Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kaaos, järjestys ja kohti muutosta!

"You don't have any idea how rich and fulfilling your life could be despite its tragedy and limitation if you stop doing the things you know to be wrong. It's a really grand experiment" 

-Dr. Jordan B. Peterson -

Kaaos ja järjestys ovat käsitteitä jotka miellämme useammin John Ronald Reuel Tolkienin kirjojen tapaisten teosten sivuille kuin omaan elämäämme. Tästä huolimatta kaaos ja järjestys ovat hyvin todellisia asioita halusimme sitä tai emme. Liian suuri kallistuminen suuntaan tai toiseen aiheuttaa vaikeuksia. Läpi elämän kestävä tasapainottelu kahden käsitteen välillä on loputon työmaa, josta emme saa luopua huolimatta siitä, että tätä työmaata emme saa koskaan valmiiksi. Hyvä tapa konkretisoida näitä abstrakteja käsitteitä on lähestyä niitä olemassa olevien käytännön esimerkkien kautta. Jos yhteiskunnassa on liikaa kaaosta, se on anarkiaa. Jos taas yhteiskunnassa on liikaa järjestystä kyseessä on totalitarismi. 

KAAOS 

Kaaos on sitä kun ihminen joutuu keskelle aavikkoa. Ei päämäärää, ei suunnitelmaa, ei suuntaa, ei tietoa olinpaikasta, eikä tietoa siitä mitä nyt pitäisi tehdä tai mitä seuraavaksi tapahtuu. Jokainen pystyy muistamaan ainakin yhden tilanteen elämästään, joka tuntui yhtä kurjalta kuin aavikolle joutuminen. Siitä huolimatta me tarvitsemme kaaosta, kykyä sopeutua ja olla spontaani. Jos haluamme kehittyä on meidän hyväksyttävä se, että kaaos on väistämätön osa kehitystä. Kun päätämme hylätä jonkin tutun asian huolimatta siitä oliko se meille eduksi vai haitaksi olemme jonkin asteisessa kaaoksessa koska emme tiedä varmaksi mitä tuleman pitää. Teemme tällaisia oudolta kuulostavia valintoja koska tiedostamme jollakin tasolla, että mitään uutta ja mahtavaa ei voi syntyä tutuista ja ennustettavista asioista. 

JÄRJESTYS 

Kaaoksen vastapainoksi tarvitsemme järjestystä, ennustettavuutta, vakautta ja johdonmukaisuutta. Järjestyksen vallitessa kaikki asiat on eroteltu toisistaan, rajattu tarkasti ja organisoitu hyvään järjestykseen. Järjestys inhoaa odottamattomia asioita ja sen takia spontaani kajoaminen vallalla olevaan järjestykseen ei tule kuuloonkaan huolimatta siitä onko tarkoitus hyvä vai huono. Tästä syystä liiallinen kallistuminen järjestyksen puolelle on huono asia koska se jäykistää arjen rakenteita niin kohtuuttomasti että itse elämisestä tulee mahdotonta. On silti täysin kohtuullista väittää, että ihminen tarvitsee elämäänsä vakautta ja ennustettavuutta sopivassa suhteessa. Jos elämästämme puuttuisi järjestys olisimme niin halvaantuneita pelosta että emme pystyisi tekemään ainuttakaan päätöstä tai edes poistumaan kotoa. 

MUUTOSTA KOHTI ASKEL KERRALLAAN 

Elämän laadun parantamiseen tarvitaan muutosta. Yhden tai useamman olemassa olevan asian on vaihduttava toiseen tai muututtava jotta tulevaisuus on tämän hetkistä tilannetta suotuisampi. Muutos on kaaosta jonka vastapainoksi tarvitsemme sopivan määrän järjestystä jotta me hallitsemme muutosta eikä muutos meitä. Järjestystä kuvaa tässä tapauksessa jonkinlainen suunnitelma jonka avulla tavoittelemme kohentunutta elämänlaatua ja hyvinvointia. 

Sillä miten aloitat ei ole niin paljon merkitystä kuin sillä mistä aloitat. Jokaisella meistä on pieniä ja suuria asioita jotka voisivat olla paremmin tai jotka voisimme tehdä paremmin. Mikäli olet hieman alipalautunut, stressaantunut, jatkuvan paineen alla tai täytät jonkun muun kriteerin joka ainakin yrittäjiä koskee on viisasta aloittaa nimenomaan helpoista asioista. Muutoksen aloittaminen helpoista asioista ei paradoksaalisesti ole helppoa. Kun tiedät että pystyisit ratkaisemaan paljon suuremmankin ongelman tuntuu aamupalan syöminen tai sängyn petaaminen lapselliselta ja turhalta. 

Parempaa elämänlaatua tavoitellessa ensimmäisen tavoitteen asettaminen riittävän alas saattaa olla vaikeaa mutta se on ratkaisevaa! Kun muutoksen aiheuttama kuormitus lisätään jo olemassa olevan henkisen ja fyysisen taakan päälle täytyy ensimmäisen tavoitteen olla saavutettavissa vaikka silmät kiinni. Seuraavan tavoitteen voimme asettaa hieman korkeammalla ja kolmannen vielä ylemmäs. Ylenpalttinen ylpeys ja itsensä asettaminen vähäpätöisimpien ongelmien yläpuolelle on perimmäinen syy sille miksi muutosta tavoitellessa otamme alussa liikaa kuormaa kannettavaksi ja luhistumme taakan alle. Vaikka otimme lisää vastuuta kannettavaksi jotta kohoaisimme ylöspäin. 

Aloitetaan siis pienestä. Pedataan sänky aamulla, syödään jotain aamupalaksi, otetaan ensi viikon ”ylimääräiseksi” tehtäväksi sähköpostien siivoaminen. Hymyillään kotiin tullessa siellä oleville vaikka päivä olisikin ollut raskas. Tai kuten tohtori Peterson ehdottaa aloitetaan lopettamalla ainakin niiden asioiden tekeminen joidenka tiedämme olevan väärin, se on äärimmäisen hyvä alku. 

Tämän toivottavasti vastuun kantoon motivoivan tekstin takana olen minä, Timo Aho. Oululainen yrittäjä, valmentaja ja hyvinvoinnin tekijä. Valmennan Oulussa limingantullissa sijaitsevassa Valmennuskeskus Voimalassa joka tarjoaa ainakin Pohjois-Suomen kattavimmat puitteet liikuttaa yksilöitä ja yrityksiä ammattitaitoisesti hyvinvoinnin kaikilla eri tasoilla. Työhyvinvointia ja siihen liittyvää arvomaailmaa aion viedä lähemmäs niitä yksikköjä jotka yhdessä muodostavat yritykset, eli ihmisiä. Kaikki alkaa yksilön omasta halusta kantaa vastuu omasta hyvinvoinnistaan. Jos sitä ei ole, mikään määrä liikuntaseteleitä tai mittauksia joilla todetaan silmin nähden väsyneen ihmisen olevan väsynyt ei tilannetta korjaa. Jos ihmiset saadaan sisäistämään se, että heidän terveytensä ei ole pelkästään heidän omien intressien mukainen. Vaan linjassa myös työntantajan ja koko sosiaalisen lähipiirin intressien kanssa. Silloin Voidaan odottaa että henkilöstö voi paremmin ja on tyytyväisempi ja tehokkaampi. 

                                                             

Timo Aho

Timo Aho oululainen yrittäjä, valmentaja ja hyvinvoinnin tekijä. Valmennan Oulussa Limingantullissa sijaitsevassa Valmennuskeskus Voimalassa