelmat valmiiksi starttirahahakemusta varten.

Kauppakirjat allekirjoitimme marraskuun loppupuolella. En voinut vieläkään uskoa, että unelmani toteutuisi. Vielä pari päivää ennen putiikin avaamista en ollut vielä sisäistänyt asiaa. Tiedän, että yrittäjyys ja varsinkaan vaatekauppiaana toimiminen eivät ole helpoin urapolku. Olen kuitenkin sellainen ihmistyyppi, joka mieluummin kokeilee kuin myöhemmin harmittelee. Tiedostan, että minulla on suuret saappaat täytettävinä. Uskon kuitenkin, että minulla on myös kaikki mahdollisuudet onnistua. Jo ensimmäisen yrittäjäpäivän onnen tunteet vahvistavat minulle, että olen tehnyt oikean päätöksen.

Iina Kuvaja
29-vuotias oululainen KTM, Muoti Privaatin yrittäjä

Iina Kuvaja

Iina Kuvaja
29-vuotias oululainen KTM, Muoti Privaatin yrittäjä