Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

MEILLE TÖIHIN?!

Soteyritykset ja etenkin yksityiset sote -alan yritykset ovat kuuma puheenaihe juuri nyt. Puhutaan vanhuspuolen työntekijämitoituksesta ja sen vaikutuksesta laatuun. Itse edustan lastensuojelun palveluntuottajaa. Meillä nuo mitoitukset ovat olleet arkipäivää jo vuosia. Lakiin on kirjattu, että yhtä lasta kohden on 7 -paikkaisessa perushoitotason yksikössä oltava vähintään 7 työntekijää, suhde on 1/1. Lastensuojelupuolella vaatimukset eivät jää tähän, vaan lisäksi kaikilla tulee olla alalle soveltuva koulutus ja heistä vähintään puolella vähintään ammattikorkeakoulututkinto.

Laatua pyritään saamaan mitoituksella ja koulutustasolla. Kaunis ajatus. Totuus kun kuitenkin on, että laatua tehdään suurella sydämellä, maalaisjärjellä ja aikuisten pysyvyydellä.

Kun mitoitukset ja koulutusvaatimukset ovat kuitenkin arkipäivää, jokainen palveluntuottaja tekee varmasti kaikkensa täyttääkseen vaatimukset. Siinä onkin haastetta kerrakseen etenkin suurten kasvukeskusten ulkopuolella toimivilla yrittäjillä. Maalaismaiset puitteet ovat haluttuja lastensuojelupalveluissa, mutta mistä ihmeestä taiotaan ne ammattikorkeakoulutetut työntekijät? Jotain pitäisi tehdä, kun tätä samaa ongelmaa on koko maakunnan alueella.

TE-palvelut mainostavat nyt aktiivisesti rekrytointikoulutuksia. Ne olisivat kuin taivaanlahja meille työvoimapulan kanssa painiskeleville sote -yrittäjille. Mutta kun ei käy. Ammattimieheksi voi vaativaankin tekniseen työhön kouluttautua esim. muutaman kuukauden koulutuksella, joka räätälöidään juuri siihen työhön soveltuvaksi. Mutta sote -puolella tarvitaan tutkinto. Eikä riitä se 2.asteen, 3 vuotta kestänyt tutkinto, vaan puolella henkilökunnasta on oltava AMK -tasoinen tutkinto. Tässä hommassa on jossain vaiheessa maalaisjärki unohtunut. Koulutustasovaatimukset ovat vain nousseet vuosien saatossa. Tämä puolestaan nostaa hoitomaksuja ja vaikeuttaa kuntataloutta.

Koska tämä AMK -tasoisten sote -henkilöiden suunnaton pula tuntuu koskettavan jo lähes kaikkia, ainakin lastensuojelun parissa toimivia, tarvitaan yhteiskunnallisia toimia asian ratkaisemiseksi; Järkiperäistetään lakisääteisiä koulutusvaatimuksia, lisätään sosionomien, sairaanhoitajien ja yhteisöpedagogien koulutuspaikkoja pienemmille paikkakunnille, jotta niiden saatavuus yltäisi myös sinne ja tuetaan rahallisesti/verotuksellisesti niitä, jotka ovat valmiit kulkemaan pitempää työmatkaa tai muuttamaan työn perässä. AMK -koulutuksen erilaiset järjestämistavat ovat myös tervetulleita. Miksi sitäkin ei voisi järjestää työpaikalla kuten esimerkiksi lähihoitajakoulutusta? Silloin olisi helpompaa myös jatkokouluttautua vaikka lähihoitajasta sosionomiksi. Verkko-opintoja hyödyntäen on meillä nyt aloitettu oman henkilökunnan 2.asteen suorittaneille lisäkouluttautuminen kohti AMK -tasoa. Ja on meillä taas työpaikkakin auki ammattikorkeakoulutetulle sote -alan ammattilaiselle, että ei kun hakemaan meille töihin.

Kirjoittaja Tiina Eriksson on usean sotealan yrityksen omistaja ja pitkänlinjan luottamushenkilö Yrittäjissä.

Tiina Eriksson