Etsi

Lannistava opetus syö palan sielusta

Huokaus. Petri Vartiainen kirjoitti Kalevaan (10.1.) yrittäjyyskasvatusta kritisoivan kolumnin. Nuorena yrittäjänä teki mieltä hakata päätä seinään ja huutaa “Ei”. Kolumnin mukaan kuulun kuitenkin punafarkkuisten konsulttien aloittamaan kulttiin, jonka seurauksena minut on aivopesty yrittäjäksi. Tämän tilalta Vartiaisen opetuksessa minusta olisi tullut keksijä.

Vartiainen osuu yllättävänkin lähelle. Isäni on oikeastikin keksijä. Vielä 86-vuotiaanakin hän välillä ajaa äitini hulluksi keksinnöillään, joilla hän “korjaa” kotitaloa. Hän ei ole ainoastaan kekseliäs, vaan hän on myös todistettavasti keksinyt ainakin yhden oikean keksinnön. Keksintö itsessään oli yksinkertainen, mutta se muutti hänen elämänsä. Oulun yliopiston avulla hän loi bi-metallista kääryleen, joka kiristi ja löysytti venttiiliä ulkolämpötilan mukaan. Vuonna 1969 Oulussa ei puhuttu high techistä eikä yrittäjyyskasvatuksesta. Lainaa sai ainoastaan tuotekehitykseen, mutta ei markkinointiin. Tämä harmittaa häntä vielä tänäkin päivänä. Olisi riittänyt, jos yhteiskunnassa olisi ollut vain piirun verran lisää ymmärrystä. Olisi riittänyt, kun yhteiskunnassa olisi ymmärretty edes vähän yrittäjyydestä. Ei olisi ollut aloittaminen niin vaikeaa.

Tämän takia aihe osuu niin lähelle sydäntä. Vartiainen on kolumnissaan kuin se takarivin koulukiusaaja, joka matematiikan tunnilla huutaa: “Mihin minä tarvitsen tätä? En tarvitse tätä oikeassa elämässä!”. Välttämättä et, mutta joku luokasta varmasti tarvitsee ja joskus käy niin hassusti, että asiat osuvat omaan nilkkaan. Yrittäjyyskasvatuksessa on sama idea. Kaikista meistä ei ole yrittäjiksi. Ei välttämättä edes joka toisesta, mutta jos luokassa yksi pärjää yrittäjänä hän saattaa työllistää luokallisen ihmisiä. Yrittäjyyskasvatus ei ole mikään lihamylly minne lapset heitetään kaikki yhtäläisesti. Se on kasteluvesi, jonka avulla joku luova tai kekseliäs lapsi saattaa löytää helpommin oman tiensä elämässä. Aivan samoin kuten monet ovat löytäneet itsensä historian-, käsityön- tai uskonnontunneilta.

Haastan jokaisen vanhemman innostumaan lastenne kanssa. Tehkää yhdessä kotiläksyjä ja löytäkää aikaa tukea lasta myös niissä kouluaineissa, joissa hän pärjää tai on kiinnostunut. Yrittäjyys ei ole kaikille, mutta se antaa monelle meille niin paljon. Älkää antako Vartiaisen tapaisten ummehtuneiden opettajien pilata lapsen kiinnostusta pistää kesällä mehukoju pystyyn. Olkaa rohkeasti se ensimmäinen asiakas. Tulevalle yrittäjälle riittää pieni ymmärrys. - Silloin ei ole aloittaminen niin vaikeaa.

Kirjoitus on aikaisemmin toimitettu vastineeksi Petri Vartiaisen Kalevassa 10.1.2019 julkaistuun kolumniin.

Sebastian Stenfors, yrittäjä ja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hallituksen jäsen

Sebastien Stenfors

Sebastian Stenfors Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hallituksen jäsen.