Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Herkällä korvalla!

Nyt meidän olisi hyvä mennä peilin eteen ja katsoa omaa kuvaa. Sieltä yleensä näkyy kaksi korvaa ja yksi suu. Varmaankin asialla on joku tarkoitus.

Näinä aikoina saatat saada yllättävänkin puhelun tai viestin. Kaverin, josta et ole oikein paljon kuullut viime päivinä. Hän soittaa ja kysyy mitä sinulle kuuluu, puhutaan niitä ja näitä. Jälkeenpäin ehkä mietit mikähän tuon puhelun tarkoituksena oli. Tällä hetkellä moni pelkää ja saattaa olla jo kohdannutkin liian suuria vaikeuksia elämässä. Saattaa olla, että hän alitajuntaisesti tuskassaan etsii jotain kenen kanssa saisi asiasta puhuttua.

Kun yritys kohtaa vaikeuksia, on yrittäjän monesti vaikea niistä puhua. Ei oikein haluaisi pelotella kotiväkeä etukäteen, tulee vaan lisää huolia. Työntekijöiden esimiehenä on oltava urhea ja valettava uskoa tulevaisuuteen. Lähimpien ystävienkin kanssa on vaikea puhua yrityksen asioista, ei ne kuitenkaan ymmärrä. Mutta juuri sinä voit olla se ”hieman etäisempi” luotettava tuttava, jonka kanssa asiasta voisi puhua. Kunhan vain tulisi sopiva hetki.

Kuunteleminen ja asian jakaminen on arvokasta työtä. Ei tarvita välttämättä neuvoja, eikä apua. On äärimmäisen helpottavaa, kun saa puhuttua ne ikävät asiat jonkun kanssa, siinä on riittävä apu. Olisi upeaa, jos muistaisit ja viitsisit vaikka soittaa hänelle päin takaisin jonkun ajan kuluttua. Vaikka itselläsikin voi olla raskasta, keskusteluistanne voi olla sinullekin hyötyä. Ja ainakin hänelle.

Muista kysyä läheisitäsi entistä useammin ”mitä sinulle kuuluu”. Ja myös kuunnella vastaus oikeasti. Auta vaikka sanallisesti kaveriasi kertomaan asiasta. Ole kiinnostunut, kysy lisää. Jos osaat neuvoa, niin neuvo, mutta älä ole ”besserwisser”. Koita rauhoitella, ei kannata hätiköidä. Tämä jatkuva uutisvirta, joka ennustaa vaikeuksia, sairastumisia ja kuolemia luo valtavia pelkoja. Yrittäjät on selvinneet sodista ja talousromahduksista, tästäkin selvitään. Koitetaan lievittää turhia pelkoja.

Yrittäjät tulevat olemaan avuksi järjestönä. Auttava puhelin on olemassa. Joissain paikallisjärjestöissä on vapaaehtoisia kuuntelijoita. Henkisiä vaurioita tässä silti kyllä tulee. Toivottavasti pystyisimme olemaan toisillemme tueksi ja välttämään kenenkään sairastumisen. Mutta väheksyen ei kannata asiaan suhtautua.

Ja kuunteleminen kannattaa muutenkin, edes toisella korvalla.

Aki Keisu

Kirjoittaja on yritysvälittäjä yrityksessä Suomen Yrityskaupat Oy. Hän on toiminut yrittäjänä vuodesta 1986 ja toimii useassa perheen omistamassa yhtiöissä toimitusjohtajana tai hallituksen puheenjohtajana. Aki on myös hallituksen jäsenenä parissa kasvavassa pk-yrityksessä, jossa hänellä ei ole lainkaan omistusta. Oulun Yrittäjät palkitsi hänet Vuoden Yrittäjä 2012 palkinnolla.  Akin kertoman mukaisesti hän harrastaa koiran kanssa ulkoilua (myös metsästyksensä lasketaan enemmänkin ulkoiluksi), golfia, kuntohiihtoa ja moottorikelkkailua.