Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Matonkutteita korona-aikanakin

Kuten olen sanonut, onnellisuus on yksi harrastuksistani. Tutkimus kertoo, että se on kaikkien ulottuvilla. Siis onnellisuus. On vain annettava sille mahdollisuus! Se käy siten, että astut maailmaan, avaat silmäsi, näet tilaisuudet ja tartut niihin. Onpa se helppoa! Mutta yksinkertaista.

Elämänlanka-ajattelumalli kiehtoo minua. Sitä on mukava kehitellä esim. puolukkametsässä. Minkälainen on sinun lankasi? Paksua, luotettavaa, harmaata suomenlampaan villaa vaiko silkkistä, seitinohutta ja hohtavaa? Onko se solmussa? Tai onko ehkä joskus ollut ja siitä muistona olevan möllykän perästä huomaat värin ja suunnan vaihtuneen? Jokin lanka on kietoutunut omasi kanssa. Lankanne kiemurtelevat aika-avaruudessa loikkien sinne tänne. Välillä ne ovat kaukana toisistaan sykkien punavioletin hehkuisina, toistensa luo pyrkien. Saavuttaessaan toisensa ne rauhoittuvat ja etenevät vakaina ja vahvoina.

Yhtäkkiä huomaat uuden, ohuen ja puhtaan säikeen puikkelehtivan punoksessanne, kenties jopa useamman. Iloisesti nämä letittyvät toisiinsa ja aina uusia, upeita lankoja sivuuttaa ne, ehkä hetken yhtä matkaa edeten. Jossain vaiheessa kuitenkin huomaat, että ohuet, hohtavat langat ovat vahvistuneet, saaneet oman sävynsä ja liukuneet kauemmas, jopa näkymättömiin. Se vahvakin lienee hukkunut johonkin umpisolmuun ja lankasi on leijailee yksin, vailla päämäärää ja väriset kylmästä.

Näet sumeasti ympärillesi, on haaleaa ja haikeaa. Jossain vaiheessa saapuu odottamatta valo ja ihmettelet, miten täynnä erilaisia nauhoja tämä ulottuvuus onkaan! Lähestyt varovasti kimppua lankoja, joissa toistuvat värisi. Kuinka ollakaan, kohta pingahtelet räiskyvänä ympäriinsä, hengästyen elämänilosta! Etkä muistakaan, kuinka olit hetki sitten melkein katkennut, väritön ja nuhjuinen.

Matonkutoja palaa työnsä ääreen, tutkii sitä arvioiden ja pyöräyttää uutta kudetta kävylle. Hän ohjaa tottuneesti lointa polkusista, syöttää kuteen viriöön ja pian se saapuukin ihmeellisen maton toiselle reunalle. Täällä ei aikayksiköitä tunneta. Kaikki tapahtuu heti ja ei koskaan. Kriittinen hetki elämänlankojen kannalta ei ole kutojalle mitenkään erityinen. Hän tarttuu kaidepuuhun napakasti ja kiskaisee itseään kohti. Kerran, toisenkin. Hyvä tuli.                 

Ihmisten maailmassa maa tärisee, sairaudet leviävät ja elämänlangat heikentyvät, katkeilevat. Tänä aikana perheet järjestävät etänä elonkorjuujuhlia, syövät, kertovat juttuja ja nauravat itselleen ja mummolle, jonka juoppokepillä pyöriminen saa kellahtamaan viinimarjapensaaseen. He kiinnittyvät toisiinsa entistä lujemmin ja heidän siteensä on vahva.              

Kevät on ihana vuodenaika. Korona-aikanakin on tärkeä pitää itsensä kunnossa löytämällä ja järjestämällä itselleen mieluisaa tekemistä. Yrittäjällä on aina polte puuhastella jotakin. Mistähän se sekin johtuu?

Kirjoittaja on Oulaisten Yrittäjien pj. ja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien Yksinyrittäjäryhmän vetäjä Elina Piippo

Matonkutteita kirjoitus on julkaistu aikaisemmin SeutuMajakka lehdessä 19.11.2019, mutta muokattu sopivaksi tähän aikaan.  

Elina Piippo

Kirjoittaja on Oulaisten Yrittäjien puheenjohtaja ja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien Yksinyrittäjäryhmän vetäjä Elina Piippo.